Είτε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι, τα οφέλη είναι τα ίδια!
Όποια κι αν είναι η προτιμώμενη “βασική” προπόνηση (pilates, cardio, κολύμβηση κ.ο.κ.), όλοι οι γυμναστές επιμένουν στη σημασία του να εντάξουμε τις ασκήσεις αντίστασης στη ρουτίνα μας. Μάλιστα διατείνονται πως για αρχή, ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα, ασκήσεις με βάρη ή λάστιχα μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σχετικά σύντομο διάστημα. Πώς, ακριβώς, όμως επιδρούν οι ασκήσεις αντίστασης (ή ενδυνάμωσης, όπως επίσης τις γνωρίζουμε) στο σώμα μας;
01 Αυξάνεται η μυϊκή ενδυνάμωση και βελτιώνεται η ευλυγισία.
Οι μύες μας είναι αυτοί που μας βοηθούν σε κάθε (μα κάθε) δραστηριότητά μας. Εντούτοις, οι ενήλικες που δε γυμνάζονται χάνουν από 3% έως 8% μυϊκής μάζας κάθε δεκαετία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η συσσώρευση λίπους και μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός. Οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να ανατρέψουν αυτά τα δεδομένα μια που, σύμφωνα με έρευνες, έπειτα από 10 εβδομάδες προπόνησης με ασκήσεις αντίστασης (με τη χρήση των εξειδικευμένων λάστιχων) βελτιώνεται η σωματική δραστηριότητα σε επίπεδο κίνησης και αντοχής καθώς ταυτόχρονα διευρύνεται το εύρος των κινήσεών μας.
02 Μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης νοσημάτων.
Σε ό,τι αφορά την επίδραση της γυμναστικής στην υγεία μας, πολλοί έχουν συνδυάσει την αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο και την κολύμβηση με τη μείωση του ρίσκου για παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Ωστόσο, έρευνές έδειξαν πως εκτελώντας ασκήσεις με βάρη για μία ώρα την εβδομάδα, το ρίσκο αυτό μπορεί να μειωθεί από 40% έως κι 70%. Παράλληλα, η ίδια αυτή διάρκεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου κατά 29% αλλά και την πιθανότητα αυξημένης χοληστερίνης κατά 32%. Ακόμη, η προπόνηση αντίστασης μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και σε χημικό επίπεδο, καθώς μπορεί να βελτιωθεί ο δείκτης ευαισθησίας της ινσουλίνης αλλά και να εξισορροπηθούν τα επίπεδα της HDLκαι της LDL (“καλής” και “κακής”, αντίστοιχα) ινσουλίνης.
03 Βελτιώνεται η ισορροπία κι η οστική πυκνότητα.
Η διατήρηση της ισορροπίας αλλά και η αύξηση της πυκνότητας των οστών μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του κινδύνου τραυματισμών αλλά και στον χρόνιο πόνο. Ασκήσεις όπως οι εκτάσεις ποδιών και τα legcurlsμπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ισορροπία μας σε διάστημα 12 εβδομάδων, ενώ ασκήσεις όπως τα καθίσματα αυξάνουν την οστική πυκνότητα του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης και των γοφών κατά 2,9% και 4,9% αντίστοιχα.
04 Το βάρος είναι πιο διαχειρίσιμο και ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται.
Έχει παρατηρηθεί πως έπειτα από 10 εβδομάδες προπόνησης αντίστασης, ο ρυθμός αύξησης βάρους μειώνεται σημαντικά, ενώ επίσης ο μεταβολικός ρυθμός κατά την ανάπαυση αυξάνεται κατά 7%. Αυτό συμβαίνει επειδή με τις ασκήσεις αντίστασης αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Καθώς οι μύες “καίνε” περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα το σώμα να εξακολουθεί να τις “καίει”, ακόμη και ενόσω το σώμα ξεκουράζεται. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το σώμα μπορεί να φτάσει να “καίει” θερμίδες έως κι 72 ώρες μετά την προπόνηση!
05 Βελτιώνεται η πνευματική μας υγεία.
Σύμφωνα με έρευνες, άτομα με ήπια προς μέτρια μορφή κατάθλιψης που προπονούνταν με ασκήσεις αντίστασης, παρατήρησαν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ακόμη και αν τα βάρη που χρησιμοποιεί κάποιος είναι ελαφρύτερα από όσα μπορεί να χειριστεί σε μία μόνο εφαρμογή της άσκησης, τα οφέλη μπορούν να γίνουν εμφανή. Ταυτόχρονα, οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση αυτοπεποίθησης, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών που είναι άμεσα συσχετισμένες με την καλή διάθεση.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να γίνουν ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί σε ένα γυμναστήριο. Έτσι, αν κάποιος προτιμά την άνεση του σπιτιού του για τη γυμναστική του, μπορεί να βρει σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές ποιοτικά όργανα όπως λάστιχα αντίστασης, TRXsetsή βαράκια: ό,τι κι αν προτιμήσει ο καθένας, το σίγουρο είναι πως θα είναι μία επένδυση που δε θα μετανιώσει.
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν εγγυώνται απλώς καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά έχει επιδράσεις στην καλή μας υγεία και βεβαίως και στο παραμικρό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως το να κουβαλήσουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε να βάλουμε αυτές τις ασκήσεις στη ρουτίνα προπόνησής μας, καλό είναι να έχουμε συμβουλευθεί το γιατρό μας, ειδικά αν έχουμε κάποιο ιστορικό με τραυματισμό, ενώ ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης προσαρμοσμένο στους στόχους και τις ανάγκες μας.
Πηγή:Very Well Fit
Featured image: unsplash.com/@scottwebb