«Είμαι κουρασμένος». Αυτή είναι ίσως η συνηθέστερη απάντηση που ακούμε στην ερώτηση «Τι κάνεις;». Όλοι τείνουμε να κατηγορούμε τον υπερβολικά πολυάσχολο τρόπο ζωής μας, γι’αυτό και τις περισσότερες φορές έχουμε δίκιο. Αλλά αν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, μην το αντιμετωπίζετε ελαφρά. Δώστε στον εαυτό σας περίπου 2 έως 3 εβδομάδες για να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Απολαύστε περισσότερο ύπνο, περικόψτε τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις, βελτιώστε την διατροφή σας, πίνετε περισσότερα υγρά, πάρτε μια πολυβιταμίνη και ελαττώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε τα συμπτώματα κόπωσης μετά από αυτές τις αλλαγές, τότε χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια. Η υπερβολική εξάντληση και η κόπωση μπορεί να είναι το σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί.
1. Η αναιμία είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία, που ταλαιπωρεί τις περισσότερες φορές τις γυναίκες. Η κόπωση που προκαλείται από αυτήν είναι το αποτέλεσμα έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία φέρνουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα κύτταρα σας. Μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι και να έχετε δύσπνοια. Οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου εξαιτίας της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και της ανάγκης του σώματος για επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.Το αίσθημα κούρασης όλη την ώρα είναι σημαντικό. Η αδυναμία, η δυσκολία στον ύπνο, η έλλειψη συγκέντρωσης και ο πονοκέφαλο, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα.
2. Όταν οι ορμόνες του θυρεοειδή είναι στα κόκκινα, ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες θα σας κουράσουν. Ο θυρεοειδής αδένας, παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό μας. Πολλή θυρεοειδής ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) και ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Λίγη ορμόνη (υποθυρεοειδισμός) και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί μυϊκή κόπωση και αδυναμία, στοιχεία τα οποία μπορεί να παρατηρήσετε πρώτα στους μηρούς. Ασκήσεις όπως η ποδηλασία ή οι σκάλες γίνονται δυσκολότερες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, συνεχή αίσθηση ζέστης, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, συντομότερες και λιγότερο συχνές εμμηνορροϊκές ροές και αυξημένη δίψα. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και πόνο των μυών, ακόμη και με μικρή δραστηριότητα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης νερού, αίσθηση κρύου όλη την ώρα (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες), βαρύτερες και πιο συχνές ροές της εμμήνου ρύσεως και δυσκοιλιότητα.
3. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο, αλλά πολλοί περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Η ζάχαρη, που ονομάζεται επίσης γλυκόζη, είναι το καύσιμο που κρατάει το σώμα μας σε εγρήγορση. Και αυτό είναι πρόβλημα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γλυκόζη, προκαλώντας τη συσσώρευση στο αίμα. Χωρίς αρκετή ενέργεια για την ομαλή λειτουργία του σώματος, τα άτομα με διαβήτη παρατηρούνται με κόπωση ως ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια. Εκτός από την κόπωση, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνή ούρηση, πείνα, απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα και θολή όραση.