Αν έχεις σιδηροπενία ή απλά θέλεις να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με επιπλέον σίδηρο τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Ακόμα και τώρα μέσα στο χειμώνα υπάρχουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε σίδηρο και με λίγες μικρό – αλλαγές στη διατροφή σου μπορείς να δεις μεγάλη διαφορά στον οργανισμό σου. Μην ξεχνάς άλλωστε πως ο σίδηρος είναι απαραίτητος, αφού κάνει καλό στη μεταφορά του οξυγόνου, δίνει ενέργεια και φυσικά βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Θες κι άλλα;
Ποια χειμερινά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με σίδηρο;
1. Παντζάρι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παντζάρια είναι εξαιρετικά για την αντιστάθμιση του επιπέδου σιδήρου στο σώμα μας. Αυτό το χειμερινό λαχανικό είναι από μόνο του μια αποθήκη σιδήρου, πρωτεϊνών, ασβεστίου και άλλων συστατικών. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Cστα λαχανικά, βοηθά από μόνη της στην αύξηση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.
2. Σπανάκι
Το σπανάκι από μόνο του έχει αμέτρητα οφέλη στον οργανισμό μας ενώ τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, βοηθούν στην προώθηση της συνολικής υγείας. Αυτό το τόσο γευστικό λαχανικό είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της αιμοσφαιρίνης και στην πρόληψη της αναιμίας.
3. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι αρκετά δημοφιλές ως ένα superfood πλούσιο σε βιταμίνη B, C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Τα πράγματα είναι απλά, βάλε το μπρόκολο στη καθημερινή διατροφή σου (οι τρόποι που μπορείς να το μαγειρέψεις είναι αρκετοί, από βραστό μέχρι σαν κεντρικό υλικό στην ομελέτα σου, στη σαλάτα σου ή όπου αλλού επιθυμείς εσύ) και δες τον οργανισμό σου να αλλάζει προς το καλύτερο.
4. Λάχανο
Άλλο ένα δημοφιλές χειμερινό λαχανικό είναι το λάχανο, το οποίο είναι γεμάτο με σίδηρο και άλλα απαραίτητα μέταλλα. Παράλληλα με την πρόληψη της έλλειψης σιδήρου, αυτό το φυλλώδες λαχανικό βοηθά στην προώθηση της απώλειας βάρους, του υγιούς δέρματος ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα και αποτοξινώνει το σώμα.
5. Ρόδι
Το αγαπημένο ρόδι είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την αύξηση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης στο σώμα και το σημαντικότερο είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμινών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ που κρύβουν τα γλυκά σποράκια, βοηθά στη ρύθμιση του αίματος στο σώμα.
Photo credits :@foodism360/ unsplash