Όλες έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες τις κρύες μέρες και νύχτες χωμένες στον καναπέ μας βλέποντας τις αγαπημένες μας ρομαντικές ταινίες στην τηλεόραση για πεντηκοστή φορά. (Φυσικά, ποτέ δεν ξεχνάμε όμως να τρώμε πατατάκια και σοκολάτες που για καλό και κακό έχουμε δίπλα μας και κλασσικά ένα τουλάχιστον κουτί χαρτομάντιλα!) Όμως ποτέ δεν σκεφτήκαμε πόσα λανθασμένα μηνύματα μας έχουν περάσει αυτές οι δρακρύβρεχτες ιστορίες αγάπης που αποτυπώνονται στη μεγάλη οθόνη.
Άραγε, η ζωή μας θα μπορούσε να γίνει ταινία; Θα φιλήσουμε τον πρίγκιπα του παραμυθιού ή θα πέσουμε πάλι σε βάτραχο; Εσύ έχεις φανταστεί ποτέ πως η πρωταγωνίστρια της αγαπημένης σου ταινίας περνάει το ίδιο δράμα με εσένα; Και αν θα βρει λύση; Την οποία εσύ ίσως και να μην την βρεις! Δεν φταις εσύ αλλά οι ιδέες που σου έχει περάσει ο κάθε υπερπετυχημένος και πλουσιοπάροχα αμειβόμενος σεναριογράφος.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι αυτά τα μηνύματα που μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα έχουμε το δικό μας happy end στην προσωπική μας ζωή…
1. Σε πολλές ταινίες βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να εξηγεί στην φίλη της την δύσκολη κατάσταση που περνά και την βοηθά. Βέβαια εμείς ποτέ δεν μαθαίνουμε τις δυσκολίες της φίλης. Στην πραγματικότητα μιλάμε με τις φίλες μας όμως ποτέ δεν ξεχνάμε τις έγνοιες τους. Η ταινία όμως μας παροτρύνει να το κάνουμε με πολύ έμμεσο τρόπο.
2. Ένα σκηνοθετικό και σεναριογραφικό κόλπο είναι όταν συναντηθούν ο πρωταγωνιστής και η πρωταγωνίστρια να παίζει μία ρομαντική μουσική και η σκηνή να μπει σε slow motion για να καταλάβουμε και εμείς ότι βρήκε τον έναν και μοναδικό άντρα που θα είναι στο τέλος μαζί του. Στην πραγματικότητα αυτό δεν γίνεται. Ναι θα θέλαμε πολύ αλλά σε καμία γυναίκα μέχρι στιγμής δεν έγινε. Πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε.
3. Άλλο ένα πράγμα που παρατηρούμε είναι ότι στις ρομαντικές -κυρίως-ταινίες, οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο ερωτικό κομμάτι. Λίγες είναι οι σκηνές που τις δείχνουν να εργάζονται ή να ασχολούνται με πιο καθημερινά πράγματα… Αυτό δεν είναι και τόσο λογικό. Οι περισσότερες από εμάς δουλεύουμε ατελείωτες ώρες και δεν νοιαζόμαστε μόνο για τα ερωτικά μας.
4. Επίσης στις ταινίες συνήθως υπάρχουν δύο παρέες, η γυναικεία και η ανδρική. Ο πρωταγωνιστής με τους φίλους του και η γυναίκα με τις φίλες της γιατί υπάρχει η “θεωρία” όσα χρόνια ότι δεν υπάρχει αληθινή φιλία μεταξύ των δύο φύλων. Μήπως πρέπει να εκσυγχρονιστούν λίγο, καθώς στην πραγματική ζωή όμως έχουμε φίλους άντρες και γυναίκες που δεν έχουμε “παρεξηγηθεί” ερωτικά μεταξύ μας;
5. Στις ταινίες δεν μπορώ να καταλάβω πως οι περισσότεροι ξυπνούν με την καλύτερη διάθεση και τόσο ξεκούραστοι! Όλοι είναι κεφάτοι, γεμάτοι ζωντάνια και το μαλλί φτιαγμένο. Εντάξει… δε νομίζω ότι ξυπνάει κανένας άνθρωπος έτσι. Σκεφτείτε λίγο τον εαυτό σας. Υπάρχει σε όλους μας η φυσική “ομορφιά” αλλά με την ιδέα ότι πρέπει να πιούμε βιαστικά καφέ και να πάμε γρήγορα στην δουλειά μας, η διάθεσή μας δεν είναι στα ύψη!
Καταλήγουμε λοιπόν, πως μπορεί οι ρομαντικές ταινίες να μας έχουν περάσει κάποια λανθασμένα μηνύματα και να βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να τις παρακολουθούμε με λατρεία… καθώς θέλουμε λίγο το παραμύθι και το happy end. Έτσι ξεφεύγουμε από την σκληρή πραγματικότητα και καλό είναι που και που να ζούμε ένα μικρό όνειρο!!!
Περισσότερα για τη Γιάννα Σαλή, μπορείτε να διαβάσετε εδώ