Η υπογλυκαιμία είναι μία κατάσταση στην οποία περιέρχονται συχνά άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Υπογλυκαιμία είναι το χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων. Το πάσχον άτομο αισθάνεται έντονα τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα του, γι’ αυτό και νιώθει άμεσα πείνα.
Όταν η γλυκόζη στο αίμα μειώνεται προκαλείται μία σειρά προειδοποιητικών συμπτωμάτων. Αν το επίπεδο γλυκόζης πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο ασθενής είναι δυνατό ακόμη και να πέσει σε κώμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας;
Τα κύρια συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, τα οποία προειδοποιούν τον ασθενή είναι:
• Έντονη εφίδρωση
• Αίσθημα πείνας
• Μούδιασμα στα άκρα
• Μούδιασμα στα χείλη
• Αίσθημα αδυναμίας
• Ζάλη
• Ωχρότητα δέρματος
• Ναυτία και τάση προς έμετο
• Αδυναμία συγκέντρωσης
• Αδυναμία όρασης
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν υπογλυκαιμία;
Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται συνήθως αιφνιδίως και τα συμπτώματά της είναι σταδιακά έντονα. Μερικά από τα πιο συνήθη αίτια είναι η κατανάλωση τροφής αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα. Επίσης, ο ασθενής που λαμβάνει τακτικά ινσουλίνη θα πρέπει αμέσως μετά να φάει κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Άλλο πιθανό αίτιο είναι η κατάχρηση αλκοόλ και μάλιστα, χωρίς να έχετε καταναλώσει φαγητό πριν. Επίσης, μπορεί να νιώσει κάποιος υπογλυκαιμία αν ξαφνικά ασκηθεί πάρα πολύ έντονα (ακόμη και αν τρέξει αιφνιδίως για να προλάβει ένα λεωφορείο).
Πώς να αντιμετωπίσω τα περιστατικά υπογλυκαιμίας;
Είναι σημαντικό τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν συχνά περιστατικά υπογλυκαιμίας ή είναι πιθανό λόγω της κατάστασης υγείας τους να αντιμετωπίσουν υπογλυκαιμία να έχουν πάντα μαζί τους μία πηγή υδατάνθρακα. Αυτό μπορεί να είναι ένα μπισκότο, ένα αναψυκτικό με ζάχαρη, ένα γλυκό ή μία καραμέλα. Η πρώτη αντίδραση ενός ατόμου που έρχεται αντιμέτωπο με τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι να πιει ένα αναψυκτικό (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, ανθρακούχο αναψυκτικό) ή να φάει ένα γλυκό. Αμέσως τα συμπτώματα περιορίζονται και ο ασθενής αρχίζει να νιώθει καλύτερα. Προσοχή, όμως, διότι το γλυκό δεν θα πρέπει να είναι με υποκατάστατο ζάχαρης, διότι δεν αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Ιδιαιτέρως προσεκτικός πρέπει να είναι κάποιος όταν πρόκειται να κάνει έντονη γυμναστική και αμέσως μετά να οδηγήσει. Είναι σημαντικό να αναπληρωθεί αμέσως η γλυκόζη του αίματος.
Πώς να προλάβω ένα περιστατικό υπογλυκαιμίας;
Ο ασθενής μπορεί να κάνει μόνος του στο σπίτι του μία εξέταση ελέγχου γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, θα μπορέσει να διαπιστώσει αν το επίπεδο γλυκόζης είναι περιορισμένο και να αναλάβει αμέσως δράση. Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι σημαντικό να προλαμβάνουν τις κρίσεις υπογλυκαιμίας και να περιορίζουν τα συμπτώματα. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, διότι ο πάσχων θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής και να προσαρμόσει τις διατροφικές του συνήθειες στα νέα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση αν νιώσετε κάποιο υπογλυκαιμικό επεισόδιο απαιτείται η άμεση επίσκεψη σε ένα γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο.