Ο φόβος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει κάποιον ακόμα και σε κρίση πανικού. Έχει, όμως, πολλά να μας διδάξει για τον εαυτό μας και το κλειδί βρίσκεται στη γνώση και τη διαχείρησή του.
Ο φόβος είναι φυσιολογικός.
Όταν τα δίκτυα, που εκτείνονται από τα βάθη του μεταιχμιακούσυστήματος μέχρι τον προμετωπιαίο φλοιό και την πλάτη, φορτίζονται ηλεκτρικά ήχημικά, παράγουν τον φόβο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ερέθισμα φόβου. Επομένως, ο φόβος αποτελεί φυσιολογικό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου και όχι δείγμα αδυναμίας.
Κάποιες φορές ο φόβος μαθαίνεται.
Παρά το ότι είναι φυσιολογικός, ο φόβος σε έναν βαθμό μαθαίνεται. Ενώ κάποιοι φόβοι είναι ενστικτώδεις (αυτοί που σχετίζονται με τηνεπιβίωση), φόβοι, όπως ο φόβος του νερού, μπορεί να είναι συνδεδεμένοι μεαρνητικές καταστάσεις της ζωής μας και προηγούμενες εμπειρίες μας (για παράδειγμα, ένας παρ’ ολίγον πνιγμός). Έτσι, έχουμε μάθει να φοβόμαστε ανάλογεςκαταστάσεις.
Άλλες φορές, ο φόβος βρίσκεται στη φαντασία μας.
Σε μερικές περιπτώσεις, ο φόβος μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κάτι τρομακτικό, αλλά να φοβόμαστε στην σκέψη του ότι μπορεί να συμβεί κάτι στο μέλλον. Σε αυτό, μπορεί στην αρχή να μην δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο άγχος για μία κατάσταση.
Όσο πιο πραγματική είναι η απειλή, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδρασή μας.
Μία ενδεχόμενη να συμβεί στο μέλλον κατάσταση μπορεί να δημιουργεί φόβο αλλά όχι απαραίτητα τόσον που να μας κάνει να δράσουμε. Μία πραγματική απειλή, όμως, μπορεί να μας κινητοποιήσει κατευθείαν, χωρίς δεύτερησκέψη, για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που, για παράδειγμα, κάποιος θα αλλάξει κατευθείαν διατροφικές συνήθειες, εάν έχει πάθει καρδιακό επεισόδιο, σε σύγκριση με το όταν γνωρίζει για τον κίνδυνο αλλά δεν έχει πάθεικάτι.
Ο στόχος δεν είναι να ξεφορτωθούμε τον φόβο.
Δεδομένου ότι ο φόβος αποτελεί φυσιολογικό μέρος της εγκεφαλικής λειτουργίας, ο στόχος δεν είναι να τον ξεφορτωθούμε αλλά ναπροσπαθούμε να τον διαχειριζόμαστε σωστά. Προσπαθήστε να αναλύσετε τι είναι αυτό που σας δημιουργεί τον φόβο και το λόγο που αυτό συμβαίνει, κι έτσι όχιμόνο θα αρχίσετε να νιώθετε ανακούφιση αλλά θα μάθετε και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας.