Τα social media, όπως το Facebook και το Twitter, δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να ξεπεράσει κανείς τον πρώην σύντροφό του και ακόμα περισσότερο τον πόνο του χωρισμού, σύμφωνα με νέες έρευνες από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το να παρακολουθούμε τα post και οι εικόνες που αποτυπώνουν τη ζωή, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, παρατείνουν τον πόνο μιας απώλειας, είτε αυτή οφείλεται σε χωρισμό/διαζύγιο είτε σε θάνατο.
Για τον άνθρωπο, όμως, κάθε απώλεια – από μία απόλυση έως ένα θάνατο – ισοδυναμεί με πένθος, από το οποίο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον χρόνο του για να συνέλθει.
«Όταν μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα, με τον καιρό τα ξεχνάμε και τα αφήνουμε πίσω μας – και γι’ αυτό θεωρείται “γιατρός” ο χρόνος», είπε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Βρετανίας, ο σερ Νάιτζελ Σάντμπολτ, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης και επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας Παγκόσμιου Ιστού & Ίντερνετ στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.
«Όταν, όμως, είναι κάποιος διαρκώς αντιμέτωπος με τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σχόλια των άλλων, αναβιώνουν διαρκώς στη μνήμη του οι τραγικές στιγμές που έχει περάσει».
Έτσι, αντί να νιώθει παρηγοριά, οι εικόνες και τα μηνύματα μπορεί να επιτείνουν την οδύνη του.
«Ένα από τα πράγματα που έχει μάθει να κάνει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, είναι να ξεχνάει. Δεν έχουμε τέλεια μνήμη και έως πρότινος δεν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιου είδους μέσα που να μας φέρνουν σε συνεχή επαφή με το παρελθόν».
Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ο σερ Σάντμπολτ είναι ένας από τους εξέχοντες ειδικούς που ζητούν να παράσχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους χρήστες τους τη δυνατότητα να διαγράφουν ή να αναπροσαρμόζουν τα αρχεία τους.
Ο δρ Τζόναθαν Ζίτρεν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, είπε ότι τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξεως», προσθέτοντας: «Ό,τι μοιραζόμαστε σήμερα με τους φίλους μας μπορεί να είναι κάτι που χρόνια αργότερα θα προτιμούσαμε να ξέρουν μόνο οι στενοί συγγενείς μας».
Από την πλευρά του, ο δρ Βίκτωρ Μάγιερ-Σένεμπεργκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισήμανε πως όταν βλέπουμε στο διαδίκτυο το προφίλ ανθρώπων που μας έχουν κάνει κακό, εμποδίζουμε την ικανότητά μας να συγχωρούμε.
«Οι ψυχολόγοι μας λένε ότι η λήθη και η συγχώρεση είναι αλληλένδετα», είπε. «Καθώς συγχωρούμε κάποιον, ο εγκέφαλος αμβλύνει την ανάμνηση του κακού, διότι δεν είναι πλέον σχετική με τον τρόπο που βλέπουμε αυτόν τον άνθρωπο. Το να συγχωρέσουμε, όμως, είναι πολύ δύσκολο δίχως να ξεχάσουμε – και τα μέσα μαζικής δικτύωσης δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε».
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