Τηγανιτές, ψητές, γιαχνί, πουρές, σαλάτα… όπου κι αν τη συναντήσεις, δύσκολα να την απαρνηθείς! Γενικότερα οι απόψεις διίστανται για το πόσο ωφέλιμη είναι η πατάτα, όμως μήπως πρέπει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα; Και ναι, μιλάμε,, για την κλασσική λευκή πατάτα.
Αν και κάπως “δαιμονοποιημένη”, η πατάτα είναι ένας διατροφικός θησαυρός σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα ζυμαρικά ή το ψωμί. Μία μεσαία πατάτα περιέχει μεν 130 θερμίδες, αλλά έχει μηδενικά λιπαρά, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 37 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 γραμμάρια φυτικών ινών, μόλις 2 γραμμάρια ζάχαρη, 2 γραμμάρια σίδηρο, 48 mg μαγνήσιο, 926 mg κάλιο, 121 mg φώσφορο και 48 mcg φολικό οξύ.
Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας;
01 Η μεσαία αυτή πατάτα μας παρέχει το ένα τέταρτο της ημερήσιας ποσότητας καλίου που χρειαζόμαστε – σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα από μία μπανάνα. Το κάλιο είναι εκείνο που εξισορροπεί την αρτηριακή μας πίεση, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί χαμηλό το σάκχαρο του αίματος, αυξάνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο νεφρολιθιάσεων.
02 Μπορεί η πατάτα να είναι μία “αμαρτωλή” πηγή υδατανθράκων, όμως ταυτόχρονα μας προσφέρει φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την απορρόφηση των φυσικών σακχάρων της πατάτας από το σώμα. Έτσι το σάκχαρο του αίματος δεν αυξάνεται απότομα και αυτό μεταφράζεται ως πηγή ενέργειας που διαρκεί. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι μισές φυτικές ίνες της πατάτας βρίσκονται… στη φλούδα που τόσο ευλαβικά ξεχωρίζουμε όταν μαγειρεύουμε την πατάτα!
03 Ειδικά οι βραστές πατάτες ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού σε βαθμό που μας αποτρέπει από ενδιάμεσα σνακ “για τη λιγούρα”. Η πατάτα περιέχει ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατανθράκων που έχει την ίδια δράση με τις φυτικές ίνες.
04 Οι φυτικές ίνες της πατάτας δεν ωφελούν μόνο στη διατήρηση του σωματικού βάρους, αλλά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και γενικότερα προστατεύουν από φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης οι φυτικές ίνες αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας έτσι στη σωστή πεπτική λειτουργία.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της πατάτας στα πιάτα μας, οι διατροφολόγοι μας συνιστούν να την αντιμετωπίζουμε όπως τα δημητριακά. Πράγμα που σημαίνει πως αν επιλέξουμε πατάτα για γαρνιτούρα, τότε το ρύζι ή τα ζυμαρικά απορρίπτονται. Βεβαίως μας θυμίζουν πως η πατάτα θα αποτελεί το ένα τέταρτο του πιάτου μας, έτσι άλλο ένα τέταρτο πρέπει να είναι πηγή πρωτεΐνης και το υπόλοιπο μη αμυλούχα λαχανικά, όπως μπρόκολο ή πράσινα λαχανικά.
Τώρα περιμένετε να σας πω πώς μπορούμε να τη χαρούμε; Ψητές με τη φλούδα τους (ας εκμεταλλευτούμε το στοιχείο No. 2!), βραστές, ως πουρέ, σε σαλάτα ή ακόμη κι ως κρουτόν σε σούπες και σαλάτες.
Υπό την προϋπόθεση πως, όπως κάθε άλλη τροφή, πρέπει κι εκείνη να καταναλώνεται σωστά, νομίζω πως η πατάτα είναι πλέον… αθώα! Απολαύστε ελεύθερα!