Υπάρχουν πράγματα και θεωρίες που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι κατείχαμε, όμως, η πραγματικότητα έρχεται να τα αναθεωρήσει όλα.
Πόσο αλάτι είναι υγιεινό να τρώμε; Πόσο καλό είναι τα ζούμε σε πολύ καθαρό περιβάλλον; Αρκεί η γυμναστική για να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε; Αυτά κι άλλα πολλά θα αναλύσουμε παρακάτω, καθώς και πόσο κακό κάνει η υπερβολή σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε.
Λάθος #1#: Μικροβιο-προστασία ή φοβία;
Το να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τα μικρόβια και τους ιούς είναι καλό. Το να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας είναι καλό και σωστό. Όμως, πόσο καλό είναι να τα πλένουμε συνέχεια και να εφαρμόζουμε όλη την ώρα αντισηπτικό; Μήπως το παρατραβάμε κάποιες φορές; Το σώμα μας, και ειδικά τα χέρια μας, είναι καλό να έρχονται σε επαφή με κάποια μικρόβια, διότι με αυτό τον τρόπο διεγείρεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κρατείται σε εγρήγορση, ενώ η προσεκτική έκθεσή μας σε μικρόβια μας βοηθά να μην είμαστε τόσο ευάλωτοι στα συμπτώματα ασθενειών και αλλεργιών.
Λάθος #2#: Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε στη ζωή μας;
Το αλάτι νοστιμίζει το φαγητό μας, αλλά πόσο χρειαζόμαστε πραγματικά; Το ξέρατε ότι υπάρχει αλάτι ακόμη και σε τρόφιμα του εμπορίου που δεν φανταζόμαστε, όπως στα γλυκά και στα μπισκότα; Καλό θα ήταν λοιπόν, να βάζουμε λιγότερο αλάτι στο φαγητό, διότι έτσι κι αλλιώς, η ημερήσια ποσότητα αλατιού που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας έχει ήδη καλυφθεί από τις τροφές που τρώμε, ειδικά αν πρόκειται για τυποποιημένα τρόφιμα.
Λάθος #3#: Ωραίο σώμα = πολλή γυμναστική
Αρκεί άραγε η γυμναστική για να αποκτήσει κάποιος το σώμα που ονειρεύεται; Μάλλον όχι! Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι το γυμναστήριο αρκεί για μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Αυτή όμως είναι λανθασμένη νοοτροπία. Ένα όμορφο σώμα για να αποκτηθεί χρειάζεται υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή κάθε είδους καταχρήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα) και φυσικά και ήπια σωματική άσκηση. Οι υπερβολές βεβαίως δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όταν αυτό δεν είναι άλλο από μία υγιή και ισορροπημένη εικόνα.
Λάθος #4#: Νιώθω καλά, γιατί να πάω στο γιατρό;
Η πρόληψη είναι η μισή θεραπεία. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι από το σχολείο. Υπάρχουν, όμως, άτομα που φοβούνται τόσο την επίσκεψη στο γιατρό που τείνουν να αναβάλλουν τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις τους, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν εμφανή συμπτώματα άρα είναι πολύ πιθανό να μην πάσχουν από κάποια ασθένεια. Η νοοτροπία αυτή δεν είναι σωστή. Κάθε χρόνο, ακόμη κι αν φαινομενικά είμαστε υγιείς, θα πρέπει να υποβαλλόμαστε σε οδοντιατρικό, γυναικολογικό/ ανδρολογικό, αιματολογικό και ουρολογικό έλεγχο. Αν υπάρχει ιστορικό καρδιοπαθειών στη οικογένεια καλό θα είναι να γίνεται και ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι με το να αγνοούμε ενδείξεις και συμπτώματα και να αποφεύγουμε το γιατρό, φέρνουμε πιο κοντά αυτό που φοβόμαστε περισσότερο.