Σύμφωνα με στατιστική ανάλυση, τα άτομα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα εν αντιθέσει με όσα γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό. Η ανάλυση καταμέτρησης 38.000 γεννήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, έδειξε το ποσοστό των πιθανοτήτων εμφάνισης παχυσαρκίας υψηλότερες κατά 22%.
Οι Βρετανοί ερευνητές δηλώνουν πως είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται πλήρως για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός τοκετού με καισαρική τομή.
Βέβαια, οι ειδικοί είπαν πως δεν είναι πολύ ξεκάθαρο ακόμα το τι συνέβαινε. Η έρευνα έδειξε πως για κάθε εκατό φυσιολογικούς τοκετούς, εξήντα ενήλικες θα έφταναν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αλλά για κάθε εκατό τοκετούς με καισαρική τομή, αυτοί οι ενήλικες θα έφταναν του εξήντα πέντε. Κατά μέσον όρο, το γεγονός πως κάποιος γεννήθηκε με καισαρική τομή προσέθετε μισό βαθμό στο Δείκτη Σωματικού Βάρους (BMI: Body Mass Index) ενός ατόμου.
Ένας εκ των ερευνητών, ο Dr. Matthew Hyde του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Πρόκειται για μία αύξηση των πέντε ατόμων στα εκατό, το οποίο προκαλεί μία κάποια ανησυχία. Είναι μισός βαθμός στο BMI, αλλά αν έχεις μία τέτοια αύξηση στο φάσμα του πληθυσμού, θα δείτε μία μεγάλη αύξηση σε βάρος και στις δημοσιοποιημένες παρενέργειες.» Δήλωσε επίσης πως οι συμβουλές αναφορικά με τον τοκετό προσαρμόστηκαν στις άμεσες συνέπειες για το παιδί και τη μητέρα, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες έπρεπε να τονισθούν εξίσου.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως άλλες παθήσεις, όπως το άσθμα, ήταν πολύ πιθανόν να εμφανιστούν μετά από καισαρική τομή.
Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες για το πώς ο φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να προστατεύσει από πιθανή παχυσαρκία στο μέλλον:
– Η ένταση κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού μπορεί να πυροδοτήσει τη δραστηριότητα των γονιδίων στο βρέφος.
– Ο φυσιολογικός τοκετός εκθέτει το νεογνό σε βακτήρια που εποικίζουν στο έντερο, επομένως οι μεταβολές στα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν στο μέλλον να επηρεάσουν το βάρος.
Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δε μπορεί να αποδείξει πως η καισαρική τομή μπορεί να ευθύνεται για το υπερβολικό βάρος, καθώς μπορεί να το επηρεάζουν άλλη παράγοντες. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει παχύσαρκες γυναίκες, που είναι πιο πιθανό οι απόγονοί τους να είναι παχύσαρκοι, καθώς θα είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να γεννήσουν με καισαρική.
Ωστόσο, η ερευνήτρια και καθηγήτρια του Imperial College, Neena Modi είπε: Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους η καισαρική τομή ίσως να είναι η καλύτερη λύση για πολλές μητέρες και τα μωρά τους, ενώ ακόμη μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρια. Πρέπει, όμως, και να καταλάβουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, προκειμένου να παρέχουμε τις καλύτερες συμβουλές στις μέλλουσες μητέρες που σκέφτονται να γεννήσουν με καισαρική.»
Σχολιάζοντας την έρευνα ο Patrick O’Brien, γυναικολόγος – μαιευτήρας κι εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, είπε στο BBC: «Είναι σημαντικό κι ενδιαφέρον να τονίζουμε την πιθανή αυτή σχέση ανάμεσα στην καισαρική τομή και την παχυσαρκία, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως είναι δύσκολο να ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά πως ευθύνεται η καισαρική τομή γι’ αυτό ή κάποια άλλη αιτία.». Δήλωσε επίσης πως «είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς στις γυναίκες όταν τις συμβουλεύουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου τοκετού, και πως τα θεωρητικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του φυσιολογικού τοκετού θα έπρεπε να συζητηθούν εξίσου εκτενώς».
Προσωπικό σχόλιο: Ας μου επιτραπεί κι ας μην έχω γίνει μάνα. Δεν αμφιβάλλω πως ο τοκετός με καισαρική τομή είχε σωτήρια έκβαση σε περιπτώσεις όπου μητέρα, νεογνό ή και οι δύο κινδύνευαν. Καλό θα είναι, όμως, οι γυναίκες να ενημερώνονται προτού καταλήξουν αν όντως θέλουν να μπούνε «κάτω από το νυστέρι» για να γεννήσουν.