3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΥΠΝΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Είναι πιθανό να έχετε βιώσει τα μειονεκτήματα της έλλειψης ύπνου μερικές φορές στη ζωή σας. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματός μας και συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία μας. Ο ακριβής μηχανισμός της επανορθωτικής φύσης του ύπνου και γιατί πρέπει κοιμόμαστε κάθε μέρα είναι άγνωστος. Απλώς ξέρουμε πόσες ώρες περίπου χρειαζόμαστε και τι μπορεί να συμβεί όταν δεν κοιμόμαστε πολύ ή όταν το παρακάνουμε.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα και το μυαλό μας κάνουν σημαντική δουλειά για να διατηρηθούν, να αποκατασταθούν και να ενδυναμωθούν. Επομένως, είναι λογικό ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της υγείας μας, και αυτό περιλαμβάνει τη γονιμότητα.

1.Ύπνος και ορμόνες

Είναι γεγονός ότι όσο πιο υγιείς είστε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να συλλάβετε. Έχουν υπάρξει μελέτες που έχουν βρει πολλούς παράγοντες που υποδεικνύουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας ύπνου και της γονιμότητας, ειδικά στις γυναίκες.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει ο ύπνος τη γονιμότητα είναι η παραγωγή ορμονών. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας θα παράγει λιγότερες, που σχετίζονται με την γονιμότητα, όπως είναι η προλακτίνη και η προγεστερόνη. Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών ύπνου-εγρήγορσης, όπως η μελατονίνη και η κορτιζόλη, ρυθμίζει επίσης τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Η στέρηση ύπνου θα δώσει σήμα στο σώμα να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες, κάτι που είναι κακό για τη γενική υγεία και μπορεί να εκτινάξει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών.

2. Ωορρηξία και έλλειψη ύπνου

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα ο κιρκάδιος ρυθμός σας, ή το μοτίβο ύπνου-εγρήγορσης, να συνδέεται με αναπαραγωγικές ορμόνες που πυροδοτούν την ωορρηξία. Για τις γυναίκες, το αποτέλεσμα είναι η έμμηνος ρύση που μπορεί να δυσκολέψει την πρόβλεψη της ωορρηξίας και να παρατείνει τη διαδικασία της προσπάθειας να μείνετε έγκυος.

3. Εξωσωματική γονιμοποίηση και ύπνος

Η σημασία του ύπνου συζητείται επίσης συχνά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Μερικές γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση αναφέρουν ότι αισθάνονται κούραση, η οποία συχνά οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) διαπίστωσε ότι επτά έως οκτώ ώρες ύπνου είναι οι βέλτιστες για σύλληψη.

Τι μπορείτε να κάνετε για έχετε πιο ποιοτικό ύπνο

Κοιμηθείτε μεταξύ 10 μ.μ. και 7 π.μ. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται από το πρόγραμμά σας, αλλά αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κοιμηθείτε μέχρι τις 10 μ.μ. Θα νιώσετε καλύτερα αν μπορείτε να είστε ξύπνιες νωρίς το πρωί και να απολαύσετε το φως του ήλιου και να κοιμάστε όταν είναι σκοτάδι.

Κόψτε την καφεΐνη μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης. Αλλά όσον αφορά τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου, θα πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση καφεΐνης τουλάχιστον τέσσερις έως έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το να περάσετε μια ώρα στο φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην ικανότητά σας να κοιμάστε και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

M.E.

Featured image: freepik.com/@drobotdean

You may also like