Μπορεί να σας κάνει εντύπωση,αλλά υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για το τζατζίκι…όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα! Οπότε είπαμε να σας προτείνουμε την παραδοσιακή εκδοχή του για να το απολαύσετε μέσα στο καλοκαίρι…το σερβίρουμε κυρίως συνοδεύοντας ψητά κρεατικά. Μπορούμε να το σερβίρουμε και αλειμμένο πάνω σε ψωμί, σαν μεζέ για το ούζο ή το τσίπουρο.
ΥΛΙΚΑ:
• 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
• 1 αγγούρι
• 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες ή χτυπημένες με λίγο αλάτι στο γουδί
• ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
• λίγο πιπέρι
• λίγο άνηθο (προαιρετικά)
• 3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 2 – 2½ κουταλιές της σούπας ξύδι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καθαρίζουμε τα σκόρδα.
Πλένουμε καλά το αγγούρι, κι αν θέλουμε το καθαρίζουμε, ή το τρίβουμε με τη φλούδα.
Τρίβουμε απ΄ το χοντρό μέρος του τρίφτη το αγγούρι, (αφού κόψουμε τις άκρες του), και το σκόρδο, το τρίβουμε στο ψιλό.
Έπειτα, σφίγγουμε το τριμμένο αγγούρι με τα χέρια, ανάμεσα στις παλάμες μας, για να βγάλει τα υγρά του και να στεγνώσει όσο περισσότερο γίνεται.
Βάζουμε σ΄ ένα μπολ το γιαούρτι, προσθέτουμε καλά ανακατεμένα το αγγούρι και το σκόρδο και τα ενσωματώνουμε.
Προσθέτουμε, τον άνηθο, το αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τ΄ ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, (την άλλη μέρα είναι ωραιότερο), ώστε να ενωθούν οι γεύσεις του και να σφίξει.
Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ελαιόλαδο και 2 – 3 ελιές στη μέση, ή ένα κλαδάκι άνηθο.
Πηγή: εδώ