Δεν έχει τύχει και λίγες φορές. Έχεις φορέσει την αθλητική σου περιβολή, έχεις βγει για τη γυμναστική σου, όμως λίγα λεπτά αργότερα… Ένας τρομερός πονοκέφαλος δε σου επιτρέπει να συνεχίσεις όπως θα ήθελες. Αρχικά να σας πω πως δε χρειάζεται πανικός – μπορεί να συμβεί. Και συνήθως συμβαίνει εξαιτίας δικών μας παραλείψεων.
Τι μπορεί να προκαλεί τον πονοκέφαλο;
- Ροή του αίματος. Εικάζεται πως οι πονοκέφαλοι μετά την προπόνηση οφείλονται σε δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος του εγκεφάλου. Λόγω της αυξημένης ροής του αίματος εκείνη τη στιγμή, τα αγγεία του εγκεφάλου συστέλλονται και διαστέλλονται. Αυτό προκαλεί πίεση στον εγκέφαλο και φλεβική συμφόρηση, με αποτέλεσμα τον έντονο πονοκέφαλο.
- Αφυδάτωση. Η εφίδρωση είναι σταθερά αξία στη διάρκεια της προπόνησης… Πόσο μάλλον όταν αθλούμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες – είτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είτε σε ένα θερμαινόμενο χώρο. Και με την αυξημένη κινητοποίηση αυξάνεται η ροή του αίματος, όμως, όταν ιδρώνουμε περισσότερο από όσο ίσως πρέπει, ο όγκος ροής στα αγγεία μειώνεται. Οπότε κι η ροή γίνεται πιο αργά. Προσθέστε σε αυτό την πρόκληση της βαρύτητας, καθώς το αίμα πρέπει να φτάνει και στον εγκέφαλο.
- Έκθεση στον ήλιο. Σαφώς και το να γυμναζόμαστε σε ανοιχτό χώρο είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Όμως κι η έκθεση στο ηλιακό φως θέλει μέτρο. Η υπερβολική έκθεση οδηγεί σε αφυδάτωση, ενώ παράλληλα μπορεί να δυσχεραίνει την κατάσταση και σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.
- Μειωμένο σάκχαρο στο αίμα. Το σάκχαρο είναι το καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός σχεδόν για κάθε δραστηριότητα, εντούτοις η υπογλυκαιμία που μπορεί να προκληθεί από την ελλιπή πρόσληψη σακχάρου (ειδικά πριν την άσκηση) θα μας προειδοποιήσει με έντονο πονοκέφαλο.
Τι να κάνουμε για να ανακουφιστούμε;
Σε πρώτη φάση πρέπει να ξεκουράσουμε το σώμα μας με μία σειρά ήπιων ασκήσεων διατάσεων και να ενυδατωθούμε επαρκώς. Εδώ μπορεί να βοηθήσει κι ένα αναψυκτικό με ηλεκτρολύτες ώστε να αποφύγουμε και τις κράμπες. Ένα αναλγητικό με αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να βοηθήσει για να καταπραΰνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τον πονοκέφαλο, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγουμε τα μη στεροειδή (όπως η ιβουπροφαίνη), καθώς μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου βλάβες στα νεφρά αλλά και στομαχικές ενοχλήσεις.
Ιδιαίτερα μπορούν να βοηθήσουν κι ασκήσεις για τον αυχένα με ένα foam roller. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαπλώσουμε στο πάτωμα ανάσκελα με το roller στον αυχένα μας και να κάνουμε αργές κινήσεις με το κεφάλι μας με φορά πάνω και κάτω αλλά και στο πλάι ώστε να κάνουμε μασάζ στο σημείο.
Μπορούμε, όμως, και να προλάβουμε τον πονοκέφαλο και να γυμναστούμε άφοβα.
Η κατανάλωση ηλεκτρολυτών είναι ουσιαστική πριν αλλά και μετά την άσκηση. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην ωσμωτικότητα του πλάσματος στο αίμα, ώστε τα νεφρά μας να μην αποβάλλον όλο το νερό του οργανισμού, οπότε κι εγγυώνται τον κατάλληλο όγκο του αίματος που θα κυκλοφορεί στα αγγεία. Καλό είναι να καταναλώνουμε ηλεκτρολύτες τη μέρα πριν την προπόνησή μας, λίγη ώρα πριν και μετά από αυτήν.
Προτού ξεκινήσουμε την άσκησή μας, μπορούμε ακόμη να κάνουμε μερικές απλές ασκήσεις διατάσεων στον αυχένα κι έπειτα να τοποθετήσουμε για ένα τέταρτο περίπου μία ζεστή πετσέτα στον αυχένα ώστε οι μύες στην περιοχή να χαλαρώσουν και να παραμείνουν ζεστοί κι άρα να είναι πιο ισορροπημένη η ροή του αίματος.
Last but not least…
Τέλος, μεγάλη βοήθεια μπορεί να προσφέρουν κι οι ασκήσεις αναπνοών, όπως αυτές της μεθόδου του Wim Hof (την οποία μία μέρα θα εξερευνήσουμε παρέα). Στόχος των ασκήσεων αυτών είναι να χαλαρώσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ώστε κατά την προπόνησή μας να απελευθερωθεί περισσότερη κυτοκίνη κι άρα να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση “flight-or-fight” στην οποία εκ των πραγμάτων εισέρχεται ο οργανισμός κατά την άσκηση.
Βεβαίως, καλό είναι πάντα να αναφέρουμε τυχόν ενοχλήσεις στο γιατρό μας, ώστε να μπορεί να αποκλείσει κάποιο παθολογικό αίτιο και στη συνέχεια μπορούμε να στραφούμε στις μεθόδους αντιμετώπισης που προαναφέραμε.
Πηγή: Mind Body Green
Photo credits: @mrleecanburn/ unsplash