από την Πόπη Χαλάτση
H υπερφαγία δεν πηγάζει απλώς από κακές διατροφικές συνήθειες μαθημένες στην παιδική ηλικία, ούτε απλώς από προβλήματα προσαρμογής, ούτε απλώς από αγάπη για το φαγητό, αν και όλα αυτά μπορεί να είναι παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξή της.
Τα άτομα που υποφέρουν από ψυχαναγκαστική υπερφαγία έχουν σαν διέξοδο το φαγητό για να κρυφθούν από τα ίδια τους τα συναισθήματα νομίζοντας ότι γεμίζουν τα κενά της ψυχής τους και για να μπορέσουν επίσης να αντιμετωπίσουν το στρες της καθημερινότητας και τα διάφορα προβλήματά τους.
Η ψυχαναγκαστική υπερφαγία είναι μία αρρώστια που διαρκώς εξελίσσεται, μία αρρώστια που μπορεί όμως και να την σταματήσει κάποιος. Δεν είναι ντροπή να παραδεχθούμε το πρόβλημα αυτό, το σημαντικότερο είναι να κάνει κάτι γι’ αυτό.
Λέξεις όπως «κάνε μία σωστή δίαιτα» είναι τραύματα στην συναισθηματική τους κατάσταση, όπως ακριβώς για κάποιον που πάσχει από νευρική ανορεξία το να ακούει τις λέξεις «φάε κάτι».
[quote_right]Το άτομο που υποφέρει από ψυχαναγκαστική υπερφαγία δυσκολεύεται να διαχειριστεί συναισθηματικές καταστάσεις όπως είναι το στρες, η βαρεμάρα, η στεναχώρια, ο θυμός και η έλλειψη ευχαρίστησης και χρησιμοποιεί το φαγητό σαν μηχανισμό ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματά του. [/quote_right]
Συνήθως τα άτομα αυτά υποφέρουν για την φυσική τους εμφάνιση κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να νοιώθουν συνέχεια τύψεις για τα παραπανίσια κιλά τους. Χρησιμοποιούν το φαγητό νομίζοντας ότι θα ξεπεράσουν τον πόνο τους ή τα προβλήματά τους.
Η υπερφαγία είναι χαρακτηριστικό και σε άτομα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα από το φαγητό νομίζουν ότι καλύπτουν το κενό τους γι’ αγάπη που τους λείπει ή την επιβεβαίωση που θα ήθελαν να έχουν στη ζωή τους.
Η ψυχαναγκαστική υπερφαγία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, υψηλής πίεσης και χοληστερόλης, παθήσεων των νεφρών, αρθρίτιδας, παθήσεων των οστών και εγκεφαλικού.
Τα συμπτώματα είναι τα εξής: εμφανίζουν φόβο επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουν, απομόνωση, ντροπή να φάνε μπροστά στους άλλους, νομίζουν ότι με το φαγητό θα ξεχάσουν τα προβλήματά τους, κατηγορούν τον εαυτό τους μετά από κάθε γεύμα, κρύβουν τα φαγητά τους σε περίεργα μέρη για να τα φάνε αργότερα, λαχάνιασμα, μεγάλη εφίδρωση, πόνοι στις αρθρώσεις και στα πόδια, υψηλή πίεση, κατάθλιψη, κόπωση, διαταραχές του ύπνου τους.
Στις επόμενες μέρες η κα Χαλάτση θα μας ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα μπορείτε απαντώντας το, να δείτε αν παρουσιάζετε κάποια από τα χαρακτηριστικά της “συναισθηματικής υπερφαγίας”.