Και τι βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε
Αναμφίβολα ο ύπνος (και κυρίως η ποιότητά του) είναι μία σημαντική ένδειξη της συνολικής μας υγείας. Άλλωστε ο καλός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη, μειώνει το άγχος, ανακουφίζει το σώμα από την καταπόνηση… Κι αυτά που ανέφερα είναι μόνο λίγα από τα οφέλη του. Οι συνήθειες στον ύπνο, όμως, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και φυσικά επηρεάζουν διαφορετικά τη ζωή του καθενός. Ας δούμε μερικές συνήθειες στη ρουτίνα του ύπνου καθώς και πώς κάθε μία από αυτές μπορούν να βελτιωθούν.
01 Ο “πρωινός τύπος”. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι πέφτουν για ύπνο αρκετά νωρίς το βράδυ (περίπου στις 20:30) για να ξυπνήσουν κατά τις 05:30. Μπορεί αυτή η ρουτίνα να προσφέρει ενέργεια στην αρχή της μέρας, αλλά το απόγευμα οι αντοχές για οποιαδήποτε δραστηριότητα έχουν μειωθεί δραστικά, περιορίζοντας έτσι την κοινωνική μας ζωή.
Τι μπορεί να διορθωθεί;
Ένας υπνάκος διάρκειας περίπου είκοσι πέντε λεπτών μεταξύ 13:00 και 15:00 μπορεί να προσφέρει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει λίγη γυμναστική αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Τέλος, καλό είναι να οριστεί μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου (εννοείται πιο αργά από τις 8:30 το βράδυ!), αυτή να τηρηθεί αλλά και να οριστεί ένας καλός χρόνος διάρκειας περίπου 7,5 ωρών ύπνου.
02 O ”νυχτόβιος”. Εδώ μιλάμε (προφανώς) για το ακριβώς αντίθετο, καθώς οι “βραδινοί τύποι” πηγαίνουν στο κρεβάτι για ύπνο μεταξύ 00:30 και 03:00 για να ξυπνήσουν μέχρι τις 10 το πρωί ή τις 12 το μεσημέρι το αργότερο. Αν και λειτουργούν πιο “υποτονικά” τις πρώτες ώρες της μέρας τους, μπορούν να εμφανίσουν έντονη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα στη διάρκεια της βραδιάς, με αυτές να είναι συνυφασμένες με αυξημένη ευφυΐα.
Τι μπορεί να διορθωθεί;
Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά τη νύχτα πολλές φορές επιθυμούν να αυξήσουν τις επιδόσεις τους στις πρωινές ώρες. Για αρχή πρέπει να αλλάξουν τη ρουτίνα αφύπνισής τους. Καλό είναι να ξεκινούν αφήνοντας το πρωινό φως του ήλιου να μπαίνει στο δωμάτιο, καθώς αυτό περιορίζει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα, αναγκάζοντάς το έτσι να ξυπνήσει. Στη συνέχεια ενδείκνυται να συζητήσουν με τους γύρω τους ώστε αυτοί να καταλάβουν πως δεν ξυπνάνε αργά λόγω οκνηρίας, αλλά επειδή αυτή η συνήθεια στον ύπνο τους βοηθά να ανταποκρίνονται σε κάποιες υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η διατροφή, και σε αυτήν την περίπτωση οι “νυχτόβιοι” πρέπει να αποφεύγουν την αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων, διότι αυξάνεται έτσι το αίσθημα της κόπωσης. Αντίθετα, ιδανική είναι η προσθήκη πρωτεϊνών και “καλών” λιπαρών στη διατροφή.
03 Πρώτη φορά… μαμά! Νομίζω πως εδώ πολλές μαμάδες θα δούνε τους εαυτούς τους! Έρευνες έχουν δείξει πως οι μητέρες (ειδικά βρεφών) κάνουν πιο άστατο ύπνο από τους πατεράδες. Ταυτόχρονα θεωρούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσπεράσουν το όποιο αίσθημα κόπωσής τους, ενώ κάνουν (πραγματικά) ό,τι προλαβαίνουν όσο το μωρό κοιμάται. Αυτό συνεπάγεται άναρχο πρόγραμμα ύπνου και (κυρίως) οι νέες μαμάδες πότε κοιμούνται πολύ νωρίς και πότε πολύ αργά.
Τι μπορεί να διορθωθεί;
Αρχικά πρέπει ο ύπνος της μητέρας να τεθεί ως προτεραιότητα. Αυτός είναι που προσφέρει ξεκούραση κι άρα αντοχή να φροντίσει το μωρό της και το σπίτι της. Εδώ πρέπει να βάλει ένα “χεράκι βοηθείας” ο σύντροφος κι έπειτα κάποιος/α συγγενής ή φίλος/η. Καλό είναι επίσης να οριστεί ένα σταθερό ωράριο ύπνου. Ναι, το μωρό είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, αλλά με το σταθερό πρόγραμμα της μητέρας από κάποια στιγμή κι ύστερα το νυχτερινό ξύπνημα δε θα την επηρεάζει. Τέλος, αν το μωρό έχει μία σταθερή ώρα για το πρωινό του ξύπνημα (λόγου χάρη στις 06:00), η μητέρα πρέπει να υπολογίσει πως μέχρι εκείνη την ώρα χρειάζεται ύπνο διάρκειας 7,5 ωρών (εν προκειμένω, κατά τις 22:30 πρέπει να πέσει για ύπνο).
Εσείς… τι τύπος “χουζούρη” είστε;
Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα επανέλθω με Part II!