Μήπως ξεκινάτε την ημέρα σας και νιώθετε λίγο κακοδιάθετοι; Παρόλο που δεν τρώτε πολύ, αισθάνεστε να έχετε συχνά αρκετά φουσκώματα; Ίσως πρέπει να εστιάσουμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί ή καλύτερα τι είναι αυτό που πρέπει να ανακαλύψουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να έχουμε καλή υγεία, ευεξία και καλή διάθεση.Τα βότανα και τα μπαχαρικά κάνουν το φαγητό μας πιο γευστικό ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας. Επίσης μας βοηθούν να περιορίσουμε τη χρήση αλατιού, ζάχαρης και λίπους. Αρκετές είναι οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή, οι οποίες έρχονται τόσο από ιστορικά δεδομένα όσο και από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών. Διαλέξαμε κάποια που ίσως σας βοηθήσουν…
Η πικραλίδα
Είναι ένα βότανο που εξυπηρετεί την καλύτερη και φυσιολογική αποτοξίνωση τουοργανισμού. Η γνωστή δράση του αφορά την αυξημένη διούρηση, αλλά μπορεί να εντείνει την ηπατική και τη χολική λειτουργία. Συνήθως καταναλώνεται ως αφέψημα.
Το τζίντζερ
Έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού, χωρίς ανεπιθύμητες δράσεις. Είναι τόσο αποτελεσματικό, που έχει δώσει καλά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά από χημειοθεραπείες. Παρουσιάζει αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στη δραστική του ουσία, την τζιντζερόλη. Είναι καλύτερα να το χρησιμοποιείτε ωμό.
Το σκόρδο
Μπορεί η μυρωδιά να σας απωθεί αλλά η δράση του αναφέρεται ότι είχε βοηθήσει στην επιδημία της χολέρας, το 1913, αλλά και κατά της ισπανικής γρίπης το 1918. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το σκόρδο δρα ως φυσικό αντιβιοτικό αλλά και ως μέσο πρόληψης έναντι του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.
Η μέντα
Περισσότερο βασιζόμενοι σεεμπειρικά δεδομένα, είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και τη βελτίωση της πέψης. Πιθανότατα συμβάλει στη μυϊκή χαλάρωση και τη μείωση της εντερικής ευαισθησίας.
Ο κουρκουμάς
Χρησιμοποιείται στην αγιουρβέδικη ιατρική με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από την ξεχωριστή του γεύση αλλά και το χρώμα που δίνει στο φαγητό, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών του εντέρου, οι οποίες ευθύνονται για τη δημιουργία πολλών χρόνιων νόσων. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να έχει ανοσορρυθμιστική δράση σε κύτταρα και όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Φθινοπωρινές επιλογές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και σωστή προετοιμασία για τον χειμώνα που έρχεται!
Featured image: unsplash.com/@anniespratt