Όλοι μας μεγαλώσαμε ακούγοντας αυτό το ρητό για τα μήλα και την άσπονδη σχέση τους με το γιατρό. Η αλήθεια είναι πως τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση κι ενίσχυση της καλής μας υγείας. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά με τα μήλα; Και ποια είναι τελικά η συμβολή τους; Καιρός να ξεδιπλώσουμε αυτό το… μυστήριο!
01. Περιορίζουν σημαντικά τις φλεγμονές.
Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτοχημικά, δηλαδή χημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό λέγεται κερσετίνη, η οποία εξισορροπεί τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η κερσετίνη μειώνει τους δείκτες φλεγμονής που συνήθως επηρεάζονται από τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα και σε βάθος χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις. Ιδιαίτερα τα κόκκινα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα κερσετίνης, αλλά για να επωφεληθούμε πλήρως, πρέπει αυτά να καταναλώνονται με τη φλούδα τους.
02. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή.
Η κερσετίνη δεν είναι το μόνο ισχυρό αντιοξειδωτικό των μήλων. Αντίθετα, τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα κι ευρεία ποικιλία φλαβονοειδών. Μάλιστα σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα μήλα είναι δεύτερα στην κατάταξη σε ό,τι αφορά αυτόν το διατροφικό θησαυρό. Σύμφωνα με έρευνες, τα φλαβονοειδή εξισορροπούν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού στις φλεγμονές ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα κόκκινα μήλα ανακηρύσσονται νικητές σε ό,τι τα αντιοξειδωτικά, εφόσον τα καταναλώνουμε με τη φλούδα.
03. Διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα.
Ένα μεγάλο μέρος της ισορροπημένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος βασίζεται στην εξίσου καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει πως για να μπορεί το σώμα να καταπολεμήσει παθογόνους οργανισμούς πρέπει το μικροβίωμα του πεπτικού να παραμένει υγιές. Τα μήλα μας παρέχουν μία συγκεκριμένη διαλυτή ίνα που λέγεται πεκτίνη, και σύμφωνα με μία έρευνα του 2010, δύο μήλα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον πληθυσμό των καλών βακτηρίων που διαβιούν στο πεπτικό μας μέσα σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει πως τα μήλα από βιολογικές καλλιέργειες προσφέρουν μία μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων.
04. Η βιταμίνη C των μήλων καλύπτει περισσότερες ανάγκες.
Όλοι γνωρίζουμε πως η βιταμίνη Cείναι το σημαντικότερο στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας και τα μήλα μας την παρέχουν σχεδόν σε αφθονία. Φροντίζοντας να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης C, μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας κατά 30%, αυξάνοντας τις άμυνες του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές. Ακόμη, σε μία έρευνα του 2017 διαπιστώθηκε πως η βιταμίνη Cενδυναμώνει τον επιθηλιακό φραγμό των κυττάρων, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Ένα μεγάλο μήλο μας παρέχει περίπου το 11,4% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης σε βιταμίνη C, ενώ ακόμη η αντιοξειδωτική αξία μίας μερίδας μήλων (περίπου 100 γραμμάρια) ισοδυναμεί με εκείνη που μας προσφέρουν 1500 mgβιταμίνης C.
05. Όλα κρύβονται στις φυτικές ίνες.
Έχει μεγάλη σημασία που όλοι οι γιατροί κι οι διατροφολόγοι εστιάζουν στην επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών. Όσο για τα μήλα, αυτά μας προσφέρουν περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών όταν η Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση είναι 25 γραμμάρια. Η διαφορά είναι πως οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα προσφέρουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια, τα ζώα που κατανάλωναν φυτικές ίνες ασθενούσαν πιο ήπια και ανάρρωναν κατά 50% ταχύτερα.
Ναι, φαίνεται, λοιπόν, πως ένα μήλο την ημέρα, όντως το γιατρό τον κάνει πέρα… εκτός αν είναι ο Doctor Strange! Εκεί θα πω στο μήλο “thanks, but no, thanks!”
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: pexels.com/@darina-belonogova