Κάθε (μα κάθε!) Γενάρη όλοι μας βάζουμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε τη νέα χρονιά. Να κάνουμε περισσότερα ταξίδια, να ξεκινήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής, να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία… και σχεδόν ποτέ δε λείπει η επιθυμία να αποκτήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αν είστε από εκείνους που έχετε βάλει το τελευταίο στόχο, έχει φτάσει ο Μάρτιος κι ακόμη δεν το έχετε καταφέρει, μην απελπίζεστε! Έχετε ακόμη χρόνο για να το πετύχετε! Αρκεί να φροντίσετε από εδώ και στο εξής να μη λείπουν κάποια υλικά από την κουζίνα σας!
01 Φρούτα και λαχανικά.
Βασικό συστατικό της κουζίνας μας πρέπει να είναι η φρεσκάδα κι αυτή εξασφαλίζεται όταν εφοδιαζόμαστε με τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κι άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία κι άνοια. Φροντίζουμε, λοιπόν, να εντάξουμε στη διατροφή μας τα εκάστοτε προϊόντα εποχής αλλά και τα “all season”. Όσο για το πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε; Από επιλογές άλλο τίποτα! Γαρνιτούρες, (φρουτο)σαλάτες, σε smoothies ή και σκέτα ως σνακ… δεν αρκούν; Κάποια λαχανικά μπορούν να γίνουν και πρώτη ύλη για burgers!
02 Γιαούρτι.
Στο εξωτερικό το λένε “greek yogurt” και… πίνουν νερό στ’ όνομά του! Είναι δυνατόν να το παραλείπομε εμείς από τη διατροφή μας, μία τόσο πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και καλίου; Ειδικά το στραγγιστό γιαούρτι έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τη μισή σε σάκχαρα. Για την ακρίβεια, ένα κουπάκι στραγγιστού γιαουρτιού περιέχει δεκαεπτά γραμμάρια πρωτεΐνης, περιεκτικότητα ίση με εκείνη τριών αυγών.
03 Ξηροί καρποί.
Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση περίπου είκοσι οκτώ γραμμαρίων ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια κ.ο.κ.) εγγυάται ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος και μικρότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και αρκετών τύπων καρκίνου. Έχουν, επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και Ε, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Βέβαια, εδώ θέλει λίγη προσοχή στην υπερκατανάλωση, γιατί οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά (ευτυχώς ακόρεστα, τα οποία ενισχύουν την ομαλή καρδιακή λειτουργία) κι έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Μπορούμε να τους προσθέσουμε σε σνακ με γιαούρτι, σε σαλάτες αλλά και (εννοείται!) σκέτα.
04 Παρθένο ελαιόλαδο.
Σύμμαχος της καλής καρδιακής και κυκλοφορικής υγείας, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, προστατεύοντάς μας από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Featured image: unsplash.com/@jorgefdezsalas