Είναι αλήθεια πως για να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη από ένα ζευγάρι που το επιθυμεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, επίσης δεν είναι σίγουρο πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, αν αναλογιστούμε κιόλας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβολών συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο. Πολλά ζευγάρια στις μέρες μας δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουν μέχρι να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως; Μία επίσκεψη στο γυναικολόγο μας θα μας βοηθήσει με τις συμβουλές που θα μας δώσει. Ποιες είναι αυτές;
Πρώτα από όλα το ζευγάρι θα πρέπει να μάθει να υπολογίζει τις γόνιμες ημέρες του κύκλου της γυναίκας και κατά τη διάρκεια τους να έχει σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Με αυτόν τον τρόπο οι προσπάθειες γίνονται πιο στοχευμένες και αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης, δεν περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν απογοητεύονται ψυχολογικά τα ζευγάρια.
Κατά την περίοδο των προσπαθειών θα πρέπει τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα να ακολουθούν κανόνες υγιεινής ζωής. Να αποφεύγεται το αλκοόλ και το κάπνισμα και να μη γίνονται καταχρήσεις. Να ακολουθείται μία ισορροπημένη διατροφή. Η γυναίκα θα πρέπει να προσέξει το βάρος της και αν απαιτείται να χάσει και μερικά κιλά πριν τη σύλληψη. Μία εγκυμοσύνη με αυξημένο σωματικό βάρος θεωρείται αυτόματα υψηλού κινδύνου. Επιπλέον κυκλοφορούν στα φαρμακεία σκευάσματα που ενδυναμώνουν το σπέρμα και ενισχύουν τη γυναικεία γονιμότητα.
Η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο θυροειδούς. Κακή λειτουργία του θυροειδή αδένα έχει ενοχοποιηθεί για αποβολές πρώτου τριμήνου. Αντίθετα όταν λειτουργεί κανονικά φαίνεται να διευκολύνει τη διαδικασία σύλληψης.
Επίσης ένας από το ζευγάρι είτε ο άνδρας είτε η γυναίκα μπορεί να κάνει έλεγχο για κυστική ίνωση και έλεγχο για μεσογειακή αναιμία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως είναι φορέας αμέσως πρέπει να ελεγχεί και ο άλλος σύντροφος. Φαντάζεστε ένα ζευγάρι να προσπαθεί καιρό για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης και εκ των υστέρων να ανακαλύπτουν πως είναι και οι δύο φορείς?
Ωφέλιμο, επίσης, θα ήταν η γυναίκα να κάνει λήψη φυλλικού οξέος για τουλάχιστον τρεις μήνες προ της σύλληψης. Έχει αποδειχτεί πως το φυλλικό οξύ προστατεύει από βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Σίγουρα η γυναίκα στα πλαίσια του ετήσιου έλεγχού της θα πρέπει να έχει κάνει έλεγχο του τραχήλου με test Παπανικολάου, αλλά και μία καλλιέργεια κολπικών υγρών προ σύλληψης θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη. Τέλος για ζευγάρια που τα χρονικά περιθώρια δείχνουν να στενεύουν ένα σπερμοδιάγραμμα του άντρα θα ήταν χρήσιμο.
Επομένως ένα ζευγάρι που επιθυμεί μία εγκυμοσύνη πρέπει να προσέξει λίγο αυτές τις απλές και χρήσιμες συμβουλές, αφού έρθει σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο του.
Παπανικολάου Αθανάσιος MD, MSc
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
T: 213 03747762
W: www.doctorpapanikolaou.gr