5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ POSEIDONION GRAND HOTEL

Όχι ότι αρκούν αυτοί οι πέντε λόγοι, αλλά ας είναι η αφορμή, μαζί με το γεγονός ότι φέτος κλείνει 110 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου ξενοδοχεία στον κόσμο και είναι σίγουρα το πιο διαχρονικά κομψό.. Έχοντας ζήσει καταπληκτικές οικογενειακές κι επαγγελματικές στιγμές, κάθε φορά που ανεβαίνω τις σκάλες του, αισθάνομαι ένα δέος γι’ αυτό το “κόσμημα” των Σπετσών. Κάπως έτσι ένιωσα, πάλι, όταν βρεθήκαμε στις αρχές του καλοκαιριού φιλοξενούμενοι -με τον Παύλο και μια εκλεκτή παρέα από συναδέλφους- από τον κο Αντώνη Βορδώνη , Διευθύνοντα Σύμβουλο του Poseidonion Grand Hotel, και την Travelworks.

Κι ας ξεκινήσουμε…

110 χρόνια λειτουργίας, 105 χρόνια φιλοξενίας

Από το 1914, το ξενοδοχείο καλωσορίζει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο με τη κλασσική κομψότητα και την προσωποποιημένη φροντίδα που το διακρίνουν, ενώ φέτος μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και στην Gold List 2024 του Condé Nast Traveler με τα καλύτερα ξενοδοχεία και resorts στον κόσμο.

Ένα ξενοδοχείο-αρχιτεκτονικό αριστούργημα, σε σχέδιο του Παναγιώτη Ζίζηλα, επηρεασμένο από το αρχιτεκτονικό στιλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής, όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος με την αφοσίωσή του συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του νησιού. Σύντομα, το ξενοδοχείο αναδείχθηκε σε φάρο ελληνικής φιλοξενίας και αποτέλεσε πόλο έλξης για το κοσμοπολίτικο κοινό της εποχής, το οποίο απαρτιζόταν από εύπορους Αθηναίους, διάσημους ξένους, μέχρι πρωθυπουργούς και βασιλιάδες. Το 2009 το Poseidonion Grand Hotel, έπειτα από ένα απαιτητικό έργο ανακαίνισης που διήρκησε 5 χρόνια, πέρασε στη νέα εποχή του διατηρώντας την διαχρονική γοητεία του και πάντα πιστό στη φιλοσοφία του για την παροχή αυθεντικής φιλοξενίας.

Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου

Όταν επισκέπτεσαι ένα ξενοδοχείο, πέρα από το design, το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι ο τρόπος που σε υποδέχονται οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό. Από την “Καλημέρα” και το “Καλώς ήρθατε”, μέχρι την “Καληνύχτα” και το “Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα!”… Όταν το χαμόγελο είναι αυθεντικό και βλέπεις μία αυθόρμητη προθυμία να σε εξυπηρετήσουν και να σε βοηθήσουν, έχεις πολλούς λόγους για να θέλεις να επιστρέψεις σε ένα τόσο φιλόξενο περιβάλλον. Πολλοί μπορούν να πουν ότι αυτή η ευγένεια είναι θέμα εκπαίδευσης του προσωπικού. Αλλά ακόμα κι αν ισχύει, σημαίνει ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τους υπεύθυνους, κι επειδή δεν συμβαίνει συχνά, είναι ένα λόγος για τους συγχαρείς!

Μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα menu των εστιατορίων Οn the Verandah και Library Brasserie, με Executive Chef τον Ηλία Κιαζόλι, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στο γαστρονομικό του ταξίδι με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ.

Με βασικότερους σταθμούς την Ισλανδία και τη Δανία, ο chef έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία μέσα από διαφορετικούς ρόλους σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια. Συνοψίζοντας τη φιλοσοφία του στην πεποίθηση ότι η τέχνη της μαγειρικής δεν έχει σύνορα, δημιουργεί πιάτα που αντανακλούν τον πολυσύνθετο κόσμο της γαστρονομίας, φέρνοντας στο επίκεντρο εκλεκτές πρώτες ύλες και διαφορετικές μαγειρικές παραδόσεις, αποτυπωμένες μέσα από τη δική του ανήσυχη ματιά.

Συνδυάζοντας μοναδικά την ολιστική μαγειρική προσέγγιση με τη βιωσιμότητα, ο σεφ Ηλίας Κιαζόλι, οι συνεργάτες του Θωμάς Πατήλας και Χρήστος Μουσιάρης και η όλη ομάδα τους έχουν δημιουργήσει ξεχωριστά μενού με πρωταγωνιστές τη μεσογειακή παράδοση, στην ανανεωμένη της εκδοχή, και αγνά υλικά από το Bostani, τη βιολογική φάρμα του ξενοδοχείου.

Στο εστιατόριο Οn the Verandah, o Chef θα καλωσορίζει τους επισκέπτες με τo “Chefs’ Choices Menu”, ένα μενού βασισμένο στις δικές του προσωπικές επιλογές που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαζί με ένα ξεχωριστό wine pairing με ετικέτες του εγχώριου και διεθνούς αμπελώνα. Το μενού θα ανανεώνεται συχνά ανάλογα με την εποχικότητα των πρώτων υλών και τις επιλογές του Chef. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το Μωσαϊκό Μπακαλιάρου με sour cream ντάσι, αγκινάρα Ιερουσαλήμ και λάδι μυρωδικών, η Σουπιά με beurre blanc τσίρου, άγρια χόρτα και nduja και  Αλμύρα με ντοματίνια, καρπούζι, καρίκι Τήνου, νερό ντομάτας και κραμπλ ψωμιού.

