Σε όλους μας έχει τύχει να φάμε κάτι “στο πόδι” όταν κάνουμε ένα διάλειμμα από τις δουλειές μας. Και βέβαια όταν τρώμε κάτι που μας αρέσει, ο ρυθμός που το πιάτο αδειάζει μπορεί να είναι σχεδόν θεαματικός. Ή μπορεί πολύ απλά να είναι έτσι ο ρυθμός μας, ανεξαρτήτως φαγητού. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι επιστήμονες επιθυμούν να μας αποτρέψουν από αυτή τη συνήθεια.
Σε έρευνες που έγιναν σε παιδιά κι ενηλίκους, στόχος ήταν να διερευνηθεί η σχέση του Δείκτη Μάζας Σώματος με τη σειρά που κάποιος γεννήθηκε. Καθώς κι αν υπάρχουν αδέρφια στην οικογένεια. Σε αυτές τις έρευνες διαπιστώθηκε πως τα πρωτότοκα παιδιά έτειναν να καταναλώνουν δύο φορές πιο γρήγορα το φαγητό τους σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Ακόμη, όσο περισσότερα αδέρφια υπήρχαν στην οικογένεια, τόσο πιο γρήγορα έτρωγαν το γεύμα τους .Πιθανώς εν είδει διαγωνισμού ανάμεσά τους.
Τα ευρήματα των ερευνών καταδεικνύουν πως η ταχύτητα που κάποιος καταναλώνει το φαγητό του είναι μία συνήθεια που αποκτάται από νεαρή ηλικία. Έτσι, παρά το γεγονός πως οι έρευνες εστίασαν στις διατροφικές συμπεριφορές παιδιών κι εφήβων… Οι επιστήμονες θεωρούν πως παρατηρούνται σε οποιαδήποτε μερίδα του πληθυσμού.
Η ταχεία κατανάλωση φαγητού μειώνει τον κορεσμό. Με αποτέλεσμα λίγο αργότερα το σώμα να αισθάνεται και πάλι πως πεινάει.Έτσι αυτή η συνήθεια έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτό συνεπάγεται ρίσκο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το καλό, όμως, είναι πως κι αυτή η συνήθεια, όπως οποιαδήποτε άλλη, μπορεί να διορθωθεί. Ο τρόπος είναι η ενσυνείδητη κατανάλωση του φαγητού μας.
Τι σημαίνει αυτό;
Όταν καθόμαστε στο τραπέζι για το φαγητό μας (Κανόνας #1: όχι φαγητό μπροστά στην τηλεόραση!), εκμεταλλευόμαστε όλες μας τις αισθήσεις. Αρχικά παρατηρούμε το γεύμα στο πιάτο μας μελετώντας τα χρώματα και την υφή του, ενώ δεν ξεχνάμε να απολαμβάνουμε τη μυρωδιά του.
Ακολουθεί η αλλαγή του ρυθμού που τρώμε το φαγητό μας. Δίνουμε χρόνο σε κάθε μπουκιά. Δεν γεμίζουμε ξανά το στόμα μας προτού καταπιούμε την προηγούμενη. Κάποιοι διαιτολόγοι, μάλιστα, προτείνουν να ακουμπάμε το πιρούνι ή το κουτάλι στο πιάτο ανάμεσα στις μπουκιές μας ώστε να μην έχουμε την ευκαιρία να γεμίσουμε γρήγορα το στόμα μας.
Όλη αυτή η ιεροτελεστία δίνει στο σώμα μας το χρόνο να αντιληφθεί πως τρέφεται επαρκώς. Άρα να ικανοποιηθεί το αίσθημα κορεσμού.
Επίσης, μπορούμε να “κλείσουμε” ραντεβούμε το φαγητό μας. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά ορίζουμε είκοσι λεπτά (ή και μισή ώρα) και στο χρόνο αυτό η μόνη μας απασχόληση θα είναι το γεύμα μας. Όχι η εκπομπή που θα παίζει εκείνη την ώρα στην τηλεόραση, ούτε το newsfeed στο κινητό μας. Αφιερώνουμε το χρόνο αυτό στο γεύμα μας και μόνο εκεί.
Εκτός του ότι με αυτούς τους τρόπους μειώνουμε τον κίνδυνο αύξηση περιττού βάρους, η υιοθέτηση της ενσυνείδητης διατροφής μας ωθεί και σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Σε λίγο καιρό θα διαπιστώσουμε πως δεν έχουμε πραγματικά ανάγκη την τυρόπιτα που αγοράσαμε με τον καφέ μας. Και πως είναι προτιμότερο να φάμε ένα μήλο παρά τα μπισκότα που είναι στο ντουλάπι μας. Νομίζω πως είναι μία προσπάθεια που αξίζει τον κόπο!
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image:unsplash.com/@wildlittlethingsphoto