Σχεδόν όλοι έχουμε μία τουλάχιστον κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα ή τη λαιμαργία, που προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε. Επίσης πολλοί μπορεί να έχουμε προσπαθήσει να τις κόψουμε χωρίς, όμως, να το καταφέρνουμε τελικά κι έτσι καταλήγουμε να «ξανακυλάμε». Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει γιατί η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο να κατανοήσουμε την πνευματική και ψυχολογική μας κατάσταση που (κατά βάση) πυροδοτεί τη στροφή μας σε αυτές τις συνήθειες. Έτσι πρέπει να εστιάζουμε στο να “εκπαιδεύσουμε” το μυαλό μας αντί να καταπολεμούμε τις σωματικές μας (μηχανικές) κινήσεις. Πώς; Με τέσσερα βήματα αντιμετώπισης.
01Παρακολουθούμε γιατί και πότε στρεφόμαστε στην εκάστοτε συνήθεια
Συχνός λόγος που ανάβουμε τσιγάρο ή που τρώμε τα νύχια μας είναι η ανία ή/και το άγχος. Αν προσέξουμε θα παρατηρήσουμε πως υποκύπτουμε στην κακή μας συνήθεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ανάβουμε τσιγάρο όταν νιώθουμε πιεσμένοι. Όταν αντιληφθούμε πότε στρεφόμαστε στη συνήθεια αυτή, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να την πολεμούμε. Η συνειδητοποίηση του τι μας πυροδοτεί να ανάψουμε τσιγάρο ή να “τσακίσουμε” μία οικογενειακή συσκευασία παγωτού μας βοηθά να ορίσουμε στη συνέχεια τη στρατηγική μας για να απαλλαγούμε από την κακή μας συνήθεια.
02 Υιοθετούμε μία άλλη συνήθεια
Οι ειδικοί συνιστούν πως είναι προτιμότερη η αντικατάσταση μίας κακής συνήθειας με μία καλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται λιγότερη πνευματική προσπάθεια σε σύγκριση με την άμεση αποκοπή από την όποια συνήθεια μας ταλαιπωρεί. Για αρχή ξεκαθαρίζουμε τι μας προσφέρει η συνήθεια που επιθυμούμε να κόψουμε – για παράδειγμα το τσιγάρο προσφέρει μία παροδική χαλάρωση. Μόλις γίνει αυτό βρίσκουμε μία νέα συνήθεια που μας ικανοποιεί το ίδιο, αλλά με μηδενικές (ή έστω λιγότερες) αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν τρώμε ανθυγιεινά και θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας επιλέγουμε για σνακ κάτι υγιεινό, όπως ένα φρούτο, αντί για τα μπισκότα σοκολάτας.
03 Δεν καταπιέζουμε τις σκέψεις μας
Συχνά όταν προσπαθούμε να αποβάλλουμε μία συνήθεια, προσπαθούμε να σκεφτούμε οτιδήποτε εκτός από αυτή, μόνο για να καταλήξουμε να σκεφτόμαστε μόνο αυτή. Έρευνες έχουν δείξει πως στην προσπάθειά μας να καταπιέσουμε σκέψεις, αυτές έρχονται πιο έντονα γιατί το υποσυνείδητό μας δεν ξεχωρίζει το “πρέπει” από το “δεν πρέπει”, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε μία εμμονή σε αυτό που ακριβώς θέλουμε να αποβάλλουμε. Επομένως δε βοηθάει η σκέψη “δεν πρέπει να καπνίσω”, γιατί στο τέλος το μόνο που θα σκεφτόμαστε είναι “θέλω οπωσδήποτε ένα τσιγάρο” και θα συναντούμε τον πειρασμό να υποκύψουμε ακόμη και με το παραμικρό ερέθισμα από το περιβάλλον μας. Μπορούμε, όμως, να ξεγελάσουμε τη σκέψη κάνοντας κάτι άλλο που μας απομακρύνει από τη σκέψη της κακής μας συνήθειας.
04 Αλλάζουμε συνήθειες στη ρουτίνα μας ή/και περιβάλλον
Οι νέες καταστάσεις μας κάνουν πιο συνειδητοποιημένους στη συμπεριφορά και στις αποφάσεις μας. Έτσι αλλάζοντας κάτι στη ρουτίνα μας, ανεξάρτητα του πόσο συνδέεται με την κακή μας συνήθεια, βοηθά στο να αποκτήσουμε νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να τρώτε λαίμαργα μπροστά στην τηλεόραση, κλείστε την και καθίστε στο τραπέζι.
Featured image: @dbo /unsplash.com
Το άρθρο πρωτοδημοσίευτηκε στο Beautemagazine.gr