4 ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΑΝ ΑΡΓΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΟΥ

Μπορεί να έχουμε κατά διαστήματα μια περίοδο που να έχει καθυστερήσει,για μερικές μέρες ή και να «χαθεί» ένας κύκλος. Κατά τη διάρκεια αυτών των καθυστερήσεων, ερωτήσεις όπως «γιατί συμβαίνει αυτό; » και «πότε πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ;» είναι λογικές απορίες.

Συζητάμε σε αυτό το άρθρο μερικούς πιθανούς λόγους για καθυστέρηση της περιόδου, πότε πρέπει να μιλήσεις στον γυναικολόγο και πώς να επαναφέρεις την περίοδό σου.

Πόση καθυστέρηση είναι φυσιολογική σε μια περίοδο;

Γενικά, οι γυναίκες (που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση) έχουν κύκλο περίπου 28 ημερών. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μικρότερους ή μεγαλύτερους κύκλους, καθώς ένας υγιής έμμηνος κύκλος κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες.

Μια ανωμαλία στον κύκλο περιόδου μπορεί επίσης να αναφέρεται στη συχνότητα, τη διάρκεια, την «ένταση» της εμμηνορροϊκής ροής και το επίπεδο του πόνου. Ενώ η καθυστέρηση της περιόδου κατά μερικές ημέρες συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, οι επίμονες καθυστερήσεις μπορεί να είναι  σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Θα το αναλύσουμε περαιτέρω παρακάτω.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Σας συμβουλεύουμε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Για γυναίκες με τακτικές περιόδους όταν υπάρχει καθυστέρηση για περισσότερες από 3 ημέρες.

-Η περίοδος καθυστερεί 3 φορές στη σειρά.

-Η περίοδος αργεί και αντιμετωπίζεις συμπτώματα όπως αλλαγές βάρους, κόπωση, πονοκεφάλους, πυρετούς, αλλαγές όρασης και τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

4 Λόγοι καθυστέρησης της περιόδου
1. Στρες

Το σωματικό ή συναισθηματικό στρες μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών του σώματός σου και διακόπτεται η παραγωγή της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH). Αυτή είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ωορρηξίας και του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Γενικά, το καθημερινό άγχος δεν θα επηρεάσει την περίοδό σου. Ωστόσο, πολύ αγχωτικά γεγονότα, όπως το εργασιακό άγχος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση. Ο κανονικός κύκλος μπορεί να επιστρέψει μόλις τελειώσει η αγχωτική κατάσταση ή μόλις αρχίσεις να εφαρμόζεις αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες.

2. Αλλαγές βάρους

Μια σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες, οδηγώντας σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Όταν όμως επανέλθεις στα φυσιολογικά σου κιλά αυτό θα βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

3. Υπερβολική άσκηση

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή απουσία περιόδου. Μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα εάν κάνεις έντονες προπονήσεις. Τα άτομα που ξεκινούν ξαφνικά μια έντονη ρουτίνα προπόνησης μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ακανόνιστες περίοδοι συμβαίνουν επειδή το σώμα σου δεν έχει αρκετή ενέργεια για να κρατήσει όλα τα σωματικά συστήματα σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να την ωορρηξία και να εμφανίσεις αμηνόρροια (χωρίς έμμηνο ρύση).

Για να το καταπολεμήσεις αυτό, θα πρέπει να διατηρείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά και να προπονείσαι με μέτρο.

4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν ορμονική ανισορροπία που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, το PCOS προκαλεί την ανάπτυξη πολλαπλών μικρών κύστεων στην ωοθήκη. Αυτά τα ωοθυλάκια δεν μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος που θα προκαλέσει την ωορρηξία.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ανισορροπία στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, της LH και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), που οδηγεί σε καθυστερήσεις στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

M.E.

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like