Ακριβώς όπως μπορείς να βελτιώσεις διάφορα μέρη του σώματος, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δώσεις ώθηση στον εγκέφαλό σου. Είτε θέλεις να βελτιώσεις τη μνήμη και τη συγκέντρωση, είτε να προστατέψεις το μυαλό σου στο μέλλον, η υγεία του εγκεφάλου θα πρέπει να είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες.
Ο εγκέφαλος έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μόλις τα τελευταία 20 ανακαλύψαμε ότι αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς. Το περιβάλλον και οι επιλογές του τρόπου ζωής μας διαμορφώνουν την υγεία του εγκεφάλου μας, με τη διατροφή να παίζει τεράστιο ρόλο.
Απέκτησε νέες δεξιότητες
Όπως το σώμα, έτσι και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να ασκείται τακτικά για να διατηρείται γνωστικά και διανοητικά σε φόρμα. Το να μαθαίνουμε κάτι νέο διεγείρει τη νευρογένεση και δημιουργεί νέες συνδέσεις στον εγκέφαλό μας, ενώ η εξάσκηση των υπαρχουσών δεξιοτήτων ενισχύει αυτές τις συνδέσεις.
Ως βρέφη, μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα, κάτι που απαιτεί τεράστια νευρολογική προσπάθεια. Στη συνέχεια, καθώς γερνάμε, κάνουμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, κάτι που απαιτεί χαμηλότερη γνωστική συμβολή. Αυτό, με τη σειρά του, λέει στον εγκέφαλό μας να γίνει λιγότερο πολύπλοκος. Οπότε είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το να αποκτάς συνέχεια νέες δεξιότητες. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την εκμάθηση μιας γλώσσας, αθλήματος ή χορού, μέχρι τραγούδι, πλέξιμο ή ό,τι άλλο μπορεί να σου αρέσει.
Κατανάλωσε περισσότερες «τροφές για τον εγκέφαλο»
Η διατροφή είναι θεμελιώδης για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σκεφτόμαστε συνήθως να ταΐζουμε το σώμα μας και όχι τον εγκέφαλό μας, αλλά αυτό που τρώμε έχει άμεσο αντίκτυπο στον εγκέφαλο, τη γνώση και τη σκέψη μας. Για παράδειγμα, μια τροφή που καταναλώνουμε μπορεί να υπαγορεύει ποιες ορμόνες απελευθερώνονται και πού πρέπει να πάνε.
Εμπλούτισε τη διατροφή σου με λιπαρά ψάρια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, «καλά» λιπαρά (όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι κάνναβης και chia), φασόλια, φακές, ρεβίθια και άλλα όσπρια, τα οποία είναι μια λαμπρή πηγή φυτικών ινών.
Πρόσεχε τον κιρκάδιο ρυθμό σου
Ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου είναι να δουλέψεις με τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Καλό είναι να ξεκινάς την ημέρα σου με μια πρωινή βόλτα για να εκτεθείς στο φως της ημέρας και να ρέουν οι ενδορφίνες σου. Για να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλός σου, το εσωτερικό σου ρολόι πρέπει να είναι σε συγχρονισμό με τον φυσικό κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Η έκθεση στο ηλιακό φως ενισχύει την εγρήγορση και η άσκηση θα αυξήσει τις ενδορφίνες σας (η χημική ουσία που δίνει καλή αίσθηση του εγκεφάλου σου) γι’ αυτό προσπάθησε να αφιερώνεις χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάνοντας μια μικρή έστω βόλτα το πρωί ή το μεσημέρι.
Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός. Υπάρχει λόγος που ξοδεύουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο. Ο ύπνος είναι εξίσου απαραίτητος για την υγεία μας, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να σχηματίζουμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα υποβάλλεται σε μια φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης για να αφαιρέσει τις τοξίνες στον εγκέφαλό μας που συσσωρεύονται όταν είμαστε ξύπνιοι.
Πράγματι, όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν μια συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και του κινδύνου άνοιας, που επιβεβαιώνει και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, βρίσκοντας μια άμεση σχέση μεταξύ του ύπνου που κοιμάστε στα 30 και στα 40 σας και του πόσο οξύς είστε στα 50 και 60 σας. Το συμπέρασμα; Η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική για τη γνωστική υγεία ακόμη και από τη μέση ηλικία.
Ως υγιεινή συνήθεια, συνιστάται να κάνεις το κρεβάτι σου έναν ιερό χώρο, ώστε το σώμα σου να μπορεί πραγματικά να χαλαρώσει στον ύπνο. Άφησε το τηλέφωνο το βράδυ, καθώς το μπλε φως μπορεί πραγματικά να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σου και να πιστεύει ότι είναι μέρα και να διαταράξει τη φυσική παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο μας.
Ο ύπνος δεν χρειάζεται να συμβαίνει πάντα τη νύχτα, φυσικά. Ένας ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ενισχύσει τη διανοητική και σωματική σου ικανότητα. Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα βελτιώνονται μετά από έναν υπνάκο. Στόχευσε για 20 λεπτά, συμβουλεύει και όχι περισσότερο από 30.
M.E.
Featured image: freepik.com/@senivpetro