Καλησπέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε…
Κάθισα και σκέφτηκα πόσους ανθρώπους-ασκούμενους μπορεί να διορθώνω καθημερινά στο γυμναστήριο που δουλεύω, που αφενός δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν τα πάντα γύρω από την γυμναστική, αλλά αφετέρου δεν ρωτάνε κιόλας αν εκτελούν σωστά μια άσκηση ή πόσες φορές είναι ωφέλιμο να την εκτελέσουν, με αποτέλεσμα να γίνονται κάποια πολύ βασικά λάθη τα οποία σαφώς έχουν και συνέπειες.
Γι αυτό λοιπόν σήμερα θα σας δώσω έξυπνες συμβουλές, στο τι λάθη θα πρέπει να αποφύγετε αλλά και τι να προσέξετε κατά την επίσκεψή σας στο γυμναστήριο.
1ον: ΑΘΛΗΤΙΚΟ DRESSCODE
Συχνό το φαινόμενο από άνδρες αλλά κυρίως από γυναίκες να γυμνάζονται με όχι και τόσο αθλητικά ρούχα και παπούτσια όπως κοσμήματα, μπαλαρίνες, υφασμάτινα παντελόνια φαρδιά κλπ) με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην άσκηση, να μην μπορεί να γίνει σωστά δηλαδή, αλλά και ίσως να υπάρξει θέμα τραυματισμού χωρίς το κατάλληλο παπούτσι.
Απαραίτητο ακόμα είναι μια πετσέτα και μπουκάλι νερό για να ενυδατώνεστε κατά την διάρκεια της προπόνησης σας.
2ον: ΠΟΛΥΩΡΗ ΑΣΚΗΣΗ
Γνωρίζω πολύ κόσμο οι οποίοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο και στην κυριολεξία ξεχνάνε να φύγουνε. Κάνουν ότι ομαδικό πρόγραμμα υπάρχει και ότι όργανο επί δύο φορές, με την πεποίθηση ότι έτσι γυμνάζονται καλύτερα, και πετυχαίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αμ δε…
Η σωστή γυμναστική δε σημαίνει και πολλές ώρες. Ακριβώς το αντίθετο. 60 λεπτά σωστής άσκησης είναι το ιδανικό σαφώς με μια πολύ καλή προθέρμανση η οποία είναι υποχρεωτική για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το αίμα και να ζεσταθούν κατάλληλα οι μύες του σώματος, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Παραπάνω από μία ώρα δεν πετυχαίνουμε απολύτως τίποτα ούτε βελτιώνουμε καθώς επέρχεται η κόπωση, καταπονούμε τους μύες μας και έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
3ον: ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ
Οι επαναλήψεις είναι αλήθεια ότι βγαίνουν μέσα από τον στόχο που έχει κάποιος ασκούμενος και το τι θέλει να πετύχει ο ίδιος για το σώμα του. Αν για παράδειγμα μία γυναίκα έχει ως στόχο την καύση λίπους θα πρέπει να κάνει πολλές επαναλήψεις πχ.15 με λίγα κιλά αν γυμνάζεται σε μηχανήματα αλλά όχι και 100 επαναλήψεις συνεχόμενες. Οι μυική ομάδα που γυμνάζει θα πρέπει να ξεκουράζεται για 1′ maximum και ξανά το επόμενο σετ.
Έτσι και με τον χρόνο ξεκούρασης αναλόγως με τον στόχο που έχει ο καθένας θα πρέπει να είναι ανάλογος, αλλά σε γενικές γραμμές δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 1′.30″ εκτός αν δεν νιώθει κάποιος καθόλου έτοιμος και ξεκούραστος να συνεχίσει. Τότε ξεκουράζεται μέχρι να νιώσει τελείως έτοιμος.
4ον: ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ STRECHING
Οι περισσότεροι μετά από κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα στα βάρη πολλές φορές βαριέστε ή ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στο σώμα σας πράγμα το οποίο είναι επίφοβο στο να είστε πιασμένοι σε όλο σας το σώμα. Είναι υποχρεωτικό όπως το ζέσταμα έτσι και η αποθεραπεία και οι διατάσεις στο τέλος. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε αποθεραπεία περπατώντας 10′ χαλαρά για να πέσουν λίγο οι σφυγμοί σας αλλά και οι διατάσεις από την άλλη σας βοηθούν στον να μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στην επόμενη προπόνησή σας αλλά και στο να γίνεστε όλο και πιο ευλύγιστοι, αίσθηση πολύ ωραία.
Οτιδήποτε χρειαστείτε ή για κάποια παραπάνω πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο mail μου: [email protected]
+ follow on Twitter: @manosvrontzakis
Για περισσότερες πληροφορίες για τον Μάνο Βροντζάκη, πατήστε εδώ…
Σχετικά άρθρα:
–Βιταμίνες & Συμπληρώματα διατροφής….Μύθος ή Αλήθεια;, από τον Μάνο Βροντζάκη
–Εύκολο Streching για χαλάρωση μετά τη δουλειά, από τον Μάνο Βροντζάκη
–Ασκήσεις για τη σωστή στάση του σώματος, από τον Μάνο Βροντζάκη