Όλοι ξέρουμε πως είναι να έχουμε δεύτερη σκέψη αν θα βάλουμε… τζατζίκι στην πίτα με το γύρο που λιγουρευτήκαμε (hey! Συμβαίνει, όσο τυπικοί κι αν είμαστε στη διατροφή μας!) ώστε να μην στρίψει αλλού το κεφάλι του/της ο/η σύντροφός μας λίγο αργότερα! Σίγουρα η κατανάλωση τροφών όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο ή το αλκοόλ μπορούν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση, όμως τι κάνουμε στην περίπτωση που η κακοσμία του στόματός μας δεν οφείλεται σε μία “παρασπονδία”; Προτού αρχίσουμε να μοιράζουμε χαρτονομίσματα στο φαρμακείο για διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα, ας δούμε κάποιους φυσικούς τρόπους να απαλλαγούμε από την κακή αναπνοή, μαζί μ τη σωστή στοματική υγιεινή, βεβαίως.
01 Η μαγειρική σόδα είναι ένα διάσημο “αποσμητικό” για το στόμα, εξουδετερώνοντας την οξύτητα και καταστρέφοντας τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Κάνοντας στοματικές πλύσεις για τριάντα δευτερόλεπτα με νερό που περιέχει μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα πρωί και βράδυ θα βάλουν τέλος στο πρόβλημα.
02 Αν και χρησιμοποιείται κυρίως σε δερματικές παθήσεις, όπως έγκαυμα ή σπυράκια, η αλόη έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που καταπολεμούν την οδοντική πλάκα και ενισχύουν την παραγωγή σάλιου. Μερικές πλύσεις πρωί και βράδυ με χυμό αλόης μπορούν περιορίσουν κατά πολύ την κακοσμία – αρκεί να μην την καταπιούμε διότι λειτουργεί κι ως καθαρτικό!
03 Έχουμε πει πόσο απαραίτητη είναι η σωστή ενυδάτωσή μας, επομένως αντιλαμβάνεστε πως και στη στοματική υγιεινή παίζει ουσιαστικό ρόλο, καθώς το νερό αυξάνει την παραγωγή σάλιου.
04 Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί ευφραίνει καρδίαν και ταυτόχρονα προστατεύει το στόμα μας από βακτήρια που προκαλούν κακοσμία Ωστόσο δεν ξεχνάμε να ξεπλένουμε το στόμα με λίγο νερό ώστε να μη δημιουργηθούν λεκέδες στα δόντια.
05 Ένα μήλο την ημέρα… και τον οδοντίατρο κάνει λίγο πιο πέρα! Η βιταμίνη C που περιέχει εξουδετερώνει τα βακτήρια, ενώ γενικότερα τα φρούτα και τα λαχανικά που απαιτούν περισσότερη μάσηση καθαρίζουν τα δόντια.
06 Το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Ένας ακόμη καλός λόγος να αντικαταστήσουμε τον απογευματινό μας καφέ μ’ ένα φλιτζάνι τσάι!
07 Η μάσηση τσίχλας (χωρίς ζάχαρη πάντα!) μέσα στη μέρα μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα φαγητού που σφηνώνουν στα δόντια και που γίνονται εστία ανάπτυξης βακτηρίων, ενώ επίσης αυξάνεται η παραγωγή σάλιου.
08 Αν και μάλλον θεωρείται αυτονόητο, η διακοπή του τσιγάρου μπορεί να αλλάξει ριζικά τη στοματική υγιεινή μας. Γενικότερα τα προϊόντα καπνού ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες των ούλων ή ακόμη και καρκίνο του στόματος. Και όχι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι εξαίρεση!
09 Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη συνολική μας υγεία, άρα είναι απαραίτητο να είναι ομαλός. Το ροχαλητό κι ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μειώνουν την παραγωγή σάλιου κι αυξάνουν τα βακτήρια του στόματος. Επίσης, η κακοσμία μπορεί να είναι ένδειξη υπνικής άπνοιας, οπότε καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό για περαιτέρω έλεγχο. Τέλος, φροντίζουμε πάντα για την καθαριότητα οποιουδήποτε οδοντικού πρόσθετου, όπως τα μασελάκια.
10 Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο διαλογισμός αλλά κι η yoga βοηθούν στην απελευθέρωση τοξινών από τη μύτη και άλλα τμήματα του αναπνευστικού, όπως… ναι, σωστά, το στόμα!
Φυσικά, αν παρατηρήσουμε πως η κακοσμία επιμένει, καλό είναι να απευθυνόμαστε στον οδοντίατρό μας προκειμένου να διαπιστώσει αν οφείλεται σε κάποια οδοντιατρική πάθηση. Αν κι εκείνος δε δύναται να δώσει εξήγηση, τότε είναι πιθανό η κακοσμία να μαρτυρά ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, όπου ο καλύτερος που μπορεί να μας καθοδηγήσει είναι ο θεράπων ιατρός μας.