Τα μαλλιά είναι μία ιδιαίτερη προέκταση της γυναικείας γοητείας και μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση πως, όσο πιο μακριά αυτά είναι τόσο πιο ελκυστική κάνουν μία γυναίκα – φυσικά αυτό εξαρτάται από το στυλ της κάθε μίας από εμάς! Και φυσικά καμία μας δε θέλει μαλλιά άτονα, θαμπά, αδύναμα και με ψαλίδα. Η τελευταία μάλιστα, είναι εκείνη που επηρεάζει και την ανάπτυξη των μαλλιών μας. Ώρα, να την γνωρίσουμε καλύτερα για να την αντιμετωπίσουμε σωστά.
Πώς ακριβώς δημιουργείται η ψαλίδα;
Κάθε τρίχα περιβάλλεται από μία κεράτινη στιβάδα η οποία και μόνο στόχο έχει την προστασία της τρίχας. Συνήθειες που αφορούν την καθημερινή περιποίηση και stylingτων μαλλιών αλλά κι εξωτερική παράγοντες αποδυναμώνουν την κεράτινη στιβάδα της τρίχας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι σπασμένες άκρες κι η ψαλίδα.
Τι κάνουμε λάθος (πιθανώς);
Οι λόγοι που οδηγούν τα μαλλιά μας στην ταλαιπωρία των σπασμένων άκρων και της ψαλίδας εντοπίζονται, όπως προαναφέραμε, όχι μόνο στις συνήθειές μας αλλά και σε εξωτερικούς παράγοντες:
- Ξεμπλέκουμε τα μαλλιά μας “βίαια” (τα τραβάμε ενώ τα χτενίζουμε) και το κάνουμε ενώ αυτά είναι βρεγμένα – είναι πολύ πιο ευάλωτα μετά το λούσιμο.
- Χρησιμοποιούμε υπερβολικά συχνά συσκευές όπως πιστολάκι μαλλιών, σίδερο ισιώματος ή/και για μπούκλες.
- Λούζουμε καθημερινά τα μαλλιά μας και δεν χρησιμοποιούμε conditioner.
- Υποβάλλουμε συχνά τα μαλλιά μας σε χημικές διεργασίες, όπως βαφές και περμανάντ, και χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες σε προϊόντα styling (λακ, αφρό, κερί, gelκοκ).
- Χρησιμοποιούμε κακής ποιότητας χτένες, βούρτσες κι άλλα προϊόντα μαλλιών.
- Οι μαξιλαροθήκες μας είναι κακής ποιότητας ή από υλικά που φθείρουν τα μαλλιά, όπως (ω, ναι!) το βαμβάκι, το οποίο λόγω της τριβής προκαλεί φριζάρισμα στα μαλλιά.
- Έκθεση των μαλλιών στον ήλιο, τη θάλασσα αλλά ακόμη και το κρύο χωρίς προστασία, όπως καπέλο ή αντηλιακή κρέμα μαλλιών.
- Κακή διατροφή που υπολείπεται σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Ερχόμαστε, λοιπόν, στο ζήτημα πού μας “καίει”: πώς θα φροντίσουμε σωστά τα μαλλιά μας για να τα προστατεύσουμε από την ψαλίδα;
Αρχικά θα πρέπει να διορθώσουμε όόόλα τα παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά δε λούζουμε σε καθημερινή βάση τα μαλλιά και, όταν το κάνουμε, χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά ένα conditionerγια επιπλέον θρέψη των μαλλιών. Στη συνέχεια απομακρύνουμε μετά το λούσιμο την περισσότερη υγρασία χρησιμοποιώντας ταμποναριστά μία καθαρή πετσέτα και ξεμπλέκουμε τα μαλλιά μας με μία ξύλινη χτένα με αραιά “δόντια”. Από εκεί κι έπειτα περιορίζουμε όσο γίνεται την υπερβολική χρήση συσκευών θερμότητας και προϊόντων hairstyling, ενώ επίσης φροντίζουμε για την προστασία των μαλλιών όταν αυτά εκτίθενται σε εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης, μπορούμε να επενδύσουμε με ένα ή δύο σετ μεταξωτών μαξιλαροθηκών, οι οποίες δεν απορροφούν τα φυσικά έλαια των μαλλιών κι άρα δεν προκαλούν τόση βλάβη στην τρίχα. Addedbonus: οι μεταξωτές και σατέν μαξιλαροθήκες ωφελούν και την επιδερμίδα! Και βέβαια, φροντίζουμε η διατροφή μας να είναι πλουσιότερα στα απαραίτητα για τα μαλλιά θρεπτικά συστατικά.
Ο πιο βασικός, όμως, σύμμαχός μας είναι ο/η κομμωτής/κομμώτριά μας. Τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερις μήνες, τα μαλλιά μας θα ωφεληθούν από ένα μικρό “καθάρισμα” στις άκρες τους, χωρίς να διακινδυνεύσουμε το επιθυμητό μήκος των μαλλιών μας. Αυτή η ρουτίνα όχι μόνο θα περιορίσει μετέπειτα την όποια ζημιά, αλλά για όσες φίλες επιθυμούν να μακρύνουν τα μαλλιά τους, η διαδικασία θα γίνει ακόμη πιο εύκολη κι ομαλή.
Πηγή: Stylecraze
Photo credits: Shear Genius Salon / Healthline