Πώς νιώθετε με την διαχείριση των οικονομικών σας; Είναι μια κατάσταση που σας αγχώνει ως διαδικασία; Πως νιώθετε όταν αδειάζει το πορτοφόλι σας; Τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους σας, ενώ παράλληλα θα έχετε ένα καλύτερο οικονομικό πλάνο βραχυπρόθεσμα; Πόσο εύκολα μπορείτε να τα καταφέρτε χωρίς όμως να επιβαρύνει σοβαρά την διάθεση σας καθημερινά;
Αξιολόγηση των συνηθειών
Τι τύπος καταναλωτή είστε; Μήπως λειτουργείτε συναισθηματικά με το πορτοφόλι σας; Τι εννοούμε με αυτό; Τα συναισθήματα πολλές φορές μπορούν να καθοδηγήσουν τις αγορές σας με έναν τρόπο που να σας αναπτύσσει ουσιαστικά το άγχος. Ειδικότερα, το πρόβλημα είναι όταν η κατανάλωση μας λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης ή όταν πολλές φορές δρα ως αποπροσανατολισμό κάποιων προβλημάτων που προϋπάρχουν. Ξεκινήστε να σκέφτεστε με διαφορετικό τρόπο. Είναι συχνό φαινόμενο σε περιόδους πίεσης να ψάχνουμε άμεσε πηγές εκτόνωσης. Παρόλα αυτά, το συναισθηματικό κομμάτι μας, μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη, σε ότι αφορά την τσέπη μας και να μας δημιουργεί σταθερό άγχος.
Αυτοπειθαρχία, Αυτογνωσία, Ανάγκες
Η αυτοπειθαρχία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις τον «γρίφο» αυτής της αλληλεξάρτησης. Αναγνώρισε το άγχος και εστίασε πότε κορυφώνεται σε ένταση.Το να κοιτάς με αυστηρότητα τον εαυτό σου δεν τον βοηθάς καθόλου. Προσπάθησε να επανεκτιμήσεις τις ουσιαστικές ανάγκες σου και αναθεώρησε την σχέση σου με τα οικονομικά. Παραδείγματος χάριν, σε περιόδους που αισθάνεσαι ευάλωτη συναισθηματικά, μην παίρνεις οικονομικές αποφάσεις και ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό να σε συμβουλέψει και να σε καθοδηγήσει σωστά. Μια άλλη λύση είναι να καταγράφεις τους οικονομικούς στόχους του μήνα, διότι θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς τα συναισθήματα σου ενώ όταν θα καταγράφεις τα συναισθήματα σου, θα μπορέσεις να τα διαχειρίζεσαι χωρίς να ψάχνεις λύσεις εκτόνωσης που λειτουργούν περιστασιακά.
Be gentle with your needs.
Featured image: unsplash.com/@christnerfurt