Δε διαφωνώ πως η ιδέα των περιορισμένων μετακινήσεων, ακόμη κι εντός αστικών ορίων, προκαλεί μία αναστάτωση. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι πως όσο περισσότερο προφυλασσόμαστε, τόσο πιο ανώδυνα θα περάσουμε αυτήν την αναμπουμπούλα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ο χρόνος στο σπίτι θα αναλωθεί μόνο με Netflix ‘n’Chill! Αντίθετα, η συνεργασία μεγάλων μουσείων του κόσμου με την υπηρεσία Arts&Culture της Google μας δίνει τη δυνατότητα ο χρόνος στο σπίτι να γίνει πιο εποικοδομητικός κι οπωσδήποτε… διδακτικός για μικρούς και μεγάλους!
01 Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.Το εμβληματικό μουσείο της αγγλικής πρωτεύουσας μας επιτρέπει με τη visual tour του να ταξιδέψουμε στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, την εποχή των Vikings και τη γεμάτη μύθους προϊστορία της Ανατολής.
02 Μουσείο Guggenheim, Νέα Υόρκη.Ανεβοκατεβαίνουμε τη διάσημη σπειροειδή σκάλα του μουσείου με τη βοήθεια του Google Street View και την ίδια στιγμή μπορούμε να θαυμάσουμε έργα διάσημων ζωγράφων του ιμπρεσιονισμού και της σύγχρονης τέχνης.
03 Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Washington.Χάρη στη Google, το μουσείο της Washington μας προσφέρει ψηφιακή είσοδο σε δύο εκθέσεις. Η μία αφορά την αμερικανική μόδα από το 1745 έως το 1890 που περιλαμβάνει ενδύσεις από την περίοδο του αποικισμού και της Επανάστασης, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον Ολλανδό ζωγράφο Johannes Vermeer.
04 Musée d’Orsay, Παρίσι. Έργα διάσημων Γάλλων ζωγράφων, όπως του Degas, του Cezanne και του Renoir, αλλά και του Vincent Van Gogh φτάνουν στις οθόνες μας.
05 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ. Ακόμη και χωρίς την απειλή του κορωνοϊού, η Σεούλ… πέφτει λίγο μακριά – όχι πως αν κάποιος αποκτήσει την ευκαιρία να ταξιδέψει εκεί, θα την προσπεράσει! Όπως και να έχει, αυτή η ψηφιακή περιήγηση μας παρουσιάζει έργα σύγχρονων Κορεατών δημιουργών.
06 Μουσείο της Περγάμου, Βερολίνο. Έχοντας δει κι η ίδια από κοντά τα εντυπωσιακά εκθέματα ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του Βερολίνου, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να εκμεταλλευτείτε να το επισκεφθείτε έστω και μέσω διαδικτύου – στην παρούσα φάση, τουλάχιστον! Εκθέματα “αστέρες” η Πύλη της Ιστάρ (Βαβυλώνα) και φυσικά ο Βωμός της Περγάμου.
06 Rijksmuseum, Άμστερνταμ. Η περιήγηση με τη βοήθεια του Street View μας παρουσιάζει τη Χρυσή Εποχή της Τέχνης για την Ολλανδία με έργα των Vermeer, Rembrandt και βεβαίως VanGogh. Και μια που ανέφερα τον τραγικό ζωγράφο, μένουμε στην Ολλανδία και επισκεπτόμαστε και το Μουσείο Van Gogh για να απολαύσουμε τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του.
07 Μουσείο J. Paul Getty, Los Angeles.Ποιος είπε πως California σημαίνει μόνο Hollywood; Αυτή η virtual tour μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο χάρη στα 15.709 εκθέματα (πίνακες, αγάλματα, χειροτεχνήματα κλπ) που μπορούμε να θαυμάσουμε με ένα απλό *κλικ*.
08 Uffizi Gallery, Φλωρεντία. Στεγασμένο σε ένα κτίριο του 1560 σχεδιασμένο από τον Giorgio Vasari, αυτό το λιγότερο γνωστό μουσείο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή της οικογένειας των Μεδίκων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα του Ραφαήλ και του Μιχαήλ Άγγελου. Αν και σχεδόν δίπλα μας, θα κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να καταφέρουμε να την απολαύσουμε κι από κοντά – μέχρι τότε, αρκεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο!
09 MASP, Σάο Πάολο. Με αυτή την ψηφιακή περιήγηση, το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα τέχνης που παρουσιάζονται λες κι αιωρούνται!
10 Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Πόλη του Μεξικού. Πολλά έχουμε ακούσει κι έχουμε διαβάσει για τη μεγαλειώδη περίοδο των Μάγια και το πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει ακόμη και σήμερα. Το εν λόγω ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1964 κι επικεντρώνεται στην προϊσπανική ιστορία του Μεξικού. Με 23 εκθεσιακούς χώρους, μπορούμε να ταξιδέψουμε με τη βοήθεια των οπτικών ινών σε αυτήν την εποχή…!
Βέβαια, πολλά διάσημα μουσεία όπως εκείνο του Λούβρου προτιμούν να δώσουν μία παρόμοια πρόσβαση στη συλλογή τους μέσα από τις δικές τους ιστοσελίδες. Εντούτοις, μπορούμε να βρούμε κι άλλα μουσεία διατεθειμένα να μοιραστούν τον πολιτισμικό τους πλούτο μέσω του Google Arts & Culture.
Έτσι, ακόμη κι αν η δυνατότητα να κάνουμε ένα όμορφο ταξίδι παρατείνεται, αυτό δε μας εμποδίζει να αξιοποιήσουμε το χρόνο που θα περνάμε στο σπίτι – αρκεί μία καλή σύνδεση στο ίντερνετ και δίψα για μάθηση!
Πηγή: Travel + Leisure / Photo credits: Unsplash