Fact: το γέλιο κάνει καλό. Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για το χαμόγελο. Ακόμη κι αυτό μπορεί να βελτιώσει την επιρροή του στρες επάνω μας. Επίσης μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και βέβαια, ακόμη κι ένα μη ηθελημένο χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου προκειμένου και πάλι να ανταποκριθούμε ψύχραιμα σε μία στρεσογόνο κατάσταση.
Υπάρχουν εκατοντάδες εκφράσεις που οι μύες του προσώπου δημιουργούν. Με στόχο να αντικατοπτριστεί μία διάθεση ή ένα συναίσθημα, εντούτοις σε ό,τι αφορά το χαμόγελο, τρεις είναι οι κατηγορίες που μαρτυρούν κάτι παραπάνω…!
01 Χαμόγελο επιβράβευσης.
Λέγεται και χαμόγελο Duchenne. Πρόκειται για το χαμόγελο που εκπέμπει ικανοποίηση κι απόλαυση. Όταν χαμογελάμε έτσι, οι γωνίες των χειλιών ανεβαίνουν και ταυτόχρονα ενεργοποιούνται κι οι μύες γύρω από τα μάτια. Όταν συμβαίνει αυτό, τα μάγουλα μοιάζουν να ανορθώνονται, δίνοντάς τους μία λάμψη και σχηματίζονται γύρω από τα μάτια “πόδια της χήνας”. Είναι το πιο γνήσιο χαμόγελο σύμφωνα με τους ειδικούς της γλώσσας του σώματος.
02 Κοινωνικό χαμόγελο.
Είναι εκείνη η σύσπαση που κάνουν οι μύες του στόματος όταν κοιταζόμαστε στα μάτια με κάποιον. Ή όταν χαμογελάμε ευγενικά σε έναν άγνωστο, λόγου χάρη για να του επιτρέψουμε να περάσει πρώτος μία είσοδο. Σε αυτό το χαμόγελο, οι μύες των ματιών μένουν αδρανείς. Συνήθως δεν αποκαλύπτεται η οδοντοστοιχία και απαντώνται όταν θέλουμε να εκδηλώσουμε φιλική διάθεση, ακόμη κι αν αυτή υπόκειται σε κοινωνικό savoir vivre.
03 Χαμόγελο κυριαρχίας.
Ενώ οι δύο πρώτοι τύποι θεωρούνται πιο αυθεντικοί κι ειλικρινείς, δε συμβαίνει το ίδιο με το χαμόγελο κυριαρχίας. Αν και μοιάζει κάπως με το χαμόγελο Duchenne, σε αυτήν την περίπτωση τα φρύδια και τα μάγουλα σηκώνονται. Όμως το χαμόγελο κυριαρχίας μοιάζει περισσότερο με μειδίασμα. Συνήθως το βλέπουμε σε όσους θέλουν να τονίσουν την ιεραρχία τους ή το κοινωνικό τους status κι αποκαλύπτει ανθρώπους με αυτοπεποίθηση κι ενίοτε αυτάρεσκους.
Αυτό, όμως, που είναι σχεδόν μαγικό με το χαμόγελο είναι το γεγονός πως αυτό προκύπτει από έναν συνδυασμό συναισθημάτων, ακόμη κι αν πρόκειται για το χαμόγελο κυριαρχίας. Γι’ αυτό κι είναι ένα μέσο να αντιλαμβανόμαστε τις εκάστοτε προθέσεις των συνανθρώπων μας. Ακόμη και τώρα που οι μάσκες εμποδίζουν την πλήρη αποκάλυψη των συναισθημάτων μας, ας μην ξεχνάμε να χαμογελάμε. Κάνει καλό σε εμάς κι επειδή είναι μεταδοτικό με τη βέλτιστη έννοια του όρου, κάνει καλό και τους γύρω μας!
Πηγή: Mind Body Green
Photo credits: @lightphonics (unsplash)