Σε όλους μας έχει συμβεί: ξενυχτήσαμε λίγο παραπάνω είτε λόγω εξόδου που… τράβηξε αρκετά, είτε εξαιτίας του binge watching Της αγαπημένης μας σειράς είτε επειδή το μικρό μας ξυπνούσε μέσα στη νύχτα. Και υπήρξαν φορές που το πρωί ευχηθήκαμε ο καλός Θεούλης να ευλογήσει τον άνθρωπου που εμπνεύστηκε… το κουμπί του snooze στα ξυπνητήρια για “πέντε λεπτά ακόμη”! Η Dr. Reena Mehra, όμως, διευθύντρια του τμήματος έρευνας διαταραχών ύπνου της Cleveland Clinic, φαίνεται να διαφωνεί με τη σχέση που έχουμε αναπτύξει με αυτό το πολλά υποσχόμενο κουμπάκι.
Σύμφωνα με τη dr. Mehra, μεγάλο τμήμα του κύκλου ύπνου μας κι ειδικά όταν αυτός ολοκληρώνεται (λίγο πριν ξυπνήσουμε, δηλαδή) είναι ύπνος REM (Rapid Eye Movement, δηλαδή ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), κατά τη διάρκεια του οποίου ονειρευόμαστε και το σώμα χαλαρώνει. Ο ύπνος αυτός έχει την ιδιότητα της αποκατάστασης και πατώντας το snooze στην ουσία τον διαταράσσουμε παρά τον επαναφέρουμε.
Μπορεί ο τρόπος αφύπνισης στη διάρκεια των σταδίων του ύπνου μας να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως η διακοπή του συγκεκριμένου ύπνου REM μπορεί να προκαλέσει μία κατάσταση “fight-or-flight” ή οποία αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, ο ύπνος των πέντε ή δέκα λεπτών που μεσολαβεί μέχρι να ηχήσει ξανά το ξυπνητήρι μόνο ιδιότητα αποκατάστασης δεν έχει.
Αν και κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιούν το snooze και να έχουν συνηθίσει σε αυτόν το ρυθμό αφύπνισης, κάποιος που το πατάει ξανά και ξανά πιθανώς δεν έχει κοιμηθεί όσο του είναι απαραίτητο ή μπορεί ακόμη και να υποβόσκει κάποια διαταραχή ύπνου.
Τι κάνουμε στην περίπτωση που συνειδητοποιήσουμε πως το snooze έχει γίνει συνήθεια;
Σύμφωνα με τη dr. Mehra, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε τις συνήθειες του ύπνου μας. Αυτό σημαίνει να σιγουρευτούμε πως κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες και πως αυτός ο ύπνος είναι ποιοτικός. Αν αυτά ισχύουν και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στο snooze, τότε καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας προκειμένου να εξακριβώσουμε αν υπάρχει η πιθανότητα κάποιας διαταραχής ύπνου.
Ως γνωστόν, η ανεπάρκεια ύπνου αλλά και η κακή του ποιότητα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επομένως καλό είναι να θέσουμε ως προτεραιότητα τον ύπνο και να φροντίζουμε να προετοιμάζουμε σωστά το σώμα μας πριν από αυτόν- αυτό σημαίνει πως απομακρυνόμαστε εγκαίρως από τις οθόνες πάσης κατηγορίες (τηλεόραση, PC, smartphone και tablet), φροντίζουμε να τρώμε ελαφρά και σωστά και ρυθμίζουμε το φωτισμό στο υπνοδωμάτιο ώστε να αυξηθεί η μελατονίνη στο σώμα μας.