Τα πράγματα μοιάζουν να ζορίζουν ανά τον κόσμο και πλέον το βιώνουμε έντονα και εδώ στην Ελλάδα, με το πιο πρόσφατο ανάχωμα να είναι η επιβολή τοπικών lockdowns .(13033, no offense, αλλά δε μου έλειψες ΚΑΘΟΛΟΥ!) Όλη αυτή η περιπέτεια κρατάει καιρό και είναι λογικό πια να μας πολιορκεί η αγωνία του τι μέλλει γενέσθαι. Και δε μιλάμε μόνο για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας. Αλλά και τις επαγγελματικές και κοινωνικές συνέπειες της κατάστασης. Φυσικά δεν είναι παράλογο όλα αυτά να μας προκαλούν περισσότερο άγχος. Το “κλειδί” λοιπόν είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα με ηρεμία και καθαρό νου. Σας προτείνω μία μέθοδο που εφαρμόζω εδώ και καιρό. Δεν σας κρύβω πως είναι τα παρακάτω tips αυτά που ακόμη κρατούν “το μυαλό μου μέσα στο κεφάλι μου”, γι’ αυτό και θα τα μοιραστώ μαζί σου.
01 Πάρε βαθιά ανάσα…
Οι ασκήσεις αναπνοών είναι απαραίτητες για τη “φαρέτρα” της ψυχολογίας μας. Καθώς έτσι μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί κι εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται λιγότερη κορτιζόλη στο σώμα – κι ως γνωστόν, λιγότερη κορτιζόλη, λιγότερο άγχος! Έστω για πέντε λεπτά, πάρε βαθιές αναπνοές και προσπάθησε να αφήσεις ό,τι σε αγχώνει εκείνη τη στιγμή να σε προσπεράσει. Ξεκινάμε εισπνέοντας από τη μύτη γεμίζοντας πρώτα την κοιλιά και στη συνέχεια το στήθος. Κρατάμε την αναπνοή για μία μόλις στιγμούλα προτού εκπνεύσουμε από το στόμα με ένταση. Χωρίς όμως να βγάλουμε όλον τον αέρα. Συνεχίζουμε έως ότου να νιώσουμε πιο ήρεμοι και νηφάλιοι να επιστρέψουμε στη δραστηριότητά μας.
02 Κάνε ένα log out από τα social media.
Κατά την περίοδο του lockdown(του πρώτου!) τα social media απεδείχθησαν σωτήρια προκειμένου να μη χάσουμε την επαφή μας με τους αγαπημένους μας που, λόγω των περιστάσεων, στερούμασταν τη συντροφιά τους. Ωστόσο, το “κακό” είναι πως κι αυτά είναι ένα μέσο πληροφόρησης και (ενίοτε) παραπληροφόρησης. Αυτό σημαίνει έντονη εισροή πληροφοριών και φυσικά αυτό σημαίνει αυξημένη ανησυχία. Κυρίως επειδή η όποια προσπάθεια για να εξακριβώσει κανείς την εγκυρότητα κάθε πληροφορίας είναι από μόνη της εξουθενωτική. Είναι η ιδανική περίοδος, λοιπόν, για να μία αποτοξίνωση από τα κοινωνικά δίκτυα. Ευκαιρία να πιάσουμε εκείνο το βιβλίο που όλο λέμε πως θα διαβάσουμε ή να ξεκινήσουμε ένα δημιουργικό hobby. Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι να κρατάμε κι ένα ημερολόγιο κάθε μέρα όπου θα καταγράφουμε όσα έχουμε και που είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
03 Κλείσε και την τηλεόραση.
Μπορεί οι ώρες που καθόμαστε σπίτι προκειμένου να περιορίσουμε τις εξόδους μας να μας βολεύουν ώστε να δούμε τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές. Όμως το να “μουδιάζουμε” απέναντι στο πρόβλημα δεν είναι η λύση για να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Κι ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν μία βόλτα στο κοντινό μας πάρκο ή στο παραλιακό μέτωπο. Είτε μόνοι είτε με τον αγαπημένο μας είτε σύσσωμη η οικογένεια, βγαίνουμε έξω πάντα με ασφάλεια! και απολαμβάνουμε έναν περίπατο ή ένα σύντομο work out session. Άσε που, ακόμη και με τη συννεφιά, δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας α απορροφήσει λίγη επιπλέον βιταμίνη D–κι όλοι θυμόμαστε τι καλό μας κάνει!
Η περίοδος αυτή είναι κάθε άλλο παρά απλή, όμως προκειμένου να βγούμε αλώβητοι στο μεγαλύτερο εφικτό βαθμό, φροντίζουμε να έχουμε καθαρό μυαλό. Κι ας μην ξεχνάμε να χαμογελάμε, έστω και κάτω από τη μάσκα!
Photo credits:@all_who_wander / @nate_dumlao (Unsplash)