Πολιτικός ή θρησκευτικός; Θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος; . Σε παλαιότερο άρθρο μας έχουμε υποστηρίξει πως ο,τι είδους γάμο και να διαλέξετε το πόσο θα σας κοστίσει εξαρτάται και από εσάς τους ίδιους, το budget που διαθέτετε και τον αριθμό των καλεσμένων σας. Τελευταία όμως παρατηρείται η τάση ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν στην λύση του πολιτικού γάμου με την “εντύπωση” ότι είναι πιο οικονομικός.Αυτό αποτελεί λογική απόρροια της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας . Πόσο όμως τελικά κοστίζει ένας πολιτικός γάμος;
Με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε δήμους της Αττικής και της επαρχίας, οι πολιτικοί γάμοι αυξάνονται σε αριθμό την ώρα που οι γάμοι μειώνονται. Η εικόνα έχει πλέον αλλάξει τελείως και ενώ παλαιότερα ο πολιτικός γάμος αποτελούσε λύση ανάγκης είτε για ζευγάρια που επείγονται για προσωπικούς λόγους, είτε για ζευγάρια διαφορετικής πίστης, είτε για ζευγάρια με διαφορετικές πεποιθήσεις (π.χ. άθεοι), σήμερα εκατοντάδες ζευγάρια ανεβαίνουν τα σκαλιά των δημαρχείων και όχι των εκκλησιών.
Το κόστος ενός πολιτικού γάμου τυπικά είναι γύρω στα 18 ευρώ όσο και το παράβολο που επιβάλλει ο νόμος. Ωστόσο παρατηρείται διαφοροποίηση του κόστους από δήμο σε δήμο. Η επιπλέον χρέωση μπορεί να κυμανθεί από 40 έως και 150 ευρώ ανάλογα με την εκάστοτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κάθε μελλόνυμφος πρέπει να βγάλει άδεια γάμου, κόστους 18 ευρώ, 36 ευρώ το ζευγάρι. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι έχουν επιβάλει ένα τέλος γάμου, για την τελετή. Το ποσό ποικίλλει από δήμο σε δήμο και συχνά δεν είναι ευκαταφρόνητο. Στο Περιστέρι είναι 30 ευρώ, ενώ στον Δήμο Αθηναίων 75 εάν είναι και οι δύο μελλόνυμφοι δημότες και 100 σε διαφορετική περίπτωση. Στην Ηλιούπολη το τέλος είναι 100 ευρώ, ενώ στον Πειραιά οι γάμοι γίνονται δωρεάν, εκτός από το απόγευμα του Σαββάτου, που κοστίζουν 150 ευρώ.
Πολλοί δημότες διαμαρτύρονται για το τέλος γάμου θεωρώντας υποχρέωση του δήμου να τους παντρεύει (και όχι άδικα). Δεν λείπει ακόμα και η έρευνα… αγοράς, για να βρουν το πιο φθηνό δημαρχείο! Οι δημοτικές αρχές από την πλευρά τους απαντούν ότι υπάρχουν έξοδα που πρέπει να καλυφθούν (φώτα, καθαρίστρια κ.λπ.).
Η τιμές ανεβαίνουν όπως θα δείτε όσο απομακρυνόσαστε από το λεκανοπέδιο Αττικής. Για παράδειγμα στην Κρήτη απαντώνται οι πιο ακριβές τιμές: στο Ηράκλειο 100 ευρώ για πρωί και 150 για το απόγευμα, στον Άγιο Νικόλαο 150 αν τελεστεί στο δημαρχείο, ενώ προβλέπεται και η περίπτωση του ξενοδοχείου. Τότε όμως το ειδικό τέλος ανεβαίνει στα 550 ευρώ. Σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι Σπέτσες και η Ύδρα, οι πολιτικοί γάμοι γίνονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ στη Ρόδο στοιχίζουν 70 ευρώ.Υπάρχουν βέβαια και Δήμοι που δεν χρεώνουν τίποτα, όπως στη Θεσσαλονίκη, το Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή και τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο,τι είδους γάμο και αν αποφασίσετε κάντε πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς στο τι χαρτιά και διαδικασίες απαιτούνται για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων!
Πηγές εδώ & εδώ ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπείτε και εδώ
Κείμενο: Αργυρώ Γιακουμά
Περισσότερα θέματα για τον γάμο; Μπείτε στο Yes-I-do.gr