And just like that…πλησιάζουν τα Χριστούγεννα… Και σίγουρα θα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα. Κατά την διάρκεια της χρονιάς είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω διάφορα cocktails, είτε σε bars στην Αθήνα είτε στα νησιά. Για να είμαι ειλικρινής, πρωταγωνίστησε το METAXA. Μάλιστα δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που μας το σέρβιραν κι ως συνοδευτικό σε γεύματα. Και με αφορμή αυτές τις εμπειρίες, κατέληξα στη σκέψη να σας κάνω μερικές προτάσεις για να το απολαύσετε κι εσείς… με διαφορετικό τρόπο. Ναι, γιατί αυτές οι γιορτές να μην έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό ποτό; Το δικό μας ΜΕΤΑΧΑ που μπορούμε να το απολαύσουμε ανάλογα με τη διάθεσή μας και την περίσταση;
Οι προτάσεις μας αφορούν είτε για μέσα στο σπίτι… Είτε αν αποφασίσετε να βγείτε έξω με φίλους ή την οικογένεια. Ακούγοντας τον Michael Bublé, ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
1. Friends & Family dinner at home?
Αν στο τραπέζι σκοπεύετε να απολαύσετε γαλοπούλα με σταφίδα ή χοιρινό, αντί για κρασί επιλέξτε το αγαπημένο μας απόσταγμα, με έναν πάγο και ένα slice πορτοκαλιού. Η φίλη δημοσιογράφος κι ειδική στα ποτά, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, μού έδωσε ένα extra tip. Διπλώνοντας με τα δάχτυλα (όπως θα δείτε και στην φωτογραφία) -πάνω από το ποτήρι- την φλούδα του πορτοκαλιού, απελευθερώνονται τα έλαια και γίνεται ακόμα πιο έντονη η γεύση του πορτοκαλιού.
Επίσης δοκιμάστε να βάλετε λίγο μέλι στο ΜΕΤΑΧΑ σας και συνδυάστε το με μελωμένα μελομακάρονα…
Τι λέτε αντί για το παραδοσιακό Glühwein να προσφέρετε ζεστό METAXA;
2. Pampering time με τις φίλες μας…
Αυτές τις μέρες μπορούμε να διοργανώσουμε spa evenings. Αντί να μας συντροφεύει ένα αφρώδες κρασί, αυτή τη φορά να επιλέξουμε cocktails με βάση το ΜΕΤΑΧΑ! Μπορείτε να ρωτήσετε σε κάβες, όπως το House of Wine, που μας έρχονται έτοιμα METAXA cocktails στο σπίτι!
Διαφορετικά σας προτείνουμε να φτιάξετε μόνες σας τη συνταγή του Ανέστη Ζαμανόπουλου, brand ambassador του Οίκου, με το METAXA 5 Stars. Ένα από τα πιο αγαπημένα μας αποστάγματα κάνει τη διαφορά και μας προτείνει ένα κοκτέιλ για όλες τις εποχές. Θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας επιλογή! Εμείς χρσιμοποιήσαμε το METAXA 12 αστέρων. Ένα εκλεκτό ποτό που αποτελείται από χαρμάνι παλαιωμένων σε δρύινα βαρέλια, για τουλάχιστον 12 χρόνια με κρασί από το αρωματικό μικρόρωγο Μοσχάτο της Σάμου. Ένα μυστικό μείγμα από ροδοπέταλα και Μεσογειακά βότανα ολοκληρώνει τον αρωματικό χαρακτήρα αυτής της δημιουργίας του Metaxa Master Κωνσταντίνου Ράπτη.
Συστατικά: 40ml METAXA 12 Stars 20ml Cointreau 100ml Fever Tree Soda Water Γαρνιτούρα: Φλούδα Πορτοκάλι
Διαδικασία εκτέλεσης: Σε ένα ψηλό ποτήρι τοποθετούμε τα υλικά μας, έπειτα τοποθετούμε σιγά τον πάγο μας. Και τα ανακατεύουμε… Προσπαθούμε να μην κάνουμε το κοκτέιλ μας να αφρίσει, για να μην μας χαθούν οι φυσαλίδες.
3. Πρόταση για καλάθι με δώρα.
