Όταν ακούει κανείς το λέξη τεκίλα αυτό που σκέφτεται αμέσως είναι το Μεξικό ή τον συνδυασμό αλάτι-lime- σφηνάκι τεκίλας.
Πόσα ξέρουμε όμως για το εθνικό ποτό του Μεξικού. Η ιστορία του ποτού αυτού ξεκινά εδώ και αρκετούς αιώνες. Πρωτοεμφανίστηκε τον 16ο αιώνα και όταν οι Ισπανοί μετοίκησαν στην κεντρική Αμερική και ξέμειναν από αλκοόλ ανακάλυψαν την Αγαύη και φυσικά την παρασκευή της τεκίλας! Για πολλά χρόνια η τεκίλα ήταν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση και συνεπώς με χαμηλή ζήτηση. Όμως εκεί γύρω στα 80s έγινε μεγάλος ντόρος και η παραγωγή εκτοξεύθηκε κατακόρυφα. Την δεκαετία του ‘90 η τεκίλα έγινε μεγάλη μόδα και έτσι αυξήθηκε η παραγωγή της και 10 χρόνια μετά, το 2000, έφτασε να είναι μέσα στα τρία ποτά σε ζήτηση.
Τύποι Tequila
* Blanco ή plata
κλασική τεκίλα, άχρωμη, δυνατή , ιδανική για shots
* Oro
Λευκή τεκίλα με πρόσθετο χρώμα, ιδανική για margaritas
* Reposado
Ωριμασμένη τεκίλα σε δρύινα μικρά βαρέλια από 2-12 μήνες, μαλακή γεύση
* Anejo
Προϊόν ωρίμανσης άνω του ενός έτους, με χρώμα που θυμίζει κεχριμπάρι και ιδιαίτερη γεύση που έχει δημιουργηθεί λόγω της μεγάλης περιόδου ωρίμανσης στα δρύινα βαρέλια
* Reserva
Anejo τεκίλα που μπορεί να παραμείνει για ωρίμανση έως και 8 έτη, σπέσιαλ γεύση αλλά και τσιμπημένη τιμή
Η τεκίλα είναι αρκετά φίνα σε γεύση και σύμφωνα με τους τεκίλα aficionados θα πρέπει να πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου παρόλο που το σύνηθες είναι να σερβίρεται παγωμένη. Στο Μεξικό την σερβίρουν σε μικρά ποτηράκια , τα cabalitos και συνοδεύεται παραδοσιακά από sangrita, ένα μη αλκοολούχο ποτό με χυμό από εσπεριδοειδή και τσίλι που όπως λέγεται τονίζει το άρωμα της αγαύης.
Φυσικά, την τεκίλα oι περισσότεροι την απολαμβάνουμε σε cocktails όπως η πασίγνωστη μαργαρίτα αλλά και το tequila sunrise που έκανε θραύση στα 90s.
Για να κλείσετε τραπέζι στα εστιατόρια και bar-restaurants της Ελλάδας, όπου πίνουν αυθεντική tequila, μπείτε στο e-table.gr