Για να κλείσετε το δείπνο, με τον ωραιότερο τρόπο, δοκιμάστε με τη lemon curd σε σχήμα κίονα -που θυμίζει το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου.

      Το δεύτερο βράδυ της παραμονής μας, απολαύσαμε το δείπνο μας, στη Library Brasserie είναι πιο χαλαρό, ιδανικό για μια ήσυχη καλοκαιρινή βραδιά. Πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα, με εξαιρετικά πιάτα όπως τον τηγανητό γαύρο, τα linguini vongole (συναρπαστικά με αχιβάδες, λουκάνικο nduja, και αυγοτάραχο), χούμους με χειροποίητες πιτούλες, και το φιλέτο γλώσσας meunière  (με κάπαρη) με πουρέ πατάτας.

      Ανοιχτό σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορείς να απολαύσεις το πρωινό σου, αλλά και  brunch (σερβίρεται 09.00-13.00), snacks  (μεταξύ 13.00-18.00) και δείπνο (13.00-23.30).

      Στον κατάλογο κρασιών- και στα δύο εστιατόρια- υπάρχουν αξιόλογες επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα.

      Είτε επιλέξουν τη χαλαρή ατμόσφαιρα της Library Brasserie είτε τη γοητεία και τη μαγευτική θέα από το On The Verandah με το Chefs’ Choices Menu, ή μια βραδιά στο κοσμοπολίτικο Palms the Bar για δροσιστικά cocktails και bites, οι λάτρεις του καλού φαγητού θα ανακαλύψουν μια εκλεπτυσμένη γαστρονομική εμπειρία σε συνδυασμό με τη διαχρονική ταυτότητα του ξενοδοχείου.

      Κοσμοπολίτικο περιβάλλον για μπάνιο κι υπέροχες γεύσεις στο Paradise Beach Club

      Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να γευτούν τα πιάτα του Ηλία και της ομάδας του στο εστιατόριο του Paradise Beach Club με την απόλυτη καλοκαιρινή αύρα των Σπετσών, στην Αγία Μαρίνα, ακριβώς πάνω στην παραλία. Εκεί, ακολουθούν μία απλή αλλά εξίσου γευστική προσέγγιση. Ό,τι επιθυμείς να βρεις στο τραπέζι σου το καλοκαίρι, δίπλα στη θάλασσα, μετά το μπάνιο… υπάρχει! Με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο, αλλά θα απολαύσεις : ψητό χταπόδι στα κάρβουνα με σάλτσα στιφάδο, τηγανιτό καλαμάρι και ταραμά με μελάνι σουπιάς (από τα ωραιότερα που έχεις δοκιμάσει ever!), γαρίδες καλαμαράτα με σάλτσα γαρίδας και κρίταμο, και πολλά (πολλά!) ακόμα.

      Αλλά στο Paradise Beach Club δεν θα φας μόνο! Καθώς είναι σχεδόν πάνω στην θάλασσα, μπορείς να κάνεις στην παραλία της Αγίας Μαρίνας (με βότσαλο!), να απολαύσεις την ηλιοθεραπεία σου, αλλά και να κάνεις τα ψώνια σου!

      Εκδρομές με σκάφος γύρω από τις Σπέτσες

      Στις Σπέτσες υπάρχουν  όμορφες, καταγάλανες παραλίες σε διάφορα σημεία όπου μπορούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να απολαύσουν το μπάνιο τους. Πολλές είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και βρίσκονται κοντά σε ταβέρνες και καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πολλές στην περίμετρο του νησιού που η πρόσβαση σε αυτές είναι μόνο από τη θάλασσα ή από κάποιο μονοπάτι. 

      Το Poseidonion Grand Hotel παρέχει, κατόπιν ζήτησης, ένα σκάφος (με έμπειρο καπετάνιο) με το οποίο μπορείς να πας για μπάνιο σε οποιαδήποτε παραλία του νησιού επιθυμείς. Εμείς είχαμε αυτή την ευκαιρία κι επισκεφτήκαμε τις “Πισίνες”, την σπηλιά του Μπεκίρη (ή της Νεραϊδας, γνωστή από την ταινία “Τζένη, Τζένη” . Στο σκάφος ήπιαμε τα αναψυκτικά μας και φάγαμε φρούτα.

      Extra: Mοναδική εμπειρία στο “Μποστάνι

      Μπορεί αυτή τη φορά να μην προλάβαμε, αλλά πριν από μερικά χρόνια, είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να το επισκεφτούμε, αλλά και να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα κι ένα ειδυλλιακό δείπνο με φανταστική θέα… Είναι το μέρος όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια του Poseidonion. Συνθέτει έναν “επίγειο παράδεισο” μέσα στην καταπράσινη φύση των Σπετσών για ασύγκριτες farm-to-table γευστικές αναζητήσεις. Μπορεί να αξιοποιηθεί και για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή εορτασμούς. Και σας παραθέτω το link για να διαβάσετε γιατί αξίζει να το επισκεφτείτε.

      You may also like