Για ακόμη μία χρονιά, οι φράουλες κατέκτησαν την κορυφή της λίστας με τα 12 πιο «μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με την έρευνα που διεγήγαγε το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών και δημοσιεύτηκε από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας.
Από το 2004 η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας, πρόκειται για μια περιβαλλοντική ΜΚΟ, δημοσιεύει την περίφημη λίστα “Dirty Dozen” με τα ποσοστά μόλυνσης 47 δημοφιλών φρούτων και λαχανικών από φυτοφάρμακα.
Στη δεύτερη θέση της λίστας είναι το σπανάκι και ακολουθούν η λαχανίδα (kale), τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλερι και οι πατάτες. Μάλιστα φέτος στα 12 μολυσμένα φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβάνονται εξτρά και οι καυτές πιπεριές.
Ο καλύτερος τρόπος για να πλένετε τα φρούτα
Ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν οι καταναλωτές να μειώσουν τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα είναι να πλένουν τα προϊόντα με νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το νερό είναι αρκετό, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ένας καλός τρόπος για να μειωθούν σημαντικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα είναι να πλένονται με ένα μείγμα νερού και σόδας.
Επιπλέον, διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει στο μπολ είναι βρώμικο και μπορεί να περιέχει υπολείμματα.
Αυτή είναι η περιβόητη λίστα:
1. Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Λαχανίδα (kale)
4. Νεκταρίνια
5. Μήλα
6. Σταφύλια
7. Ροδάκινα
8. Κεράσια
9. Αχλάδια
10. Ντομάτες
11. Σέλερι
12. Πατάτες
Και τα πιο καθαρά φρούτα/λαχανικά είναι:
1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κρεμμύδια
6. Αρακάς
7. Παπάγια
8. Σπαράγγια
9. Μάνγκο
10. Μελιτζάνες
11. Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
12. Aκτινίδια
13. Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
14. Κουνουπίδι
Πηγή: infokids.gr