10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΩΣ ΤΟ STRESS ΣΕ “ΝΙΚΑΕΙ” (PT. II)

Άγχος… αυτή η μάστιγα! Και δεν υπερβάλλω. Είναι φορές που το παρατραβάει και μπορεί να απορρυθμίσει την καθημερινότητά μας σε σημαντικό βαθμό. Το καλό είναι πως το σώμα ξέρει να μας προειδοποιεί. Έτσι όσο περισσότερα σινιάλα γνωρίζουμε, τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το περιορίσουμε.

01 Εκνευρίζεσαι με το παραμικρό.

Λίγο η κούραση, λίγο η κάπως πιο φτωχή διατροφή της ημέρας, όπως και να έχει, κάποιες φορές είμαστε πιο ευερέθιστοι. Όταν, όμως, νιώθουμε πως θα εκραγούμε με την παραμικρή αφορμή, τότε καλό είναι να σκεφτούμε αν και πόσο αγχωμένοι είμαστε αυτό το διάστημα. Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα υπερλειτουργεί, το σώμα βρίσκεται στην κατάσταση “fight-or-flight” όπως όταν βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης.Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να απέχουμε για λίγο από αυτό που κάνουμε και να πάρουμε κυριολεκτικά μερικές βαθιές ανάσες. Μία άσκηση αναπνοών για πέντε έως δέκα λεπτά μπορούν να μειώσουν την κορτιζόλη και μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε πιο νηφάλια την όποια κατάσταση.

02 Νιώθεις πιο ευάλωτος.

Αν και το κλάμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση ώστε να αποφορτιστούμε. Όμως κατά τις περιόδους που είμαστε πολύ αγχωμένοι ή ακόμη και στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης, ένα ξαφνικό ξέσπασμα σε κλάματα είναι σινιάλο πως το άγχος έχει κυριαρχήσει επάνω μας. Μία καινούρια ενασχόληση μπορεί να μας προσφέρει ικανοποίηση (αν όχι ενθουσιασμό) και λειτουργεί εξαιρετικά ως αντίδοτο στο στρες της καθημερινότητας.

03 Έχεις απομονωθεί από οικογένεια και φίλους.

Ναι, θα συμφωνήσω, οι έντονοι ρυθμοί κάποιες φορές δε μας επιτρέπουν να περνάμε το χρόνο που θα θέλαμε με τους αγαπημένους μας. Σε περιόδους στρες, εντούτοις, τείνουμε να κλεινόμαστε στο καβούκι μας θεωρώντας πως αυτό θα μας ηρεμήσει, ειδικά αν αισθανόμαστε πως δεν εισπράττουμε την επιθυμητή κατανόηση. Η αλήθεια, όμως, είναι, πως οι άνθρωποι που μας νοιάζονται είναι ήδη εκεί, πρόθυμοι να μας προσφέρουν εμψύχωση κι υποστήριξη. Οπότε, ακόμη κι όταν αισθάνεσαι “in the blues”, βγες να συναντήσεις έναν καλό φίλο ή προσπάθησε να συμμετέχεις σε κάποια ομάδα δραστηριοτήτων της κοινότητάς σου. Αν η αίσθηση επιμένει, μη διστάζεις να συμβουλευτείς και κάποιον ειδικό. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, μην ξεχνάς πως δεν είσαι μόνος .

04 Ο φυσικός πόνος είναι πιο συχνός κι επίμονος.

Νιώθεις πως ο αυχένας ή οι ώμοι σου είναι “πιασμένοι”; Αισθάνεσαι πως ζορίζεσαι ακόμη και με καθημερινές κινήσεις. Το σώμα έχει μία ιδιαίτερη τάση να “αποθηκεύει” συναισθήματα κι εντάσεις – ιδίως στην περιοχή των ώμων. Κι αυτό όχι μόνο προκαλεί τον πόνο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ατροφία και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών. Το “φάρμακο” είναι η ήπια αλλά καθημερινή κίνηση, είτε αυτή είναι yoga, είτε ένας περίπατος ή ακόμη και μερικές διατάσεις στη διάρκεια της μέρας.

05 Κάνεις “κοπάνα” από τη γυμναστική σου.

Ναι, υπάρχουν κι οι μέρες που είμαστε αντικειμενικά κουρασμένοι για να σκεφτούμε την καθιερωμένη μας γυμναστική μετά τη δουλειά … Ή θέλουμε μία ώρα επιπλέον “beauty sleep” το πρωί. Όπως συνηθίζω να λέω, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Όταν, όμως, αυτή η αποχή τείνει να γίνει μία νέα συνήθεια που θα καταργήσει κάτι που “χτίσαμε”… Τότε δεν είναι απίθανο να είμαστε σωματικά και ψυχολογικά καταβεβλημένοι περισσότερο από το φυσιολογικό. Ωστόσο, η γυμναστική είναι η λύση και μπορεί να μειώσει σημαντικά το πρόβλημα., καθώς έτσι το σώμα απελευθερώνει τις “feelgood” ενδορφίνες ενισχύοντας και βελτιώνοντας τη διάθεσή μας. Κι ό,τι κι αν προτιμήσεις, να είσαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο!

               Η αντιμετώπιση του άγχους είναι ένας προσεκτικά σχεδιασμένος συνδυασμός διατροφής, δραστηριότητας και συνηθειών. Όλα αυτά μαζί μπορούν να μας ανακουφίσουν σημαντικά από τις επιπτώσεις του στρες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι ταμπού να αναζητήσουμε κι επαγγελματική βοήθεια, αν χρειαζόμαστε καθοδήγηση. 

Πηγή: FitOn

Featured image: unsplash.com/@3tnik

You may also like