Κάθε μέρα μαθαίνουμε και μία καινούρια εξέλιξη με την πανδημία του κορονοϊού, με πιο πρόσφατα στη χώρα μας τα μέτρα απαγόρευσης των περιττών μετακινήσεων.Κατά συνέπεια, κάθε νέα πληροφορία, κάθε λεπτομέρεια και μάλιστα από μία πληθώρα μέσων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο μπερδεμένοι και οπωσδήποτε αγχωμένοι. Για όποιο λόγο κι αν προκαλείται αυτό το άγχος (είτε πρόκειται για την υγεία της οικογένειάς μας και τα επαγγελματικά μας είτε γενικότερα για την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε “άγνωστα νερά”) είναι σημαντικό να μάθουμε να το ελέγχουμε και να το περιορίζουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές τεχνικές που σε κάθε περίπτωση θα φανούν ωφέλιμες.
01. Ασκούμαστε. Το γυμναστήριο, το fitness studioείναι κλειστό στα πλαίσια των νέων μέτρων προστασίας. Αυτό δε σημαίνει πως θα αδρανοποιηθούμε εντελώς. Ακόμη κι ένας περίπατος για 15 λεπτά (πάντα σε συμμόρφωση με τις εκάστοτε οδηγίες) είναι ικανός να ωθήσει τον οργανισμό να απελευθερώσει απαραίτητες ενδορφίνες ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η διάθεσή μας. Φυσικά, μπορούμε να προσαρμόσουμε ανάλογα τις ανάγκες μας setsασκήσεων που θα κινητοποιήσουν το σώμα και που σίγουρα θα μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ καλύτερα κι αισιόδοξα. Και φυσικά θα θυμάστε πως σας έχουμε προσφέρει το τελευταίο διάστημα πολλές προτάσεις για γυμναστική στο σπίτι!
02. Διατηρούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η όλη κατάσταση είναι λογικό να προκαλεί μία αίσθηση άγχους που μπορεί να πιάσουμε τον εαυτό μας να προσπαθούμε να την καταπραΰνουμε με φαγητό. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τι προκαλεί την αντίδραση “τρώω γιατί ανησυχώ” ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντισταθούμε στην “ανάγκη”. Ακόμη περισσότερο θα βοηθήσει αν στο σπίτι υπάρχουν υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς ή φρούτα, που και με θρεπτικά στοιχεία θα μας εξοπλίσουν και θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε την αγχώδη κατανάλωση περιττού φαγητού. Μάλιστα έτσι θα εξισορροπήσουμε και το σάκχαρο του αίματός μας το οποίο, σε αυξημένα επίπεδα, συνδέεται με εντονότερη αίσθηση άγχους.
03. Κάνουμε ένα διάλειμμα. Και δεν εννοούμε μόνο από τα υποχρεώσεις μας – είτε αυτή είναι η φροντίδα των παιδιών είτε η εργασία μας αν δουλεύουμε με μέθοδο τηλεργασίας. Ουσιαστικά μιλάμε για την πληροφόρηση που λαμβάνουμε. Όντας πλάσματα που θέλουμε τον έλεγχο της ζωής μας, στις παρούσες συνθήκες νιώθουμε πως δεν έχουμε αυτόν τον έλεγχο. Κερασάκι στην τούρτα ο τεράστιος όγκος πληροφόρησης (και παραπληροφόρησης) ο οποίος ενισχύει το αίσθημα άγχους. Φροντίζουμε λοιπόν, να κάνουμε ένα “logout”, απασχολώντας τον εαυτό μας με κάτι που μας χαλαρώνει και (γιατί όχι; ) μας διασκεδάζει. Αυτό το “logout” είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά, όπου πρέπει να έχουμε έλεγχο των πληροφοριών στις οποίες εκτίθενται και να τα απασχολούμε με κάτι δημιουργικό κι εποικοδομητικό.
04. Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους μας. Ειδικά σε περιόδους όπου το άγχος κι η αγωνία κυριαρχούν, η στήριξη που δεχόμαστε αλλά και που προσφέρουμε στους αγαπημένους μας είναι “κλειδί” για να μην καταρρεύσουμε ψυχολογικά. Μπορεί το παρόν καθεστώς απομόνωσης να εντείνει αυτά τα αισθήματα, όμως υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε την υποστήριξη του ενός προς τον άλλον. Με ένα τηλέφωνο, ένα μήνυμα ή βιντεοκλήσεις σε τακτά διαστήματα μπορούμε να διατηρήσουμε την επαφή και να επιβεβαιώνουμε πως οι αγαπημένοι μας είναι καλά. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε πώς να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια σε συγγενείς μας που πιθανώς να είναι μόνοι τους.
05. Δεν ξεχνάμε να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε επαρκώς. Γνωρίζουμε καλά πως το άγχος έχει μία ισχυρή αλληλεπίδραση με τον ύπνο μας – αν δεν κοιμόμαστε καλά, είμαστε πιο επιρρεπείς στο άγχος και πιθανώς σε ξεσπάσματα εκνευρισμού και, όταν είμαστε αγχωμένοι, μπορεί ο ύπνος μας να είναι ανάστατος. Φανταστείτε τι μπορεί να μας κάνει, λοιπόν, όλη η πληροφόρηση που εισπράττουμε με στατιστικές, αυστηρά μέτρα προφύλαξης κ.ο.κ.. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ουσιών, όπως αλκοόλ και καφές που προκαλούν ως γνωστόν εγρήγορση, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει μία ρουτίνα προετοιμασίας για το βράδυ, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα φλυτζάνι τσάι ή ακόμη και μερικά λεπτά διαλογισμού.
Αντιλαμβανόμαστε πως η όλη κατάσταση είναι τουλάχιστον απαιτητική, αν όχι δύσκολη. Ωστόσο, μόνο διατηρώντας την ψυχραιμία μας θα μπορέσουμε όλοι μας να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις. Στο μεταξύ, φροντίζουμε να μένουμε υγιείς (σωματικά και ψυχικά) για εμάς αι τους αγαπημένους μας.
Πηγή: Cleveland Clinic/ Photo credits: @all_who_wander (unsplash)