Σε ορισμένες γυναίκες δεν αρέσει καθώς το θεωρούν πολύ «brutal», ενώ κάποιες άλλες το λατρεύουν, θεωρώντας ότι δίνει προσωπικότητα στον άνδρα. Όπως και να έχει το μούσι είναι ένα καθαρά ανδρικό προνόμιο, το οποίο κρύβει πολλά μυστικά… Μέχρι και ψυχολόγοι ασχολήθηκαν με αυτή την τάση, που φυσικά δεν είναι καινούργια, αλλά ανά διαστήματα επανέρχεται στη μόδα.
Το 1997 στο βιβλίο τους «The Handicap Principle», η Ισραηλινή φυσιολόγος Avishag Zahavi και ο εξελικτικός βιολόγος, και σύζυγός της, Amotz Zahavi, υποστήριξαν ότι οι γενειάδες αποτελούν σημάδι ανδρικής ανταγωνιστικής ικανότητας και αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, ένας άντρας με μακρύ μούσι δείχνει ότι νιώθει μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τους αντιπάλους του (αν και τα παλαιά χρόνια το να έχει κάποιος μούσι έκρυβε τον κίνδυνο ο εχθρός να τον πιάσει από εκεί και να τον ακινητοποιήσει).
Το 1982, οι βιολόγοι William Hamilton και Marlene Zuk σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με γενειάδες στην ουσία διαφημίζουν το υγιές ανοσοποιητικό τους σύστημα. Και αυτό με τον εξής συλλογισμό: τα μούσια, όπως και οι υπόλοιπες τρίχες στο σώμα, αποτελούν γόνιμο έδαφος για παράσιτα. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι φιλοξενούν κοριούς και ψύλλους. Ένας άνδρας λοιπόν με μούσια έχει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα αφού μπορεί και να ζει και με παράσιτα. (θεωρητικά πάντα όλα αυτά)
Όμως το μούσι μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι δερματολόγοι Valerie Randall και Ebling που διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών στο σώμα εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή. Τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν κατά 50–60% πιο γρήγορα τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με το χειμώνα και αυτό σαν άμυνα του οργανισμού από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Η εικόνα στερεότυπο για κάποιον που έχει μούσι είναι μια: Πρόκειται για έναν άγριο και επιθετικό άνδρα. Ισχύει όμως αυτό; Δηλαδή ο ίδιος άνδρας εάν ξυριστεί θα σταματήσει να είναι επιθετικός; Ο Καναδός ψυχολόγος Paul Vasey μελέτησε τις αντιδράσεις των γυναικών σε ότι αφορά στα ανδρικά μούσια, και η μελέτη του δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο στο περιοδικό, «Behavioral Ecology».
Κατά τη διάρκεια της έρευνας φωτογράφησε άνδρες με πολλά μούσια και στη συνέχεια τους φωτογράφησε ξυρισμένους. Και στις 2 περιπτώσεις οι άνδρες πήραν τρεις εκφράσεις. Μια χαρούμενη μια ουδέτερη και μια θυμωμένη. Στη συνέχεια έδειξαν τις φωτογραφίες σε ένα δείγμα ανδρών και γυναικών που ξεπερνούσε τους 300 ανθρώπους, και τους ζήτησαν να τις σχολιάσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αξύριστοι τους φάνηκαν πιο επιθετικοί σε σχέση με τους ξυρισμένους.
Μια παρόμοια μελέτη έγινε και από το πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle της Αγγλίας( «Personality and Individual Differences»). Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφού πήραν τις φωτογραφίες ανδρών, τους πρόσθεσαν μούσι σε πέντε στάδια. Από εντελώς ξυρισμένοι μέχρι με μακριά γενειάδα.
Στη συνέχεια ζήτησαν από 60 γυναίκες να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες. Το συμπέρασμα ήταν και πάλι το ίδιο. Όσοι είχαν μεγάλη γενειάδα χαρακτηρίζονταν ως πιο επιθετικοί, άγριοι αλλά και αρρενωποί. Επίσης ζητήθηκε να αξιολογηθεί η κοινωνική θέση αυτών των ανδρών. Οι γυναίκες βασιζόμενες στις φωτογραφίες κατάταξαν τους άνδρες με το περιποιημένο μούσι, έστω και μπόλικο στις υψηλές θέσεις της κλίμακας του κοινωνικού status.
Πηγή: εδώ