Αποτελεί τη βάση για μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, όμως πόσο καλά γνωρίζουμε το πράσο με την έντονα γλυκιά του γεύση; Ή μάλλον… γνωρίζουμε πραγματικά πόσο καλό μας κάνει;
01 Βελτιώνει την όραση. Το πράσο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών. Συγκεκριμένα, μάλιστα, η βιταμίνη Α βελτιώνει την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, το πράσο περιέχει αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία κι εμποδίζουν τη δράση ελεύθερων ριζών που μπορούν να οδηγήσουν σ’ εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών όπως ο καταρράκτης.
02 Προσφέρει υγιές και λαμπερό δέρμα. Χάρη στα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πράσου, το δέρμα μας προστατεύεται από τους παράγοντες που προκαλούν αλλοιώσεις όπως κηλίδες και ρυτίδες. Επίσης το πράσο περιέχει αλλικίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, προστατεύοντάς μας από μικρόβια κι εξωγενείς παθογόνους παράγοντες.
03 Ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Από το πράσο προσλαμβάνουμε φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες που προκαλούνται από την υπεροξυγόνωση. Επίσης, το πράσο περιέχει φολικό οξύ, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες που μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ οι φυτικές ίνες περιορίζουν και τη χοληστερόλη μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας πλακών στις αρτηρίες. Και βέβαια, χάρη στο κάλιο που το πράσο περιέχει. βελτιώνεται κι η αρτηριακή πίεση.
04 Προστατεύει από την αναιμία. Με την τακτική κατανάλωση πράσου, το σώμα μας προσλαμβάνει ένα σεβαστό ποσοστό των αναγκών του σε σίδηρο, προλαμβάνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης αναιμίας.
05 Ανακουφίζει από φλεγμονές. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες του πράσου έχουν αντιφλεγμονώδη δράση περιορίζοντας τον κίνδυνο φλεγμονών σε δέρμα κι οστά. Μάλιστα, έρευνες έχουν παρατηρήσει πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσου κάνουν πιο διαχειρίσιμες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
06 Ενδυναμώνει τα οστά. Η βιταμίνη Κ που περιέχεται στο πράσο ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μία πρωτεΐνη που εγγυάται την καλή υγεία των οστών μας προστατεύοντας μας μακροπρόθεσμα από απώλεια πυκνότητάς τους.
07 Λειτουργεί ως διουρητικό. Το πράσο είναι ένα φυσικό διουρητικό, βοηθώντας έτσι τα νεφρά να αποβάλλουν νάτριο αλλά και τοξίνες μέσω της ούρησης. Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους πάσχουν από υπέρταση, οπότε και εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση.
08 Βοηθά στη διαχύεις του διαβήτη τύπου ΙΙ. Με ελάχιστες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το πράσο εμποδίζει την δραστηριότητα της Α-αμυλάσης που διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα με την οποία η γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα. Μακροπρόθεσμα το σώμα δεν υποκύπτει σε μεταβολικό σύνδρομο κι άρα σε εμφάνιση διαβήτη. Ακόμη, τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά του πράσου ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία ακόμη και σε όσους ήδη πάσχουν από διαβήτη.
09 Είναι σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου. Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο διάσημο αντιοξειδωτικό και το πράσο είναι πλήρως εξοπλισμένο με αυτή. Η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις κυτταρικές αλλοιώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι κι υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
10 Εξισορροπεί το σωματικό βάρος. Εξυπακούεται πως γι’ αυτό ευγνωμονούμε τις φυτικές ίνες που μας προσφέρει το πράσο, με αποτέλεσμα το αίσθημα κορεσμού που μας προσφέρει έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αποτρέποντάς μας από το ένοχο τσιμπολόγημα.
Εκτός από το κλασσικό πρασόρυζο και τις πίτες, το πράσο μπορεί να προστεθεί στις ομελέτες μας, μαγειρεμένο στον ατμό ως γαρνιτούρα με κρέας (αν δεν έχετε φάει ποτέ πράσο με χοιρινό, δεν ξέρετε τι χάνετε!) ή ακόμη και στη σαλάτα μας. Φυσικά, η μαγειρική θέλει φαντασία, οπότε δεν υπάρχουν περιορισμοί!
Τώρα μπορείτε να ελέγξετε ξανά τη λίστα με τα λαχανικά που θέλετε να ψωνίσετε για να σιγουρευτείτε πως προσθέσατε και το πράσο!