Σε μια πρόσφατη εκδρομή στο Βόλο, έγινα μάρτυρας ενός happening ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού που διοργανώθηκε στην παραλία της πόλης από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας. Εμψυχωτές και μαμάδες θέλησαν με αυτή την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσουν μητέρες και μελλοντικές μητέρες για την αξία του θηλασμού, που, όπως λένε οι ειδικοί, προσφέρει πολλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το μωρό, το πρωτόγαλα είναι ένα υγρό χρυσάφι, που πολλές φορές αποκαλείται και «το δώρο της ζωής». Είναι ένα «ζωντανό εμβόλιο» και είναι στην κατάλληλη ποσότητα για το μωρό.
Το κενό στην Ελλάδα σε σχέση με τον θηλασμό-πράγμα που μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ, από τη δική μου, προσωπική εμπειρία- είναι αφενός η ενημέρωση, αφετέρου η εμψύχωση από τον παιδίατρο, εκείνες τις πρώτες, κρίσιμες μέρες που η μητέρα καλείται να θηλάσει το νεογέννητο, πολύ συχνά και χωρίς διάλειμμα, μέχρι το μωρό να αρχίσει να μπαίνει σε ένα κανονικό πρόγραμμα μητρικών γευμάτων. Τότε είναι που η μητέρα αγχώνεται αν θα τα καταφέρει, αν το γάλα της επαρκεί για το μωρό ή χρειάζεται συμπλήρωμα. Τότε είναι που πολλές μητέρες τα παρατούν, επιλέγοντας τη λύση του τεχνητού γάλατος για να είναι σίγουρες ότι το μωρό χορταίνει.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι περιπτώσεις γυναικών που πραγματικά δεν μπορούν να θηλάσουν είναι πολύ σπάνιες (περίπου 2% ή και λιγότερο). Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας, όσο περισσότερο θηλάζει ένα μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγει η μητέρα του. Είναι, επίσης, μύθος ότι μόνο οι γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά μπορούν να θηλάσουν. Όλες οι μητέρες, είτε γέννησαν φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή, με επισκληρίδιο ή ολική νάρκωση μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους.
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ο πιο ασφαλής, υγιεινός και εφαρμόσιμος τρόπος για να σιτιστεί το μωρό τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Βέβαια, τόσο η Unicef όσο και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστούν ότι ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο ή και πλέον χρόνια.
Οδηγός επιτυχίας αν αποφασίσετε να θηλάσετε
Κατά την εγκυμοσύνη
- Μιλήστε με έμπειρες μητέρες που έχουν θηλάσει επιτυχώς και μακροχρόνια.
- Ενημερωθείτε για το θηλασμό μέσω των εθελοντικών ομάδων ή του Διαδικτύου.
Στο μαιευτήριο
- Ζητήστε να θηλάσετε εντός της πρώτης ώρας από τη γέννα. Αφήστε το νεογνό στο στήθος σας όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος θηλασμός και για όσο χρόνο θέλετε στη συνέχεια.
- Έχετε το μωρό μαζί σας στο δωμάτιο συνεχώς (rooming in).
- Ζητήστε να μη δοθούν στο μωρό άλλα υγρά (φόρμουλα, ζαχαρόνερο, χαμομήλι).
- Μάθετε τα σημάδια πείνας του μωρού.
- Ζητήστε να μη δοθεί πιπίλα, τεχνητές θηλές ή άλλο αντικείμενο για το στόμα του μωρού.
Στο σπίτι
- Θηλάστε βάσει ζήτησης, όχι βάσει προγράμματος. Το παιδί θα πρέπει να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
- Θηλάστε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Ζητήστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού.
- Ζητήστε βοήθεια αν πονάτε. Ο θηλασμός δεν πονάει όταν γίνεται σωστά.
- Αν το μωρό είναι ανήσυχο μιλήστε με κάποιο σύμβουλο θηλασμού πριν αποφασίσετε τις όποιες αλλαγές.
- Να ξέρετε ότι το μωρό θα πρέπει να έχει 6-8 βρεγμένες πάνες και 3-4 λερωμένες πάνες το 24ωρο, τον πρώτο μήνα της ζωής του.
- Το πιο σημαντικό! Έχετε αυτοπεποίθηση! Κάνετε το καλύτερο για το μωρό σας!
Ο ρόλος της οικογένειας και του συντρόφου
Φυσικά, σε αυτή τη δύσκολη αρχή, η μητέρα χρειάζεται συμμάχους.
- Ενημερωθείτε μαζί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το θηλασμό και μάθετε να τη βοηθάτε να αναγνωρίζει, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες.
- Βοηθήστε στην φροντίδα του μωρού τον πρώτο καιρό. Κάντε του μπάνιο, αλλάξτε το και κρατήστε το να ρευτεί για να ξεκουράσετε τη μητέρα.
- Προσφέρετε συναισθηματική στήριξη αλλά και πρακτική βοήθεια (ψώνια, μαγείρεμα, καθαριότητα σπιτιού).
- Ασχοληθείτε με τα μεγαλύτερα παιδιά.
- Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση της μητέρας σε σχέση με τον θηλασμό. Μπορεί να τα καταφέρει!
Υποστήριξη στο χώρο εργασίας
Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, ειδικά στην εποχή που ζούμε, αλλά ένας σύγχρονος εργοδότης θα πρέπει να έχει μεριμνήσει ώστε στην επιχείρησή του να υπάρχει ένας κατάλληλος χώρος για μητέρες που θηλάζουν, ώστε να μπορούν να εξάγουν το γάλα τους ή ακόμη και να θηλάζουν το μωρό τους. Είναι εξίσου σημαντικό οι νέες μητέρες να τυγχάνουν υποστήριξης από τους συναδέλφους προκειμένου να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτό τον σημαντικό ρόλο.
Πού να απευθυνθείτε για περισσότερα:
- www.facebook.com/thilazo (Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας)
- www.lllgreece.org (La Leche League Ελλάδος)
- www.ibfan.gr (Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή)
- www.unicef.gr/bfweek.php
- www.f-thilasmos.gr (Πρωτοβουλία για Φαρμακεία Φιλικά προς το Μητρικό Θηλασμό)
- www.perinatal.gr/index_2.asp (Μητρικός Θηλασμός και φάρμακα)
- www.encahellas.eu (Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα)
- www.birthcoices.gr (Εκστρατεία για τις επιλογές τοκετού στην Ελλάδα)
- Τηλεφωνική γραμμή 10525, για την υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό και την παροχή συμβουλευτικής στις θηλάζουσες από το πρόγραμμα προαγωγής μητρικού θηλασμού «Αλκυόνη».
Πηγή: Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας