Το φαγητό αυτό μπορείτε να το φτιάξετε με ό,τι είδος φασολιού επιθυμείτε (με το κατάλληλο μούλιασμα, αν είναι απαραίτητο), όπως επίσης και με ρεβίθια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπανάκι ή άλλου είδους χόρτα.
Χρόνος παρασκευής : περίπου 1 ώρα (Για 5-6 άτομα)
[check_list]
- Θα χρειαστείτε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα.
[/check_list]
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια ή μαυρομάτικα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ματσάκια σέσκουλα καλά πλυμένα και κομμένα σε σχετικά χοντρά κομμάτια
1 μάτσο ξινολάπαθα καλά πλυμένα και κομμένα σε σχετικά χοντρά κομμάτια
½ μάτσο μάραθο ( ή άνηθο ) ψιλοκομμένο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλ. λευκό κρασί
Ξύσμα και χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα ή πιπέρι όσο θέλετε
Αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βράζουμε τα φασόλια σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να λειώσουν. Καλό θα είναι να κρατάνε ελάχιστα γιατί θα μαγειρευτούν αργότερα και στη σάλτσα. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μισό ελαιόλαδο μαραίνουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο, το φέρνουμε μια βόλτα για 1 λεπτό το πολύ και σβήνουμε με τον πελτέ, το κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού. Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι και κατόπιν ρίχνουμε τα χόρτα, τα φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, την πάπρικα ή το πιπέρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά το πολύ. Τα χόρτα θα βγάλουν το δικό τους νερό αλλά αν χρειαστεί προσθέστε λίγο.
Τέλος ξεκαπακώστε και προσθέστε το υπόλοιπο ωμό ελαιόλαδο, ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά.
Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…