4 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΒΓΑ

Όταν υπάρχουν διαφωνίες στις σχέσεις, οι λέξεις που επιλέγουμε για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας, μπορεί να κάνουν τα πράγματα καλύτερα ή πολύ χειρότερα. Υπάρχουν φράσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμη χειρότερους καβγάδες και η κατάσταση να ξεφύγει.

Το να κατανοήσουμε γιατί οι συγκεκριμένες φράσεις μπορεί να αποβούν” καταστροφικές” στη σχέση μας, θα μας βοηθήσει να τις αποφύγουμε, οδηγώντας σε πιο ειρηνικές και με περισσότερο σεβασμό συζητήσεις.

1. «Εσύ φταις»

Η απόδοση ευθυνών μπορεί να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον, εμποδίζοντας κάθε ευκαιρία για αμοιβαία κατανόηση. Το να κατηγορείς κάποιον δυσκολεύει την επικοινωνία σε μια σχέση. Όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για τη διάθεση κανενός, αλλά είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για να ξεκινήσεις να παίζεις. Άλλωστε όλοι κάποια στιγμή κάνουμε λάθος! Αν θέλετε απλώς να ξεσπάσεις, πάρε λίγο χρόνο να ηρεμήσεις ή πήγαινε μια βόλτα.

2. «Σου το είπα»

Αυτή η φράση συχνά εμφανίζεται ως συγκαταβατική και απορριπτική, υπονομεύοντας τις επιλογές ή τις πράξεις του άλλου. Διαβρώνει την αίσθηση της αυτονομίας του και γεννά δυσαρέσκεια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο καθένας παίρνει αποφάσεις με βάση την κατανόησή του εκείνη τη στιγμή. Η αποφυγή αυτής της φράσης επιτρέπει έναν διάλογο με μεγαλύτερο σεβασμό που εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων αντί να επισημαίνει λάθη του παρελθόντος.

3. «Ηρέμησε»

Παρά τις καλές προθέσεις, το να πεις «ηρέμησε» συχνά ακυρώνει τα συναισθήματα του άλλου. Υπονοεί ότι τα συναισθήματά του είναι αδικαιολόγητα ή παράλογα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις. Αντίθετα, η προσφορά υποστήριξης και η επικύρωση των συναισθημάτων του βοηθά στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για ανοιχτό διάλογο.

4. «Αντιδράς υπερβολικά»

Η απόρριψη των συναισθημάτων κάποιου υποτιμά όσα νιώθει, αλλά και τις εμπειρίες του. Μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται παρεξηγημένος ή ακυρωμένος, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση. Αντί να μειώνει τα συναισθήματά του, η επικύρωση των συναισθημάτων του δείχνοντας ενσυναίσθηση και κατανόηση ανοίγει δρόμους για αμοιβαίο σεβασμό και επίλυση των διαφορών.

Featured image: freepik.com/@cookie-studio

You may also like