5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

Αν αυτοί οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι chia δεν είναι στο μενού σας, χάνετε. Με προέλευση την Κεντρική Αμερική, η chia – ή η Salvia hispanica – είναι μέρος της οικογένειας της μέντας. Καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι σπόροι ήταν μέρος της βασικής διατροφής των πολιτισμών των Αζτέκων και των Μάγια.

Σήμερα υπερασπίζονται από λάτρεις της υγιεινής διατροφής για τη μοναδική τους σειρά διατροφικών πλεονεκτημάτων.

1. Απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 

    Το chia είναι μια από τις πολύ λίγες φυτικές πηγές ωμέγα-3. Συνήθως βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για τη θρέψη του εγκεφάλου. Υποστηρίζουν την καλή διάθεση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3, πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, καθιστώντας το chia απαραίτητο εάν είμαστε vegan ή χορτοφάγοι.

    2. Φυτικές ίνες 

     Οι σπόροι hia είναι επίσης γεμάτοι με φυτικές ίνες, απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Θα πρέπει να παίρνουμε 30 γραμμάρια την ημέρα, αλλά κατά μέσο όρο παίρνουμε μόνο 17-18 γραμμάρια. Οι σπόροι chia είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα: μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας παρέχει 11 γραμμάρια, το ένα τρίτο του ημερήσιου στόχου σας.

    3. Πρωτεΐνη 

    Οι σπόροι Chia παρέχουν 17g πρωτεΐνης ανά 100g (για σύγκριση, ο σολομός παρέχει 20g). Σε αντίθεση με ορισμένες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, οι σπόροι chia περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα – το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι chia είναι μια «πλήρης» πρωτεΐνη.

    4. Μικροθρεπτικά συστατικά 

     Το chia περιέχει ασβέστιο για γερά οστά, σίδηρο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι καλά για τον εγκέφαλό σας. Υπάρχει επίσης η βιταμίνη Β3 (νιασίνη), ένα κοινό συστατικό στις κρέμες προσώπου. Έρευνες δείχνουν ότι η Β3 μπορεί να κρατήσει το δέρμα ενυδατωμένο και υγιές.

    5. Αντιοξειδωτικά 

     Το chia περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη, όπως η κερκετίνη, το χλωρογενικό οξύ και το καφεϊκό οξύ. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

    Πόσο πρέπει να φάω;

    Δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την ποσότητα chia που πρέπει να τρώτε καθημερινά – αλλά μην το παρακάνετε, καθώς οι σπόροι chia μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν υγρά αφού τους καταπιείτε. Η υπερβολική κατανάλωση chia μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

    Ξεκινήστε με ένα κουταλάκι του γλυκού και δείτε τι μπορείτε να ανεχτείτε. Μην υπερβείτε τις 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα (28 γραμμάρια) και πίνετε πάντα άφθονο νερό.

    M.E.

    Featured image: freepik.com/@rawpixel-com

    You may also like