Από τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, κλείνοντας έτσι τα 18 του χρόνια λειτουργίας του. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ο θεσμός υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων σκηνοθετών να καταστήσουν το εγχώριο κινηματογραφικό προϊόν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό στους λάτρεις της έβδομης τέχνης από όλον τον κόσμο.
Ενας από τους ανακοινώσιμους τίτλους ελληνικών ταινιών είναι η «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, ντοκυμαντέρ για την παράνομη και τη νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα. Θέση στο φεστιβάλ έχει επίσης κλείσει το «Αίμα», μυθοπλασία του Διαμαντή Καραναστάση, μια ανάμειξη σύγχρονης ιστορίας με στοιχεία από τον μύθο του Οιδίποδα που σύμφωνα με τους διοργανωτές προτείνει «έναν νέο τρόπο παντρέματος του θεάτρου και του σινεμά».
Επίσης, για τέταρτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ θα βραβεύσει τις πιο αξιόλογες ελληνικές κινηματογραφικές δημιουργίες, απονέμοντας τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών στη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες (άνδρα και γυναίκας). Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει, ή πρωταγωνιστούν σε μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 ως τις 31 Αυγούστου 2012. Η εφετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα (πρόεδρος της επιτροπής), τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου, τον διευθυντή φωτογραφίας Ηλία Αδάμη και τον παραγωγό Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (η απονομή θα γίνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου).
Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο εφέτος επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους, το φεστιβάλ ανακοίνωσε την ειδική κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει σε ποια ταινία θα απονεμηθεί το μεγάλο χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ. Η επιτροπή θα αποτελείται από τη δημοσιογράφο Βένα Γεωργακοπούλου, την παραγωγό Φένια Κοσοβίτσα και τη σκηνοθέτρια Ελισάβετ Χρονοπούλου.
Για να συμμετάσχει κανείς στη διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα επιλεγούν για να προβληθούν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, αρκεί απλά να στείλει τη μικρού μήκους ταινία του στα γραφεία του φεστιβάλ ως την 1η Αυγούστου 2012, σε οποιοδήποτε φορμάτ (αναλογικό ή ψηφιακό).
Ακρως ενδιαφέρον όμως φαίνεται να είναι το αφιέρωμα «Nikkatsu: Η ιστορία του Ιαπωνικού σινεμά» το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της γέννησης των στούντιο Nikkatsou της Ιαπωνίας (σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία και το Japan Foundation). Θα προβληθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες-σταθμούς που παρήχθησαν εκεί. Ανάμεσα τους οι «Τελευταίες μέρες του Σογκουνάτου» (1957), «Η άρπα της Βιρμανίας» (1956), «Λάσπη και στρατιώτες» (1939), «Γουρούνια και θωρηκτά» (1961) και «Φονική επιθυμία» (1964).
Πάντα στο ξένο πρόγραμμα, ένας σκηνοθέτης του οποίου οι ταινίες, αν και λίγες, μπορούν να στήσουν ένα έξυπνο αφιέρωμα είναι ο Γουίλτ Στίλμαν, ο «χαμένος κρίκος ανάμεσα στους Γούντι Αλεν και Γουές Αντερσον», όπως ονομάζουν το αφιέρωμα οι Νύχτες Πρεμιέρας.
Ανακοινώσιμες επίσης είναι οι ταινίες «Η ασφάλειά σας δεν είναι εγγυημένη» («Safety Not Guaranteed») του Κόλιν Τρεβορόου, «Κράτα ένα φως αναμμένο» («Keep the Lights On») του Αϊρα Σακς, και «Αγάπη, πίστη και ουίσκι» («Faith, Love and Whiskey») της Κριστίνα Νικόλοβα – όλες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών.
Δημοφιλές το τμήμα «Μουσική & Φιλμ» παρουσιάζει το «Σκάσε και παίζε» («Shut up and play the hits») με έμφαση στον Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτή και βασικό μέλος των LCD Soundsystem, ο οποίος μέσω ενός μηνύματος στο Διαδίκτυο ενημέρωσε τους φαν της μπάντας για τη διάλυση του συγκροτήματός του, αλλά και τα «Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ» («Neil Young Journeys») μέσω των οποίων ο Τζόναθαν Ντέμι ολοκληρώνει την τριλογία του για τον ζωντανό θρύλο της ροκ, τον χαρισματικό Νιλ Γιανγκ (μετά τα «Neil Young: Heart of Gold» – 2006 και «Neil Young Trunk Show» – 2009.
Σε ό,τι αφορά το βραβείο της Χρυσής Αθηνάς, που απονέμεται και στα δύο διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν ταινίες νέων σκηνοθετών ενώ νέοι είναι και οι κριτές. Φοιτητές κινηματογραφικών σχολών της χώρας μας, 18-25 ετών. Η Επιτροπή Νέων θα απονείμει επίσης το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου, ενώ όπως και κάθε χρόνο οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού ψηφίζοντας έπειτα από κάθε προβολή.
Στο τμήμα Μουσική & Φιλμ διαγωνίζονται μουσικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και καλύπτουν όλα τα είδη μουσικής. Η Κριτική Επιτροπή που θα αποφασίσει για το βραβείο αποτελείται από διάσημους δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου και μουσικής.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το βραβείο Χρυσή Αθηνά απεικονίζει την Αθηνά της Γιγαντομαχίας, από το ανατολικό αέτωμα του αρχαίου ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το οποίο χρονολογείται από το 510 π.Χ. και φυσικά εκτίθεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πηγή: http://www.tovima.gr