Σίγουρα αυτές τις μέρες θα σας καλέσουν κάπου ή πολύς κόσμος γιορτάζει και η επιλογή δώρου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Γιατί να μην στείλουμε ένα καλάθι με ΜΕΤΑΧΑ και τις φανταστικές σοκολάτες της ESOPHY και ξηρούς καρπούς; Στην ΟΑΚ Κάβα στο Χαλάνδρι βρήκαμε αυτή τη λύση: Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καλάθι με το Metaxa Private. Μπορείτε να συνοδεύσετε μια φιάλη Metaxa Private Reserve με 2 σοκολάτες ειδικά σχεδιασμένες να ταιριάξουν ιδανικά.
Esophy Chocolate Nazelnuts with caramel mocha. Σοκολάτα με Φουντούκια με μόκα καραμέλας
Esophy Chocolate Roasted Coffee Beans with milk chocolate. Σοκολάτα γάλακτος με κόκκους καφέ
4. To METAXA διοργανώνει Amber nights ….
σε διάφορα σημεία της πόλης, γιατί να μην τα επισκεφτούμε; Το καλοκαίρι, το κεχριμπαρένιο ελληνικό ποτό έδωσε τον τόνο για τέσσερις εβδομάδες στο Mavili Beach. Όμως φέτος τον χειμώνα, ταξιδεύει σε διάφορα Bars. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά ανά την Ελλάδα. Πώς θα μάθετε γι’ αυτά; Αν ακολουθήσετε τον λογαριασμό του Brand στο Facebook, κατά τη διάρκεια των activations, θα υπάρχουν ανάλογα posts στην σελίδα του και θα ξέρετε εγκαίρως που θα βρίσκονται οι Brand Ambassadors του Οίκου, παρουσιάζοντας απολαυστικές δημιουργίες με METAXA!
Φυσικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να γευτείτε ένα ΜΕΤΑΧΑ, σκέτο ή σε cocktails σε όλα τα καλά ενημερωμένα bars και bar-restaurants της πόλης.
5. Ναι, γιατί να μην συνδυάσουμε το METAXA 5* ή 12* με ένα ενδιαφέρον plateau τυριών κι αλλαντικών;
Και φυσικά ρωτήσαμε τους ειδικούς … Και σας μεταφέρουμε τις γνώσεις μας. Ο Γιάννης Δουζένης υπεύθυνος Delicatessen και η ομάδα της OAK Χαλανδρίου, σκέφτηκαν και , όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, μας έκαναν τις δικές τους προτάσεις. Για να αναδειχτεί το METAXA στο plateau σας θα συμπεριλάβετε:
Προσούτο μαύρου χοίρου: Ελαφρώς γλυκά αρώματα με ήπιο χαρακτήρα αλατιού που θα ταιριάξει με την ένταση του μεταξά
Rutland Red και Cheddar 18 μήνης ωρίμανσης: το Rutland Red είναι ένα αγγλικό τυρί 6μηνης ωρίμανσης με βουτυρένια υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση που θα έρθει σε αρμόνια με τα ελαφρώς γλυκά αρώματα του μεταξά. Ενώ το cheddar 18 μηνών ωρίμανσης έχει την γλυκιά γεύση ενός κλασικού cheddar που έρχεται και το συμπληρώνει οι εντάσεις της 18μήνης ωρίμανσης.
Τρίμμα αυγοτάραχου με κράκερ πιπεριού και crème fraiche(κρεμ φρες): Το πιο γαστρονομικό pairing. Η κρεμώδης υφή και φρεσκάδα της crème fraiche θα αγκαλιάσουν το έντονο ιωδιούχο στοιχείο του αυγοτάραχου και όλα αυτά πάνω σε ένα spicy φόντο ενός κράκερ πιπεριού.
Δοκιμάστε κάποια από τις παραπάνω προτάσεις μας. Μπορεί το ΜΕΤΑΧΑ να θεωρείται πιο sophisticated, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι απρόσιτο. Μπορεί κάλλιστα να γίνει μέρος της καθημερινής μας απόλαυσης. Δοκιμάστε κι απολαύστε υπεύθυνα… με το πιο επιτυχημένο διαχρονικό ελληνικό απόσταγμα!
Photo credits: George Louvaris
Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα της κάβας OAK στο Χαλάνδρι, κι ιδιαίτερα τον Γιάννη Δουζένη, για τις συμβουλές και την παραχώρηση του χώρου για τη φωτογράφιση.