Το καλοκαίρι είναι λογικό να κάνουμε λίγο πιο συχνά διατροφικές παρασπονδίες. Λίγο η νοοτροπία “hakuna matata” (= “καλοκαίρι είναι, ας μην καταπιεστώ”), λίγο και οι παρέες που βρίσκονται πιο συχνά για φαγητό και ποτό… Και το έχω πει πολλές φορές, κανείς δε λέει να αρχίσουμε να φωνάζουμε “απεταξάμην” στα καλούδια που βρίσκονται στα μενού των εστιατορίων και των bars. Εντούτοις, μπορούμε να μετριάσουμε τις υπερβολές έχοντας κατα νου ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγονται … Και ποιες μπορούμε να προτιμήσουμε για να αντικαταστήσουμε τις όποιες… “Αμαρτίες” ώστε μετά να μην αναρωτιόμαστε πώς πήραμε εκείνα τα παραπάνω δύο κιλά!
01 Παγωτό – σάντουιτς
Δε θα διαφωνήσω πως καλοκαίρι χωρίς παγωτό δε νοείται – και κανείς δε λέει να το απαρνηθούμε. Στην περίπτωση, όμως, των παγωτών – σάντουιτς, όπου το παγωτό περικλείεται από τα μπισκότα, προσλαμβάνουμε 500 περιττές θερμίδες, ενώ το 60% του παγωτού αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη.
Αντί γι’ αυτό, μπορούμε να προτιμήσουμε το κλασσικό για την εποχή καρπούζι, το οποίο μας ενυδατώνει, καθώς το 90% του αποτελείται από νερό (απαραίτητο τώρα που η έκθεσή μας στον ήλιο είναι μεγαλύτερη) κι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο θωρακίζει τον οργανισμό από τον κίνδυνο καρκίνου. Μάλιστα, το καρπούζι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο ακόμη κι από τις ωμές ντομάτες. Ιδανική επιλογή είναι και μία γευστική φρουτοσαλάτα, η οποία θα ικανοποιήσει και το αίσθημα κορεσμού χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχονται σ’ αυτήν. Παίξτε με τους συνδυασμούς που σας προσφέρει η εποχή, και μην ξεχνάτε πως αυτήν την περίοδο μπορείτε να επωφεληθείτε από τα μούρα (φράουλες, βατόμουρα κλπ), τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
02 Τηγανιτά μύδια
Είναι από τα πιάτα που βρίσκονται συχνά στο τραπέζι μας όταν απολαμβάνουμε τσιπουράκι δίπλα στο κύμα. Και σαν μεζές δεν είναι τόσο επιβαρυντικός, ωστόσο τα ¾ της μερίδας έχουν θερμιδική αξία που αγγίζει τις 500. Η περιεκτικότητά τους σε περιττό λίπος είναι στα 26 γραμμάρια. Βέβαια, τα ίδια τα μύδια είναι μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης Β12 που συμβάλλουν στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και την πρόληψη της αναιμίας. Οπότε, μπορούμε να τα απολαύσουμε αχνιστά ή σε πιάτα με πιλάφι ή μακαρονάδα θαλασσινών.
Ακόμη, μπορείτε στους μεζέδες μας να προσθέσουμε τα κολοκυθάκια, ειδικά τώρα που είναι η εποχή του. Ωμά ή ψητά, τα κολοκυθάκια έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Μόλις είκοσι γραμμάρια καλύπτουν το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C. Και θυμάστε τι είπαμε για τη βιταμίνη C, σωστά;
03 Παϊδάκια
Αποφασίσαμε με την παρέα να ψήσουμε κρέατα για φαγητό μετά την θάλασσα; ΟΚ, κανένα πρόβλημα, αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε τα χοιρινά παϊδάκια. Καθώς 110 γραμμάρια χοιρινού αντιστοιχούν σε 288 θερμίδες και μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών…Χωρίς, μάλιστα να συνυπολογίσουμε και τη barbeque sauce. Αν παρ’όλα αυτά δε θέλετε να τα στερηθείτε, αφαιρέστε το λίπος από το κρέας. Κι αντί για σως προτιμήστε μπαχαρικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως σκόρδο και σκόνη τσίλι ή μουστάρδα.
Θέλετε εναλλακτική; Τα σουβλάκια κοτόπουλου είναι εύκολα να ψηθούν, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες κι έχουν ανταγωνιστικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο ξυλάκι πιπεριές και κολοκυθάκια. Έτσι θα επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά που αυτά περιέχουν αλλά και για να απολαύσετε άκρως καλοκαιρινές γεύσεις.
Featured image: unsplash.com/@ahungryblonde_