Τα βότανα και τα μπαχαρικά δε λείπουν από κανένα σπίτι, καθώς μπορούν να γίνουν αφεψήματα ή να νοστιμίσουν τα πιάτα μας. Ένα από αυτά τα βότανα είναι κι η ρίγανη που υπάρχει στο ντουλάπι της κάθε κουζίνας. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η ρίγανη δε νοστιμίζει απλά το φαγητό μας. Ας δούμε τι δείχνουν οι έρευνες!
01 Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά είναι εκείνα τα στοιχεία που καταπολεμούν τους παράγοντες που οδηγούν σε αλλοίωση ή/και σε καταστροφή των κυττάρων… Κι η ρίγανη βρίθει από αυτά τα σωτήρια στοιχεία! Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η καρβακόλη κι η θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη ρίγανη και το έλαιό της προλαμβάνουν την αλλοίωση των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, η παρουσία της ρίγανης στο πιάτο μας είναι ακόμη πιο σημαντική.
02 Καταπολεμά τα βακτήρια.
Η ρίγανη περιέχει ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από επιβλαβή βακτήρια. Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως το αιθέριο έλαιο της ρίγανης εμποδίζει την ανάπτυξη του E. Coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελέχη βακτηρίων που προκαλούν μολύνσεις. Επίσης αντιδράσεις παρουσιάστηκαν σε είκοσι τρία ακόμη είδη βακτηρίων. Μία άλλη έρευνα συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση ελαίων της ρίγανης, του φασκόμηλου και του θυμαριού. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης σημείωσε την πιο δραστική αντιμετώπιση, με δεύτερο να έρχεται το έλαιο του θυμαριού.
03 Έχει αντικαρκινική δράση.
Η υψηλή περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικά αντιμετωπίζει τις κυτταρικές αλλοιώσεις από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου. Πειράματα έδειξαν πως οι ουσίες που περιέχονται στη ρίγανη βοήθησαν στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, σε μία εργαστηριακή έρευνα το απόσταγμα της ρίγανης εμπόδισε την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του παχέως εντέρου… Ενώ στη συνέχεια τα κατέστρεψε. Σε μία άλλη έρευνα οι επιστήμονες συμπέραναν πως η καρβακόλη που περιέχεται στη ρίγανη περιόρισε την ανάπτυξη και μετάσταση κυττάρων του ίδιου τύπου καρκίνου.
04 Μειώνει τον κίνδυνο ιώσεων.
Η καρβακόλη κι η θυμόλη έχουν αντιικές ιδιότητες. Σε έρευνα η καρβακόλη εξουδετέρωσε στο διάστημα της μίας ώρας στελέχη νοροϊού που προκαλούν διάρροια, ναυτία και στομαχόπονο. Σε άλλη έρευνα η θυμόλη, συνδυαστικά με την καρβακόλη αδρανοποίησε κατά ποσοστό 90% τον ιό του απλού έρπητα επίσης μέσα σε μία ώρα.
05 Μειώνει τις φλεγμονές.
Μία φλεγμονή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού σε μία ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Ωστόσο, οι χρόνιες φλεγμονές είναι εκείνες που οδηγούν σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης βοηθούν στον περιορισμό των φλεγμονών… Καθώς έρευνες διαπιστώνουν πως η καρβακόλη μπορεί να μειώσει οιδήματα σε πέλματα ποντικών κατά 57%. Σε άλλη έρευνα χρησιμοποιήθηκε μείγμα του ελαίου της ρίγανης με εκείνο του θυμαριού, το οποίο μείγμα μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ποντίκια με κολίτιδα.
Μπορεί τα παραπάνω ευρήματα να είναι αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών για τα οποία οι επιστήμονες δε μπορούν να μιλήσουν με απόλυτη σιγουριά, εντούτοις η ρίγανη είναι δώρο της Μητέρας Φύσης, άρα το σίγουρο είναι πως μπορεί να μας ωφελήσει. Κι είναι τόσο εύκολο η ρίγανη να γίνει κομμάτι τις διατροφής μας! Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες με άλλα πράσινα λαχανικά, σε σούπες και βραστά ή να γίνει σάλτσα pesto ή dressing, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια, αποξηραμένη ή σε μορφή ελαίου.
Featured image: unsplash.com/@thesustainabletraveller