Όσο σημαντική είναι η σωστή κι ισορροπημένη διατροφή μας για καλή υγεία, εξίσου σημαντική είναι κι η διαδικασία που ακολουθεί κάθε γεύμα μας. Κι όμως, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που, ενώ θεωρούμε πως μας ωφελούν στην πραγματικότητα αντενδείκνυνται μετά το γεύμα μας; Ποιες είναι αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις “κόψουμε”;
01 Ο οδοντίατρός μας είναι κάθετος: πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Ειδικά αν έχουμε καταναλώσει τροφές με σάκχαρα και υδατάνθρακες, στοιχεία που δημιουργούν συγκεκριμένους πληθυσμούς βακτηρίων που διαβρώνουν του σμάλτο των δοντιών. Οπότε το βούρτσισμα των δοντιών περιορίζει τον κίνδυνο, σωστά; Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν αν έχουμε καταναλώσει κάτι όξινο όπως εσπεριδοειδή φρούτα ή κρασί. Σε μία τέτοια περίπτωση, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τριάντα λεπτά προτού πλύνουμε τα δόντια μας, καθώς τα δόντια μας είναι ήδη ευάλωτα από την οξύτητα των τροφών. Είναι προτιμότερο να τα πλύνουμε λίγο πριν καταναλώσουμε αυτές τις τροφές και στη συνέχεια να πιούμε λίγο νερό για να ξεπλύνουμε το στόμα μας. Μάλιστα, το νερό θα βοηθήσει και την τροφή να προχωρήσει στο έντερο, ειδικά αν καταναλώσαμε και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
02 Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω των απαιτητικών τους ωραρίων πέφτουν εξαντλημένοι για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια συνεπάγεται παρενέργειες όπως αίσθημα καούρας και βεβαίως κακό ύπνο. Το στομάχι λειτουργεί ως προσωρινή μονάδα αποθήκευσης της τροφής κι έπειτα, όταν ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης, αυτή θα πάει προς τα κάτω, χάρη στη βαρύτητα (ναι, πολύ σωστά διαβάσατε!). Αν, όμως ξαπλώσουμε αμέσως μετά το φαγητό, η ροή της πέψης διαταράσσεται και μπορεί να παρατηρηθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρας, ειδικά αν έχουμε καταναλώσει ένα “βαρύ” γεύμα με λιπαρά, τηγανητά η και αλκοόλ. Καλύτερο είναι να περιμένουμε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσουμε – το καλό είναι πως μπορούμε να απασχοληθούμε στο μεταξύ με κάτι άλλο που μας χαλαρώνει! Και βέβαια, ο κανόνας αυτός είναι βασικός και για τη μεσημεριανή σιέστα!
03 Θυμάστε που οι γονείς μας μας απέτρεπαν να κολυμπήσουμε αμέσως μετά το φαγητό; Δεν είχαν εντελώς άδικο, ωστόσο αυτή η συμβουλή αφορά γενικότερα τη σωματική άσκηση μετά το γεύμα. Παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση πως, επειδή η πέψη χρειάζεται επαρκή ποσότητα αίματος, κατά τη διαδικασία συγκεντρώνεται αίμα από τα άκρα κι άρα υπήρχε ο φόβος κατά την κολύμβηση να αισθανθούμε περισσότερη κόπωση κι άρα αυξανόταν ο κίνδυνος πνιγμού. Εντούτοις, ειδικοί της Mayo Clinic επισημαίνουν πως η πέψη γίνεται χωρίς το στομάχι να “τραβάει” αίμα από τα άκρα, οπότε αυτά μπορούν και λειτουργούν κανονικά. Η έντονη σωματική άσκηση, μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία και να προκαλέσει μυϊκές κράμπες. Έτσι καλό είναι να περιμένουμε τρεις έως τέσσερις ώρες μέχρι την τακτική μας προπόνηση αν έχουμε φάει ένα πλήρες γεύμα, ενώ ο χρόνος αυτός περιορίζεται στη μία με δύο ώρες αν έχουμε καταναλώσει ένα σνακ ή ένα μικρότερο γεύμα. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε έναν περίπατο σε ένα χαλαρό ρυθμό καθώς έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία της πέψης χωρίς το φόβο της δυσπεψίας ή της καούρας, ενώ παράλληλα θα εξισορροπηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τα οποία εκ των πραγμάτων αυξάνονται με το φαγητό.
Αν μετά από αυτές τις γραμμές νιώθετε πως συλλάβατε τον εαυτό σας να εφαρμόζει αυτές τις “κακές” συνήθειες, δείτε το ως ευκαιρία να τις αλλάξετε!
Πηγή: Live Strong
Photo credits: Eat This , Ecooe, Lifealth,