Λέξεις όπως «light», «0% λιπαρά» ή «ελαφρύ» στη συσκευασία ενός προϊόντος κεντρίζουν το ενδιαφέρον της γυναίκας και είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για να το αγοράσει. Μερικές φορές, όμως, τα πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά τρόφιμα –εκτός από πιο απολαυστικά- πολύ πιο ευεργετικά για την υγεία και την σιλουέτα. Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω και ίσως αναθεωρήσετε τις προτιμήσεις σας.
Αντί για: Σαλάτα με ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά
Προτιμήστε: Σαλάτα με σος βινεγκρέτ από ελαιόλαδο και ξύδι
Τα ντρέσινγκ σαλάτας με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά μπορεί συνολικά να περιέχουν λιγότερες θερμίδες, ωστόσο πολλές φορές κρύβουν απροσδόκητα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ένα συστατικό που κατά κανόνα δεν λείπει από την διατροφή μας. Από την άλλη, τα λιπαρά που περιέχονται στην σος βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και ξύδι είναι πολύ υγιεινά, σε σημείο που μπορούν ακόμη και να ωφελήσουν τη σιλουέτα σας. Σύμφωνα με αποτελέσματα πολλών ερευνών, όσα άτομα ακολουθούν ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή –πλούσια σε «καλά» λιπαρά- καταφέρνουν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με όσους επιλέγουν μια δίαιτα με χαμηλές θερμίδες.
Αντί για: Άπαχο τυρί
Προτιμήστε: Τυριά με έντονη γεύση, όπως φέτα ή κατσικίσιο τυρί
Αν νιώθετε έντονη επιθυμία για μία πλούσια, αλμυρή γεύση, μην προσπαθήσετε να ξεγελάσετε το σώμα σας με τυριά που περιέχουν χαμηλά λιπαρά. Το λίπος είναι αυτό που κάνει τα τυριά τόσο απολαυστικά και που συμβάλλει στο αίσθημα ικανοποίησης του κορεσμού. Απλά δώστε προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνετε. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τα 170 γρ. ημερησίως και προτιμάτε μαλακά τυριά, με έντονη γεύση. Συνήθως περιέχουν λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τα ημίσκληρα τυριά, όπως το τσένταρ.
Αντί για: Μεγάλα ψάρια χωρίς λίπος
Προτιμήστε: Μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος
Τα μικρά, «παχιά» ψάρια αποτελούν μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αφού είναι πλούσια σε ωμέγα -3 και ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, που αναζωογονούν το δέρμα, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα και τον κίνδυνο εμφράγματος. Τα μικρά ψάρια, όπως ο κολιός, η σαρδέλα, το λαβράκι και ο γαύρος είναι από πολλές απόψεις πιο υγιεινά από άλλα μεγαλύτερα, διότι περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα -3 και ωμέγα -6 λιπαρών οξέων, απορροφούν λιγότερα βαρέα μέταλλα, είναι συνήθως πιο φρέσκα, γιατί υπάρχουν σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες και κοστίζουν πολύ λιγότερο.
Αντί για: Γιαούρτι με 0% λιπαρά
Προτιμήστε: Στραγγιστό γιαούρτι 2%
Ένα κεσεδάκι 170 γρ. άπαχο γιαούρτι με φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης αποτελεί ένα πολύ υγιεινό σνακ, με 5 γρ. πρωτείνες και μόνο 80 θερμίδες. Αλλά ακούστε κι αυτό: η ίδια ποσότητα στραγγιστού γιαουρτιού με 2% λιπαρά περιέχει τον τριπλάσιο αριθμό χορταστικών πρωτεϊνών και μόνο 112 θερμίδες. Επιπλέον η κρεμώδης υφή και η παχύρευστη σύστασή του ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης. Δοκιμάστε να το συνοδεύσετε με κρύες φράουλες και λίγο μέλι για έξτρα γεύση.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