Μία γεμάτη μέρα πλησιάζει στο τέλος της κι αρχίζεις να ανυπομονείς για την ώρα που θα πέσεις στο κρεβάτι. Έρχεται αυτή η ώρα, κλείνεις το φως, βάζεις (προαιρετικά) και λίγη χαλαρωτική μουσική, αλλά… καταλήγεις να στριφογυρίζεις για ώρα ή ξυπνάς μέσα στην άγρια νύχτα χωρίς λόγο – έσβησες την τηλεόραση και τον υπολογιστή κι άφησες το κινητό στην άκρη από νωρίς, τα έκανες όλα σωστά! Δεν είναι απαραίτητο να συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως πιθανώς να λείπουν κάποια θρεπτικά συστατικά από το σώμα σου. Ευκαιρία να μάθουμε ποια ροφήματα μπορούν να κόψουν “μαχαίρι” τις άγρυπνες νύχτες!
01 Χυμός κερασιού. Τα κεράσια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγής μελατονίνης, της ορμόνης που εξισορροπεί τον ύπνο μας από την αρχή του κύκλου του. Σύμφωνα με έρευνες, δύο φλυτζάνια πριν τον ύπνο (περίπου 480 ml) αρκούν για να αυξήσουν το ύπνο μας έως κι 84 λεπτά σε διάστημα έως δύο εβδομάδων.
02 Χαμομήλι. Από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα, το χαμομήλι ανακουφίζει από το άγχος, άρα είναι πιο εύκολο για εμάς να αποκοιμηθούμε.
03 Τσάι βαλεριάνας. Επίσης γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες, η βαλεριάνα κι ειδικότερα το τσάι από τη ρίζα της επιφέρει την απαραίτητη για τον ύπνο χαλάρωση. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση από εγκύους, νέες μητέρες και παιδιά κάτω των 3 ετών, καθώς επίσης κι ο συνδυασμός του ροφήματος με αλκοόλ και βαρβιτουρικά ή βενζοδιαζεπίνες (πχ Xanax, Lexotanil και Tavor).
04 Τσάι δύοσμου. Ο δυόσμος έχει αντιμικροβιακές αλλά και αντιαλεργικές ιδιότητες. Μάλιστα συστήνεται για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσπεψία. Κι επειδή αυτοί οι δύο λόγοι συχνά οφείλονται για την αϋπνία, το τσάι δυόσμου μπορεί να ανακουφίσει το γαστρεντερικό μας ώστε να κοιμηθούμε απρόσκοπτα.
05 Ζεστό γάλα. Αν κι ακούγεται κλισέ, μάλλον κάτι ήξεραν οι μητέρες μας όταν μας έδιναν να πιούμε ένα φλυτζάνι κάθε βράδυ! Όπως και τα κεράσια, έτσι και το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη. Μάλιστα λίγο ζεστό γάλα μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το jet lag και τις διαταραχές που παρατηρούνται στον ύπνο από εναλλασσόμενα ωράρια εργασίας. Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, μία καλή εναλλακτική είναι το γάλα αμυγδάλου που περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, αλλά και μαγνήσιο, μεταλλικό στοιχείο που επίσης συμβάλλει στον καλό ύπνο.
Φυσικά μην ξεχνάτε πως, προτού δοκιμάσετε κάτι από τα παραπάνω, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος βάσει του ιατρικού σας ιστορικού πιθανώς να σας κατευθύνει στην καταλληλότερη για σας επιλογή.
Άσπρο πάτο και… όνειρα γλυκά!
Πηγή: Healthline
Photo credits: Medium / Trent Szmolnik (unsplash)